Основният ни коз в утрешния финал ще бъде колективът. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов на днешната си пресконференция на стадион „Георги Аспарухов“ преди утрешния спор за трофея за Купата на България с ЦСКА. Поредното издание на Вечното дерби, което ще определи новия носител на купата, ще бъде в неделя, 15 май, от 17:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

„Георги имаше някакви проблеми, ще видим как ще е сега на тренировката. Като настроение и амбиция предполагам, че сме в най-добрите си моменти. Остава утре да изиграем подобаващо срещата и да спечелим финала. Има по-голямо напрежение у футболистите отколкото се очаква, защото те все пак знаят колко е голяма отговорността в този мач. Тези играчи могат да обърнат историята, защото тимът стартира в доста тежка ситуация като класиране и точки. Но играчите със своето представяне на терена и победи върнаха феновете по трибуните и върнаха изискванията към името Левски“, започна той.

Георги Миланов е под въпрос за сблъсъка с „армейците“, като Мъри е категоричен, че отборът ще се опита да си гарантира ище утре участие в евротурнирите догодина. „Да, ако Георги не може да вземе участие,това малко променя нашите идеи и планове. Все пак той е от опитните играчи и е участвал в такива двубои. Рано или късно Левски трябва да играе в такива мачове – колкото по-рано преобърнем историята и започнем да взимаме тези мачове, толкова по-рано ще се върнем там, където ни е мястото. Аз от първия ден им казах – „Ако се класираме за Европа, ще е като мини шампионска титла“. Имаме още три мача, в които можем да изпълним зададената задача, ще бъде важно, ако още утре си гарантираме евроучастие. Мисля, че донякъде има промяна в мисленето, че могат да печелят големи мачове, в някои от тях успяха. Ще се изправим срещу отбор, който има доста опит и самочувствие, натрупани от мачове в Европа. Въпреки че дойде рано тази отговорност в този крехък състав, смятам, че имаме сили да се справим утре. Изключително важна е увереността – при нас последните мачове винаги са със заряд, но за нас е важно да изиграем мача „в стил Левски“.

„Алан Пардю е достатъчно известно име в европейския футбол, с целия респект подхождаме и към него, и към противника. Той от дълги години наблюдава отбора на ЦСКА, така че е по-лесно да се аклиматизира към треньорския процес. Искам нашият отбор да играе на максимални възможности, тогава можем да се надяваме на успех. Аз обичам да налагам стил и начин на игра без значение от конкретния двубой. За да стигаш до победа и успех, не трябва да правиш често промени – не искам да има продължения и дузпи, защото феновете ни заслужават един спокоен финал. По принцип, във финални мачове и дербита често се използва клишето, че не е важна моментната форма – аз видях, че ЦСКА се подобри в последния мач, така че за мен няма фаворити. Няма никаква зависимост – това, че ще се класираме евентуално за евротурнирите, ако спечелим, или евентуално след това, ще донесе свежи средства в касата на клуба. Важно е за нашите привърженици, които достатъчно изстрадаха през последните години“.

„Не смятам себе си за кой-знае какъв фактор – с мен начело вероятно има малко повече увереност. Мога да подскажа на футболистите как Левски играе в тези исторически мачове, но всичко ще зависи от тяхното представяне на терена. Основният коз на Левски ще бъдат футболистите и колективът, а не индивидуалностите. Когато играеш пред толкова много привърженици, не си под напрежение. Мисля, че ЦСКА може да отговори на този ритъм – след като са играли групи в Европа, те са свикнали на тази динамика. Всяко нарушаване на стила ни от типа да се надхитряме, не мисля, че сме готови за това. Всичките футболисти в противника са добро ниво, ние трябва да сме внимателни за всеки един играч. Разчитам на нашия колектив, предпочитам него пред това да отличим някой конкретно“, завърши наставникът на „сините“.