Футболната пролет за някои донесе тъга, а за други радост, възвърната вяра и оптимизъм в бъдещето. Най-яркият пример за възход е Нюкасъл, който изплува от дъното на английския елит, а в Топ 10 на отборите с най-забележим прогрес на Стария континент попада и Левски. На пръсти се броят подобните примери в елитните първенства, в които отборите са започвали толкова колебливо кампаниите, но са могли да компенсират със забележителни серии през 2022-а. В списъка на щастливците попадат отбори като Монако, РБ Лайпциг и Барселона, които вече берат плодовете от промяната и поставиха основите на още по-големи успехи в бъдеще. Салернитана върви към наглед невъзможно спасяване в италианския елит, а Фенербахче, Панатинайкос и Легия преживяха кризата и започнаха да възвръщат позагубените си позиции.

Предлагаме ви Топ 10 на отборите, които бележат най-голям прогрес през пролетта.

ЛЕВСКИ

Сезонът на Левски започна с 4 загуби от 5 мача. Сините нямаха никакъв отбор и бяха надиграни от Славия, Ботев Вр, Арда и Ботев Пд. На хоризонта се задаваше поредният кошмарен сезон, който трябваше да изтърпят и без това изстрадалите сини привърженици. Тогава обаче се завърна Станимир Стоилов и на „Герена“ започнаха отново да мечтаят. Резултатите пристигнаха дори по-бързо от очакваното. Едва ли някой е очаквал, че още през настоящия сезон отборът ще спечели трофей и кръг преди края на сезона ще се намира на трето място в класирането. През зимата сините направиха сполучлива селекция и резултатът от нея е очевиден. Ако изключим Лудогорец, само още един отбор успя да вкара гол на сините. Това е Локо Пловдив, при това още в първия пролетен кръг.

Левски щеше да е без загуба цяла пролет, ако не бе допуснат обратът срещу Лудогорец за първенство на 13 март, когато Сотириу вкара в последната минута. С резултатите през 2022-а може да се каже, че Мъри преизпълни задачите, които бяха поставени. Бе спряна и негативната тенденция във вечното дерби, тъй като в трите мача срещу ЦСКА през календарната година не бе допуснат нито един гол. А спечеленият финал сложи край на 13-годишното мъчително чакане за трофей на „Герена“.

ЛЕВСКИ ПРЕЗ ЕСЕНТА: 21 мача, 9 победи, 5 равенства, 7 загуби
ЛЕВСКИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 14 мача, 11 победи, 2 равенства, 1 загуба

Галерия

НЮКАСЪЛ

Сезонът в Англия ще се запомни със спиращата дъха битка на върха между Ливърпул и Ман Сити. Гражданите имаха много комфортен аванс на върха около Нова година, но мърсисайдци не се предадоха и успяха да се върнат в играта със силна серия през втория полусезон. Още по-голям обаче е възходът, който демонстрира Нюкасъл през пролетта. Свраките стартираха кошмарно кампанията под ръководството на Стив Брус и след първото завъртане във ВЛ имаха само 1 победа от 19 мача. След идването на новите собственици обаче джордитата се стабилизираха с няколко нови попълнения през зимата. Стив Брус бе освободен, а дошлият на негово място Еди Хау успя да намери пътя не само към спасението, но и към трайното стабилизиране. Ако броим само резултатите от второто завъртане, Нюкасъл отстъпва само на кандидатите за титлата Ливърпул и Сити. Това означава, че при тази форма в рамките на целия сезон отборът спокойно можеше да се бори дори за Топ 4.

НЮКАСЪЛ ПРЕЗ ЕСЕНТА: 19 мача, 1 победа, 8 равенства, 10 загуби, 11 точки
НЮКАСЪЛ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 18 мача, 11 победи, 2 равенства, 5 загуби, 35 точки

САЛЕРНИТАНА
Ако Салернитана се спаси от изпадане, това ще бъде едно от най-невероятните оцелявания в историята на Серия А. Никой не даваше шанс на отбора да изплува от дъното, но през новата 2022 г. бе сътворено малко чудо от възпитаниците на Давиде Никола. След първия полусезон отборът се намираше на дъното, но отбеляза забележителен прогрес. През февруари треньорът Колантуоно бе заменен от Давиде Никола и пътят към оцеляването бе начертан. С него начело Салернитана записа само 4 загуби от 14 мача и кръг преди края е извън зоната на изпадащите. Отборът не е губил от 10 април, когато отстъпи с 1:2 от Рома, а след това записа 4 победи от 5 мача и още два хикса в най-скорошните 2 кръга. Особено драматична бе ситуацията с директния съперник Каляри у дома на 8 май. Тогава Салернитана водеше с 1:0, но гостите от Сардиния по чудо стигнаха до точката с гол в последната минута от дузпа.

Ако тогава бяха взели трите точки, най-вероятно оцеляването вече щеше да е гарантирано, но вместо това Салернитана ще чака до последния кръг, когато е домакин на Удинезе.

САЛЕРНИТАНА ПРЕЗ ЕСЕНТА: 18 мача, 2 победи, 2 равенства, 14 загуби, 8 точки
САЛЕРНИТАНА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 18 мача, 4 победи, 8 равенства, 6 загуби, 20 точки

МОНАКО

Треньорската рокада в Монако изигра огромна роля за прераждането. Определено това е отборът с най-голям възход във Франция и с най-силна победна серия в цяла Европа. Всичко започна от началото на януари, когато белгиецът Филип Клеман замени Нико Ковач начело на монегаските. Резултатът от работата на белгиеца, който дойде от Брюж, е повече от удивителен. Отборът от „Луи II“, който бе седми на полусезона, спечели повече точки дори от звездния ПСЖ през втория дял. Това се дължи на страхотната поредица от 9 поредни победи, която дойде веднага след отпадането от Брага в Лига Европа в средата на март. Серията започна с гръмко 3:0 над ПСЖ и отведе тима на Клеман в зона за директно влизане в групите на ШЛ. Заветната цел за попадане в Турнира на богатите ще бъде изпълнена, ако Монако задържи второто място в конкуренцията на Марсилия в последния кръг. В него монегаските имат трудно гостуване на Ланс, а Олимпик М приема Страсбург.

МОНАКО ПРЕЗ ЕСЕНТА: 19 мача, 8 победи, 5 равенства, 6 загуби, 29 точки
МОНАКО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 18 мача, 12 победи, 3 равенства, 3 загуби, 39 точки

 
ФЕНЕРБАХЧЕ

Не е тайна за никого, че грандовете в Турция се намират в дълбока криза през настоящия сезон. От техните проблеми се възползва Трабзонспор, който направи изумителен марш към титлата и я спечели заслужено. Все пак Фенербахче даде надежда на своите фенове с добри резултати през втората половина на кампанията. Грандът от „Шюкрю Сарачоглу“ определено е големият печеливш от пролетния полусезон, в който нареди блестящи резултати. Поглед към статистиката показва, че отборът не е губил от 2 февруари, а оттогава насам нареди само победи и 3 равенства. Промяната и тук дойде след треньорска рокада. Португалецът Витор Перейра бе освободен, а на неговото място Исмаил Картал върши чудеса. Кръг преди края отборът се намира на второто място и ще играе квалификации за ШЛ. Доста добро постижение за отбор, който бе оставен далеч назад от предишния треньор Перейра.

През 2019-а, 2020-а и 2021-а отборът завършваше съответно шести, седми и трети. Сега обаче се вижда светлина в тунела.

ФЕНЕРБАХЧЕ ПРИ ПЕРЕЙРА: 20 мача, 9 победи, 5 равенства, 6 загуби
ФЕНЕРБАХЧЕ ПРИ КАРТАОЛ: 17 мача, 11 победи, 5 равенства, 1 загуба

 
АНТАЛИЯСПОР

Още един отбор от Турция заслужава да попадне в класацията за големите възходи. Това е Анталияспор, който не е допуснал нито едно поражение от 20 януари насам. Промяната е изключително голяма, тъй като след първия полусезон тимът се намираше на 15-о място и под угрозата да изпадне. Вместо това отборът се наслади на страхотна пролет под ръководството на бившия халф на Реал Мадрид и Борусия Дортмунд – Нури Шахин. Младият специалист наследи уволнения Ерсун Янал през октомври и сравнително бързо влезе в час. Резултатите говорят сами за себе си. Шест поредни успеха през март и април изстреляха отбора нагоре в класирането и кошмарните резултати от есента вече са само далечен спомен.

Нури Шахин пък дава заявка да се превърне в един от перспективните млади треньори. Учил се е лично от Клоп и Тухел, а мечтата му е един ден да води Борусия Дортмунд.

АНТАЛИЯСПОР ПРЕЗ ПЪРВИЯ ПОЛУСЕЗОН: 19 мача, 6 победи, 4 равенства, 9 загуби, 22 точки
АНТАЛИЯСПОР ПРЕЗ ВТОРИЯ ПОЛУСЕЗОН: 18 мача, 10 победи, 6 равенства, 2 загуби, 36 точки

 
РБ ЛАЙПЦИГ

РБ Лайпциг е безспорният лидер в Германия, ако броим резултатите само през пролетта. Треньорската рокада, извършена в клуба, се оказа удар в десетката. Американецът Джеси Марш бе уволнен на 5 декември, а на негово място отборът бе поет от Доменико Тедеско, който се справи повече от отлично. Бившият треньор на Шалке и Спартак Москва, който е 36-годишен, успя да осъществи положителната промяна. След 17 кръга Лайпциг се намираше на десето място, но през втората половина спечели с 14 точки повече в сравнение с първата. Това осигури финиширане в Топ 4 на Бундеслигата и прибиране на големите милиони от участието в Шампионска лига през следващия сезон. Бяха натрупани достатъчно точки и заради това дори колебанията в последните мачове не се оказаха фатални. Лайпциг спечели само един от заключителните си 4 двубоя, но директният съперник Фрайбург завърши с две поредни загуби. Унион Берлин пък си плати скъпо за равенството 1:1 с последния в класирането Гройтер Фюрт на 29 април.

ЛАЙПЦИГ ПРЕЗ ЕСЕНТА: 17 мача, 6 победи, 4 равенства, 7 загуби, 22 точки
ЛАЙПЦИГ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 17 мача, 11 победи, 3 равенства, 3 загуби, 36 точки

 


БАРСЕЛОНА

Началото на сезона бе кошмарно за Барселона. Каталунците трябваше да се разделят с Лео Меси и обявиха колосални дългове. Проблемите извън терена се отразиха на тима на Куман, който търпеше разочароващи резултати – не само в испанското първенство, но и в Шампионската лига, където се стигна до срамно отпадане още в груповата фаза. Логично се стигна до смяната на Куман, след като легендата Шави се съгласи да напусне катарския си отбор и да се върне на „Ноу Камп“. Възходът на отбора бързо се забеляза. Шави успя да преобрази блаугранас като игра и резултати. Кулминацията на прераждането бе победата с 4:0 над Реал М насред „Бернабеу“. В този момент дори се появиха мечти, че още този сезон каталунците могат да се борят за титлата. Като изпълнение това бе твърде нереалистично, но завръщането е факт. В тази посока помогна и сполучливата зимна селекция. От отбор, който рискуваше да остане извън Топ 4, Барса финишира спокойно втори.

Друг отбор с голям възход в Испания бе Леванте, но това не се оказа достатъчно за неговото спасение.

БАРСА ПРЕЗ EСЕНТА: 18 мача, 7 победи, 7 равенства, 4 загуби, 28 точки
БАРСА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: 19 мача, 14 победи, 3 равенства, 2 загуби, 45 точки

 
ПАНАТИНАЙКОС

Панатинайкос от доста години насам е в сянката на останалите големи отбори в Гърция. Тази година хегемонията на Олимпиакос в южната ни съседка продължава с пълна сила, а другата голяма новина е завръщането на Панатинайкос в европейските турнири. Сезонът бе доста мъчителен за зелените фенове, а стартът не вдъхваше особено голям оптимизъм. След първото завъртане изобщо не беше сигурно, че Панатинайкос ще попадне в Топ 6 на плейофа. След началните 13 мача отборът се намираше на седмо място и привържениците вече се страхуваха от поредния разочароващ сезон. Все пак Панатинайкос направи силна серия и успя не само да влезе в шестицата, но и да си осигури европейска квота, изпреварвайки АЕК Атина и ПАС Янина.

Заради изхвърляне от УЕФА зелените не успяха да се завърнат в Европа още през 2020 г., когато си го бяха извоювали по спортен път, но сега вече няма да имат проблеми с лиценза и ще излязат на международната сцена за първи път от 2017-а. Десертът за феновете пък ще бъде на 21 май, когато Панатинайкос ще се изправи срещу ПАОК във финала за Купата на Гърция.

ПАНАТИНАЙКОС В ПЪРВОТО ЗАВЪРТАНЕ: Седмо място
ПАНАТИНАЙКОС ВЪВ ВТОРОТО ЗАВЪРТАНЕ: Трето място

 
ЛЕГИЯ ВАРШАВА

Полското първенство отдавна си носи славата на едно от най-равностойните и най-непредвидимите в Европа. Това за пореден път се показа и през настоящия сезон, в който Легия Варшава бе изправен пред огромно унижение. Подобно на това, което се случи с Левски в България, грандът от столицата се намираше под угрозата дори да изпадне от елита. При това от позицията на все още действащ шампион. След първите 16 кръга отборът бе записал цели 11 загуби. Мина се през няколко треньорски рокади. Чеслав Михневич бе сменен от Марек Голебиевски през октомври, а след това Голебиевски отстъпи мястото си на Александар Вукович през декември. По това време Легия се намираше на последното 18-о място в класирането. Все пак до голямата излагация не се стигна и Легия успя да демонстрира сериозен прогрес и вече диша спокойно под ръководството на сърбина.

Друг отбор със забележителен прогрес в Полша е Ракув Ченстохова, който бе едва четвърти след първия полусезон и изоставаше с 9 точки от първото място. Със силна серия през пролетта обаче Ракув издуха конкуренцията и влезе до последно в борбата за титлата. На финалната права обаче нервите на Лех се оказаха по-здрави и тимът на Познан триумфира.

ЛЕГИЯ ДО НОВА ГОДИНА: 18 мача, 5 победи, 13 загуби
ЛЕГИЯ СЛЕД НОВА ГОДИНА: 15 мача, 7 победи, 4 равенства, 4 загуби

 

Материал на "Тема спорт"