Изпълнителният директор на Левски Иво Ивков каза, че клубът няма да има проблеми при взимането на лиценз и е изплатил всички заплати на свои служители. Той добави, че приоритет номер 1 трябва да бъде изграждането на стадион "Георги Аспарухов", но това няма да се случи скоро и без помощта на държавата.

Ивков бе гост в актуално студио "Дерби", където отговори и на редица други въпроси, свързани със състоянието и бъдещето на Левски, както и за най-новата инициатива "Левски на левскарите".

"Златен дъжд не знам дали е текъл в Левски, но клубът дълго време не се управляваше спрямо пазарните принципи, бил е дотиран от собствениците и виждате докъде стигна. Тук е мястото на новия проект "Левски на левскарите", чрез който да се вкарат нови капитали в клуба. Не мога да кажа, че всичко е завършило, всички проблеми са изчистени и всички хора, които е трябвало да си тръгнат, са си тръгнали. Но това е процес, който продължава. Щастлив съм, че успяхме да се поизправим, но вече не е време за празници. Не съм лъгал, но съм премълчавал някои истини през последните 6-7 месеца, в които ръководя клуба", каза Ивков, цитиран от БТА.

"Не знам дали ви е направило впечатление, но в момента няма нови дела срещу Левски. Юридически клубът сега се обслужва само от един юрисконсулт. Търсим нови хора, които са отдадени на мисията Левски и са готови да помогнат. Не трябва да допускаме отново това, което се случи с последните дела. Да направиш 12 трансфера, от които един да не е истински футболист, след това да разтрогнеш и да плащаш обезщетения. В това отношение имаме пълно разбирателство с г-н Станимир Стоилов, но понякога той даже следи по-стриктно от мен финансовата дисциплина", добави изпълнителният директор.

"Нямам опасения, че дружеството Левски на левскарите може да узурпира властта в Левски. Знам как се движи този проект от самото начало, който бе направен за да даде реални параметри на любовта на хората към клуба. Кампанията "Левски е вечен" спаси лиценза. Тя започна като една инициатива, но стана перманентна. Вече има една стабилност, която хората виждат. Те следят какво се пуска в магазина, следят и какво се пише в социалните мрежи. Можеше да сме развили още повече маркетингово Левски. Има честност и прозрачност, но можеше да направим и много повече. Преди шест месеца си мечтаехме за пълен стадион. Сега вече сме длъжни да осребрим това. Най-големият ни таргет са привържениците. Те трябва да се почувстват значими. Личното ми мнение е, че когато си платиш членския внос в "Левски на левскарите", трябва да можеш да дадеш своя глас при управлението на клуба, дори и той да е една капка в морето. Аз съм един от учредителите на сдружението, но не съм негов създател. Дава се възможност на феновете, които не са организирани в някакви фен фракции, да се присъединят към клуба. Сдружението има демократичен устав и дава възможност на привържениците да направят нещо уникално. Иска ми се тези фенове да могат да гласуват под някаква форма, било тя и електронна. Това не е толкова просто, но ако се подходи внимателно, може да стане много добре", каза Ивков.

Изпълнителният директор на "сините" бе запитан и дали има някакво раздвижване около акциите на клуба. Той потвърди, че има интерес от различни представители, но на този етап все още няма нищо конкретно.

"Има раздвижване на спонсори около Левски, но ми се искаше да бъде още по-голямо. Една от следващите ми задачи ще бъде да развия маркетинговия отдел. Мисля, че тук оценката ни е около четворка. Без добър маркетингов продукт е трудно да привлечеш спонсори. Вярно е, че дойдоха представители на компанията United Group (на сръбския милиардер Драган Шолак), която е мажоритатен собственик на английския Саутхямптън и главен акционер в Нова телевизия. Те бяха на финала за купата, но за момента няма нищо реално като оферта за акциите", обясни Ивков.

Той разкри, че няма случващо се и около стадион "Георги Аспарухов", чието реновиране обаче трябва да бъде приоритет номер 1 за ръководството. За тази цел Ивков призова и за помощ от държавата, която според него е изоставила "сините".

"Около стадион Георги Аспарухов няма нищо ново. Трябва да се намери стратегически инвеститор. Трябва задължително да се изгради козирка. Сектор "А" в сегашния си вид е калпава работа в големи мащаби. Говорили сме с държавата какви са нашите приоритети. Сектор "А" си има проект, който може да се използва, но в момента клубът не може да го финансира, защото няма тези средства. Едно от нещата, които трябва да направим, е да разширим клубния магазин. Юли месец ще пуснем новите екипи. Сигурен съм, че ще има огромен интерес. В другите проекти, дори и да има интерес, ще трябва да мине време, докато се реализира. Правим нещата едно по едно и не смея да гледам много далеч в бъдещето. Държавата задължително трябва да помогне с оглед на това колко хора посещават и ще посещават нашите мачове. Държавата трябва да помогне на Левски и на другите клубове. На някои от тях вече помогна, но е странно, че на Левски не се помага", заяви той.

Относно новите попълнения, Ивков заяви, че ще се взимат само играчи, които имат нужното ниво за Левски и селекцията няма да бъде "на килограм"

"Повече подаръци няма да правим на трансферния прозорец, дори и да търпим известни загуби. Спечелихме купата с вратар на 17 години. Няма как да поемем по друг път, докато отборът е под ръководството на Станимир Стоилов. Подкрепям тази политика на налагане на млади футболисти. Няма непродаваеми играчи в Левски, но футболистите не са стока. Те тренират с най-добрия треньор в България. Трябва да се говори с тях и да се прецени как биха могли те да се развият с изиграването на мачове. В крайна сметка обаче Стоилов е човекът, който решава кой му трябва и кой не му трябва. За момента е сигурно, че от новия сезон няма да има Левски II в Югозападната трета лига. В момента нямаме готовност да се стартира в това първенство. Не че не искаме, а просто нямаме готовност.  Подготовката на Левски ще бъде в България. Тя няма да е типична. Ще зависи изцяло от треньора и ще бъде проведена на Боровец. Сигурен съм обаче, че за новия сезон ще имаме един боеспособен и по-класен отбор. Около трима-четирима играчи ще привлечем. Нищо не е на всяка цена. Ще взимаме играчи, които имат манталитета да играят в този Левски. Желанието на Станимир Стоилов е да има още двама нови, но на този етап няма конкретни имена."

"За Левски договорът за телевизионните права трябва да бъде приоритет. Левски спонсорира почти цялата "А" група, тъй като към неговите мачове има най-голям интерес. Но решението за договора се взима от представителите на клубовете. Тоест има очевиден конфликт на интереси. Този въпрос трябва да се обсъди честно и почтено. Но не съм оптимист, че нещо ще се промени скоро", коментира Ивков.

"През последните 6-7 месеца видях кое в клуба върви с исканите темпове и с кое не. Специално за сайта, от този на Левски по-добър в България няма. Аз имам идеи кое може да се подобри и трябва да се работи и по-усърдно, но за момента сайтът и телевизията на Левски са най-добрите в България."

"Кампанията "Левски е вечен" е нещо страхотно, което направихме. Шествието на 19 февруари също беше нещо неописуемо. Направихме много, но има и още много какво да подобряваме. Но трябва и човешки потенциал, за да се случи това. Време е да се усмихнем. Взехме купа, взехме лиценз, всички заплати са платени. Когато дойдох, имаше по четири неплатени заплати. Задълженията към НАП не са погасени, но се изплащат. Още поне една година ще бъде тежко", посочи още Ивков.

Той коментира и предстоящото пускане на сезонни карти, което ще се случи през юни. Изпълнителният директор разкри, че ще има и повишение в цената на билетите, което е допълнителен стимул за закупуване на абонаментна карта.

"В дългосрочен план основната цел трябва да бъде нашият стадион. Няма голям клуб в Европа без модерен стадион. Кампанията за продажба на абонаментни карти ми се иска да почне към 9-10 юни, но може да се забави малко. Да речем, че в средата на юни ще се случи това. Ще има и нови цени на билетите, заради което знам, че ще има и критики. С инфлацията обаче нямаме друг избор, освен да вдигнем тези цени. Напоследък избягвам да мечтая. Вече си поставям цели. Един изпълнителен директор трябва да е по-малко мечтател", завърши той.

Снимка: БГНЕС