Оказа се, че в период на отчайваща криза, Левски е наравил най-добрите си трансфери и то, колкото и невероятно да звучи, напълно безплатни. И докато привличането на Станимир Стоилов минава в графата „не се коментира“, то назначението на Иво Ивков на поста изпълнителен директор е истинско попадение на Наско Сираков.

Изборът е взет с решаващия наклон на феновете, тъй като от другата страна е номинацията на силните хора в клуба. Представителите на спонсора на „Герена“ предлагат Даниел Боримиров, но волята на собственика и запалянковците е решаваща.

Ако в началото запалянковците на сините бяха готови да отговорят с обичайния трети отговор на всяко допитване – „нямам мнение“, сега вероятно 99 процента от нях ще натиснат бутон „да“, когато ги попитат дали одобряват това назначение. Което като въпрос по-скоро би се трансформирало в питане „кефи ли ви изпълнителния директор на Левски?“, а от там подвъпросите може да са няколко, като един от тях е „харесвате ли работата му в клуба?“. Две думи по въпроса няма – сега привържениците на Левски вече са готови да издигат плакати „Иво Ивков завинаги един от нас“.

Той видимо не обича да под светлината на прожекторите. За него Левски едва ли е бил План А за работа, тъй като е бил наясно каква е в клуба и какво го чака. И е приел работата по-скоро като мисия – сега или … няма кога. И не на последно място, вчичко с уговорката, че няма как да избяха от съпоставки.

„Пречи ли ви името на баща ви?“ е въпрос, който се задава на синове на легенди. Но да си син на една от най-големите легенди, какъвто е Кирил Ивков, сигурно е нож с две остриета, когато работиш на „Герена“. Иво е усетил Левски много повече от голяма част от всички, които подкрепят отбора. А за младото поколение, което не обича да се рови в историята, в момента Кирил Ивков е един чичко, който е баща на директора Иво Ивков.

Рядко когато говори изпълнителен директор на Левски, настъпва такъв отзвук и въздействие, какъвто е случая след пресконференцията на шефа на сините във вторник. Така е и когато зад мирофоните застане треньора Стоилов. Двамата се различават от други директори и треньори, не само предходни при сините, но където и да било в България. Тандемът на „Герена“ наистина е впечатляващ. Вече върви фолклора – Мъри и Иво Ивков са като домашната ракия и шкембето – барнат ли ги, ще има революция.

Изпълнителният директор се появи пред медиите не за да отбие номера, а което е рядко срещано – беше си приготвил отговори на въпросите, които очаква да му бъдат зададени. Иво Ивков не спести нищо – колко са абонаните, защо са такива цените, какво става с акционерното дружество при вариант с нов голям инвеститор/собственик, каква е ситуацияв в клуба, със стадиона, със седалките, с магазина. И като свали всички карти на масата, на практика помоли хората да се активизират с даренията под всякаква форма – не се ослушвайте, припомнете си, че сте от Левски, нищо че е лято. Но всичко това, казано по-деликатно и с повече изречения.

Ивков обясни и за оперативната си работа. Видно е, че цепи стотинката, изпипва детайлите и си казва, че заради това не го гледат с широка усмивка. А по негови думи му се е налагало да бъде хем лош, хем деликатен, хем близък, хем на достатъчно сериозна дистанция. Да, ясно, че е по-лесно да обясниш, че пари скоро ще има, когато зад гърба ти като гаранти са Сираков и Стоилов, а и сериозен спонсор.

Падна му камък, но поименното назоваване на имена на служители в клуба е и обществен морален бонус. Преценено е, че хората трябва да ги знаят. И в същото време да бъдат доколкото се може снизходителни. Като се каже голямото синьо семейство, да се знаят и членовете му и по-точно тези, които в началото за работили с голямо забавяне на възнагражденията.

Феновете вече го нарисуваха на плакат. Няма такъв случай в историята на Левски. А той се отблагодарява за това като отваря вратички и пуска скрити пасове. Странно е настина, но е факт – Левски има изпълнителен директор, който е спиран за снимки и атографи. Вече е факт – на „Герена“ си имат още един герой, който никога не е бил футболист или треньор на отбора.

Желю Станков, "Тема:Спорт"