Председателят на съдийската комисия към Българския футболен съюз Виктор Касай даде специална пресконференция, на която говори за работата на съдиите и ВАР в България. Унгарецът показа няколко видеа от различни мачове в efbet Лига, с които разясни ситуации, които породиха много полемики.

„Няма малка и голяма засада. Има ситуация за засада и липса на такава – технологията решава. Този сезон имаме нула гола отбелязани от засада. Това е голямото предимство на системата. След 14 изиграни кръга нямаме гол от засада, който да е признат. Миналата седмица имахме две ситуации за преглед при една атака“, започна той.

Имаше ли дузпи за ЦСКА в Разград?

И двете ситуации за дузпи за ЦСКА!
Само едната ситуация е дузпа за ЦСКА!
Нямаше нито една дузпа за ЦСКА!
Общо 1869 гласа

За пример бе дадена ситуацията на мача Славия – Левски при незачетения гол на Ивелин Попов.

„ВАР проверява 4 екрана. Решението е, че топката е преминала голлинията, но след това ВАР трябва да провери ситуацията преди топката да влезе във вратата. Тук ВАР проверява дали има засада, или няма. Вижда се, че има ситуация със засада. Видно, е че Ивелин Попов е в засада. Понякога за ВАР е лесно да провери когато е двуметрова засада, но в сложна ситуация като тази трябва да се прецени дали топката е преминала, дали има засада и изисква повече време“, обясни Касай.

„Преди отбелязване на гол може да има игра с ръка. Тук съдията не забеляза, че има игра с ръка. ВАР вика съдията за проверка на терен, но той не смени мнението си, което за съжаление е грешка. ВАР е добро средство за помощ на съдиите, но решението е на главния съдия. Става дума за човешка грешка“, каза унгарецът относно двубоя Локомотив София – Левски, в който имаше полемика след победния гол на Локо.

„При гола на Ивайло Чочев първото впечатление е че всичко е наред, но ние винаги преглеждаме всичко. Тъй като ВАР проверя всяка ситуация се вижда, че имаме абсолютно нарушение в атака. Разбира се, не всеки контакт е важен. Мога да покажа много видеа, в които има контакт, но няма нарушение. ВАР проверява всяка ситуация след отбелязване на гол“, разясни Касай за незачетения гол на ЦСКА 1948 срещу Черно море.

Следващата ситуация, която бе представена бе от двубоя ЦСКА – Славия. Там „белите“ имаха претенции за червен картон на Иван Турицов за нарушение срещу Тони Тасев, който бе тръгнал в атака.

„Ситуацията е сложна, защото след нарушението топката продължава да е във владенее на друг футболист на Славия. Затова реферът оценява, че това е чиста голова атака и остава ситуацията, но това е негова грешка. Преценява грешно, защото вече имаме двама футболисти на ЦСКА, които пречат на атаката. Грешката в случая е и на ВАР, тъй като трябва да го извикат и да му кажат, че е сгрешил. В тази ситуация ВАР трябва да се намеси“, каза председателят на съдийската комисия.

Другото видео бе от двубой на ЦСКА 1948 срещу Ботев Враца, когато Карлос Охене бе изгонен от игра с помощта на ВАР.

„Тук съдията показа само жълт картон, но ВАР се намеси. Достатъчно е няколко пъти да прегледа ситуацията, за да реши, че ще замени жълтия картон с червен. Щастливи сме, че разполагаме с ВАР, защото подобни нарушения не могат да останат незабелязани“, доволен бе Касай.

„Това е директен червен картон от съдията не от ВАР. Явен удар на Венцислав Христов. Играчите трябва да разберат, че ако действат по този начин със сигурност ще бъдат наказани. Имаме само шест камери, но те са достатъчни да обхванат ситуациите на терена“, обясни той за червения картон на Венцислав Христов от Ботев Враца срещу Локомотив Пловдив за удар без топка.

„Футболът е контактен спорт. Не всеки контакт може да бъде третиран като нарушение. Това не е сериозно дърпане или сериозно нарушение. Ако задържането има голямо въздействие върху ситуацията, да. В България виждаме, че играчите обичат да падат доста лесно. Дори след минимален контакт“, каза унгарецът за видео от двубоя Арда – Септември.

Председателят на съдийската комисия говори и за спорната ситуация в срещата Лудогорец – ЦСКА.

„Игра тяло в тяло. Това не достатъчно за дузпа. Реферите в Европа никога не свирят за такъв тип контакт. Този подход искаме да наложим в България. През последния уикенд гледах мач в България, в който имаше над 40 нарушения. Къде е футболът тогава. Съдията трябва да разбере този тип игра“, каза Касай относно исканията на Лудогорец за дузпа, която да бъде свирена за нарушение на Амос Юга срещу Бърнард Текпетей.

„Тук имаме симулация. Инструктирали сме ВАР да се задейства в такива ситуации при положение че има контакт, но няма нарушение. Съдиите трябва да спре желанието на играчите да падат лесно в наказателното поле“, показа Касай с видео от Берое – Локомотив Пловдив, в което играч на гостите пада в наказателното поле.

Касай призна още една грешка от началото на сезона – неотсъдената дузпа за Славия срещу Арда при съприкосновение между Ахмед Ахмедов и Васил Симеонов.

„ВАР понякога греши. Тази ситуация е сложна. Съдията отсъжда дузпа, тъй като има контакт. Това е дузпа. Това не е малък контакт, а явен, който пречи на нападателя. За съжаление, ВАР преосмисля твърде дълго и се оценката на ВАР, която е напълно погрешна влияяе на крайното решение на съдията. Ако съм ВАР съдия и за мен това е симулация след това трябва да покажа снимки, с които да обоснова това свое решение.“

Снимка: Lap.bg