Сръбският бизнесмен Драган Шолак е пред подписване на сделка за придобиване на контролния дял в българския футболен клуб Левски, съобщиха за „Капитал“ два източника, запознати с разговорите. Основателят на медийната и телеком компания United Group, която в България държи „Виваком“, „Нова тв“, „Телеграф“ и радиа, ще влезе през инвестиционната си компания Sport Republic. Финансови подробности все още не са известни, но при успешното й приключване купувачът ще трябва да поеме големите дългове на клуба от над 30 млн. лв.

Слуховете през последните месеци бяха, че в Левски директно ще влезе United Group. Шолак все още е акционер в нея с около 20%. Но в крайна сметка сделката е с базираната в Лондон Sport Republic, в която той е посочен като водещ инвеститор.

  • Продава Сираков, ако няма преграда с Божков

Преговорите се водят с основния акционер в Левски Наско Сираков, който държи около 86% от акциите в клуба. Още 10% са в тръст „Синя България“, а останалите са собственост на около 1000 дребни инвеститори. При подобни сделки в Европа Sport Republic купува около 70-80% от отборите, което означава, че базираната в Лондон компания сигурно ще придобие дела на Сираков.

В средата на октомври United Group обяви в официална позиция, че компанията наскоро е направила финансов и правен анализ на ПФК Левски, резултатите от който се разглеждат от United Group и Sport Republic. За интереса към сините стана ясно през юни, когато това съобщи изпълнителният директор на клуба Ивайло Ивков. След това United Group назначи одит, а в края на септември собственикът на клуба Наско Сираков обяви, че очаква среща с ръководството на компанията.

Основна пречка пред приключване на сделката беше необходимостта ръководството на Левски да намери решение на два финансови проблеми – 8.5 млн. евро задължения към фирма на бившия собственик Васил Божков (санкциониран по „Магнитски“ и по тази причина разплащането е невъзможно), свързани с изграждането на централната трибуна на стадион „Георги Аспарухов“, и натрупани вече над 10 млн. лв. дългове към държавата.

Позицията на компанията в средата на октомври дойде, след като се появи информация, че е постигната договорка с Васил Божков, но няма детайли как е решен казусът. Бизнесменът, който се укрива в Дубай заради повдигнати редица обвинения, беше собственик на футболния клуб. „United Group и Sport Republic стриктно спазват приложимите законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да преговарят с лица и/или компании, санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, коментираха тогава от компанията.

В променения надзорен съвет на клуба влизат Сираков, представителят на тръст „Синя България“ – Петър Ганев, синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус – Антон, който замени Константин Папазов, и Венцислав Димитров, представител на основния спонсор на Левски Palms Bet. Хазартната компания на Мило Борисов има сключен договор и за управление на клуба.

  • Шолак и Саутхемтън

В началото на годината Sport Republic купи контролния пакет акции в английския елитен футболен клуб Саутхемтън. Според източници на Sky тогава сделката е на стойност над 100 млн. паунда, срещу които получи 80% от акциите на клуба. Sport Republic е основана от бившия спортен директор на Брентфорд Расмус Анкерсен и Хенрик Крафт. Няма данни колко държи Шолак в компанията, като на сайта й той е посочен като „водещ инвеститор“ в нея. Според запознати делът му е около 75%.

През лятото Sport Republic обяви, че е постигнала окончателно споразумение за придобиване на контролен дял в турския футболен клуб Гьозтепе. Компанията купи 70% и стана първият чуждестранен инвеститор в турския футбол. Според европейски медии дружеството е водило преговори и за френския „Валенсиен“, а се оглеждат клубове и в Белгия, Нидерландия и Португалия. Целта е създаване на мрежа от футболни отбори в Европа по подобие на тази на Red Bull.

Снимка: Lap.bg