Арда приема Левски днес. Двубоят в Кърджали стартира в 14:30 часа и има всички предпоставки да се превърне в сблъсък, който да държи на тръни феновете до последния съдийски сигнал. След двете поредни победи гостите се завърнаха в първата шестица. Натам гледат и кърджалийци, които бележат възход след солидната зимна селекция и вече не крият апетитите си за евроквота, каквато цел са си поставили и на „Герена“.

Възпитаниците на Александър Тунчев загубиха в предишния кръг визитата на Славия, но въпреки това обстановката в тима е спокойна. Така твърдят от Кърджали. Арда е осми в подреждането, но само на три точки от неделния съперник. Тоест при успех ще го застигне. И ще завърже още възела както за Топ 6, така и за седмото място, пращащо на бараж за Лигата на конференциите.

През изминалата седмица фокусът в Левски отново не бе насочен към терена. Вместо това до втръсване се говореше за „Истината“. Наистина ли е имало оферти за 6 милиона лева за защитника Хосе Кордоба и халфа Андриан Краев, или предложения общо за тази сума така и не е дошло? Камбанариите са три – висша, средна и нисша, или иначе казано собственик, оперативно ръководство, фенове. И всеки вижда нещата по свой начин, но погледите явно не гледат в една посока. Което е сериозен проблем.

На „Герена“ имаше и секретна конференция. Знак, че нещата са батак, пораждащ още повече злорадство от недоброжелатели и водещ до невярващо повдигане на рамене от свои. А анонсираната пресконференция за „Изнасяне на истината“, която трябваше да дадат собственик и треньор и да обяснят кой какви ги е вършил на „Герена“ през годините, за да е клубът на крачка от фалит, така и не се състоя. Което породи още повече въпроси.

На „Герена“ истини много. А такава дължи и отборът пред феновете. Истината се казва на терена – това е задачата на всеки отбор. Наистина ли Левски започва пролетна офанзива? Имат ли сили сините да направят това, което сториха преди година? Ще влязат ли здраво в шамарите и ще успеят ли да се преборят за тройката или поне за евроквота? Точно двубои като този в Кърджали ще покажат дали тимът е тръгнал по трайна възходяща линия преди заключителния етап от кампанията. Серията от 11 поредни двубоя без успех в елита още държи влага. И за заличаването й трябва подобна от последователни успехи.

В Кърджали отборът на Станимир Стоилов ще се изправи срещу интересен противник. Няма да е пресилено, ако кажем, че Арда претвори проекта „Български Левски“, стартирал на „Герена“ с встъпването като мажоритарен собственик на Наско Сираков. През 2020-а целта на сините бе да съберат тим, в който преобладават собствените кадри, българите са болшинство, а чужденците за цвят. Е, днес срещу себе си те ще имат точно такъв съперник. При това изграден от кадри, формирани на „Георги Аспарухов“. Точно такива са дошлите през зимата Радослав Цонев, Станислав Иванов и Преслав Боруков, както и пребиваващият в Кърджали от по-дълго време Илия Юруков. В състава са още миналите през столичния стадион Алекс Петков и Деян Лозев. И към тях можем да добавим директора Ивайло Петков – решението за неговото уволнение бе първото стратегическо и спортно-техническо, което Сираков взе като собственик.

През пролетта Арда редува вярна с грешна стъпка. Тимът на Тунчев все още не е постоянен, а именно този показател е гаранция за класа. Статистиката показва и нещо друго – допуснат ли гол през пролетния полусезон, кърджалийци неизменно губят. Те имат три чисти победи и две загуби на „нула“. Ще се възползва ли Левски от това? Или пък домакините ще преодолеят слабостите? Предстои да видим в сблъсък, който, както може да отвори много врати, така и да ги затръшне.

Материал на "Тема спорт"