Ботев Пловдив игра смело, но загуби с 0:1 от Левски в мач от 28-ия кръг на Първа лига, който се игра  на обновения стадион "Христо Ботев". Това беше първи двубой на "Колежа" след 3425 дни пауза.

Началото се позабави заради шоуто и димките по трибуните, които наелектризираха атмосферата. Очевидно обаче това повлия на футболистите, които не отправиха нито един точен удар за първите 45 минути.

"Сините" имаха предимство от 9:4 неточни стрелби, владееха топката в 51% от времето и създадоха най-доброто положение точно преди почивката. Снарядът на Филип Кръстев извън пеналта профуча на педя над напречната греда.

В средата на второто полувреме съдбата показа, че има странно чувство за хумор. Влезлият като резерва Бароан нацели гредата на празна врата (!) при акция на пловдивчани и секунди след това Левски откри резултата чрез Рикардиньо. Това беше първият точен удар за столичани в мача.

Малко по-късно вратарят на Ботев спаси тупалка на Уелтън с левачката, а Кръстев отново шутира над целта. Добавеното време от 17 минути също не помогна на домакините, които не стигнаха до чисто голово положение.

Четвъртият в таблицата Левски събра 51 точки на сметката си, докато Ботев е десети с 29 пункта.


Първото положение в мача бе на сметка на Левски. В петата минута Рикардиньо намери Ивелин Попов, който стреля с глава в аут. Секунди след това "сините" отнеха топката и Попов нанесе шут от дистанция покрай вратата.

В деветата минута Абдулайе Траоре пробва късмета си от дистанция, но вдясно от вратата на Пламен Андреев. На отсрещната врата Уелтън също нанесе изстрел от около 20 метра, но и бразилското крило не намери очертанията на вратата.

Четвърт час след началото на двубоя Абдулайе Траоре проби стреля в аут.

В средата на първото полувреме Уелтън проби отляво в наказателното поле и падна в наказателното поле, но не последва дузпа, а Никола Попов му показа жълт картон за симулация.  

В последната минута Филип Кръстев шутира от движение, а ударът му премина на сантиметри над вратата на Ханкич. Това бе и последното действие за първата част.

В средата на втората част Николай Минков проби по дясното крило, пусна успореден пас на голлинията за Антоан Бароан, който от по-малко от два метра на празна врата уцели десния страничен стълб на вратата на Пламен Андреев.

Този пропуск бе наказан почти веднага и в 65-ата минута Рикардиньо се възползва от неразбирателство в защитата на Ботев, разписвайки се на празна врата.

Малко по-късно столичният отбор пропусна да реши всичко в мача. Уелтън проби отляво и стреля, но Ханкич изби, топката падна на крака на Филип Кръстев, който не успя да се разпише от изключително изгодна позиция.

Четвърт час преди края на редовното време Андриан Краев нанесе силен удар по земя от далечно разстояние, стигна се до рикошет, който обаче не бе достатъчен да заблуди Ханкич и той изби с крак.

В 77-ата минута Николай Минков отправи удар от дистанция, Пламен Андреев реши да не рискува и изби, след което си улови топката.

Десет минути по-късно Абдулайе Траоре проби през центъра и си откри пространство за удар, който обаче премина високо над вратата на Андреев.

Съдийската бригада даде 15 минути добавено време, а реално се играха 17 допълнителни минути, в които Ботев не създаде нищо съществено.


Ботев Пловдив - Левски 0:1

0:1 Рикардиньо - 65'


Ботев Пловдив - 3-5-2: Хидайет Ханкич - Самуел Супрайен, Джаспър ван Хертъм, Роберто Пунчец - Николай Минков (Капитан), Дилан Мертенс, Джеймс Ето'о, Уме Емануел, Па Конате - Амаду Думбоуя, Абдулайе Траоре

Левски - 4-2-3-1: Пламен Андреев - Жереми Петрис, Сонко Сундбер, Килиан ван дер Каап, Вендерсон Цунами - Филип Кръстев, Андриан Краев - Уелтън, Ивелин Попов, Роналдо - Рикардиньо

 

Снимки: Lap.bg