В края на футболния сезон е от особено значение наличието на свръх решителни двубои, в които съперниците излизат с ясно определени цели. Такъв мач ще играят Левски и Черно море при това за пръв път в София през тази кампания, пише Тема спорт. Цената на точките е конфигурирана по абсолютно твърд начин – четвърто място и участие в бараж. А там абсолютно сигурно ги очаква за съперник Славия. Обективно погледнато Левски и Черно море стартираха сезона с идеята да останат в челото на класирането с цел придобиване на квота за Европа. И независимо от колебливите им резултати и представяния в края на сезона те са на атакуваща позиция да го сторят. Но квотата е една, а кандидатите са двама. И за Черно море след края на днешния мач сезонът вече може да е провален.

Какви са вариантите пред съперниците? Левски може да атакува третото място, което отменя участието в бараж, единствено през спечелване на нещо в Разград, а това предварително изглежда като непостижима цел в морален и футболен план. Но трите точки срещу Черно море бетонират сините за участие в бараж. А спечелена точка запазва позициите в първоначалния им вариант и почти на 100 процента анулира претенциите на Черно море да изпревари Левски.

Ясно и категорично гостите трябва да играят само за победа, но и домакините едва ли ще преследват изчаквателна стратегия. И това предвещава нажежена атмосфера с доста нарушения и накъсана игра. Макар и Левски да влиза в мача от позицията на абсолютен фаворит, то игровите му предимства съвсем не са толкова видими и ясно щрихирани. Двубоят представлява подчертан интерес, защото ще се наблюдава сблъсък между Черно море на Илиан Илиев и Левски на Мъри Стоилов, но без самия Мъри до тъча. Това поражда известни подозрения, че на Илиан ще му бъде по-лесно да намери пътя към успеха, но пък засега няма основателна причина на „Герена“ да се притесняват относно собствената си победа.

Като цяло постановката и тактическата схема на Левски изглежда непокътната, но в този мач важни ще се окажат детайлите. Ясно е, че домакините няма да изменят на себе си и ще търсят доминацията на терена от първата минута. Ще има натиск, ще има ситуации пред вратата на Черно море.  Досега не е изпъкнало като безспорен факт, но питомците на Илиан Илиев направиха няколко доста интересни продукции при гостуванията си през тази пролет. Направиха два много силни мача в Разград и един на „Армията“. Практически единствения им игрови срив срещу стойностен съперник през пролетта беше в Пазарджик, но слабото представяне срещу ЦСКА може да се отдаде и на емоциите от отпадането за купата срещу Лудогорец. Страничен, но в същото време важен щрих е, че Черно море не пътува насам-натам из страната цели 11 дни и това няма как да не се е отразило добре на свежестта на отбора. В края на сезона съхраняването на енергия се превръща в немаловажно условие.

Но големият коз на гостите в мача на „Герена“ е концентриран в огромната амбиция на Илиан Илиев точно срещу този съперник. Някаква по-особена страст влага той, когато отсреща са сини фланелки! Естествено всичко това е подплатено със сериозни футболни достойнства. И с видимо повишаване на качеството и вариациите в играта. Пролетните моряци са много по-интересни заради развитието им в последните два месеца. Спорните доскоро чужденци Фернандес, Пашехо, Сула сега вече са безспорни. В атакуващ план триото твори все повече креатив и атаките стават по-интересни. Черно море с потенциала, с който разполага, може да подложи под голямо напрежение Левски на „Герена“.

Що се отнася до сините вече има доста основания за притеснение, но пък и не трябва да се очаква някакъв внезапен срив. Разпадът ще се развива постепенно, защото процесите по неговото осъществяване са невидими с просто око. Но както и през 2008 година, неизбежното тепърва предстои.

Снимка: Lap.bg