Левски се изправя тази вечер срещу Апоел Беер Шева в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференции. Сблъсъкът на „Търнър стейдиъм“ е от 20:30 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт. Домакините достигнаха до тази фаза, след като се справиха с литовския Паневежис (1:0, 1:1). Сините пък натрупаха самочувствие с два успеха над северномакедонския Шкупи (2:0, 1:0). Сега обаче пред тях има далеч по-сериозна задача – да превземат Обетованата земя. Тази, към която 40 години са пътували евреите. За да се случи това обаче, те ще трябва да проведат успешно операция „Пустинна буря“ – Беер Шева е най-големият град в пустинята Негев, която обхваща около 60 процента от територията на Израел.

До момента Левски на Николай Костов е като хамелеон. Използва няколко тактически схеми – с трима в защита, стандартно 4-1-4-1, тактика с фалшива деветка. Треньорът има идеи в главата си, като част от тях успешно претворява. Но наред с това представянето на отбора сериозно лъкатуши. Доказват го и резултатите, които също са като на влечугото, сменящо окраската си. В 4 кръга в първенството победите и загубите са по равно – по 2. Тимът е най-резултатният у нас. В някои от срещите показва голяма успеваемост пред гола, но в други – като при 1:2 от Локо Пловдив, демонстрира сериозна слабост по този показател. Тоест, Левски е непостоянен и това трябва да се промени.

За победи в Европа обаче по-важно е представянето в защита. Отборът все още не е инкасирал попадение на континентална сцена (б.а. – срещу Шкупи на няколко пъти извади сериозен късмет), но представянето в шампионата не е на необходимото ниво. 5 гола в мрежата за Пламен Андреев за 4 мача (б.а. – средно по 1.25 допуснати на двубой) в Първа лига не говори добре за играта на състава в дефанзивен план. А в Беер Шева сините ще бъдат без двама основни играчи от ариергарда – централния защитник Кристиан Димитров и десния бек Жереми Петрис. Това е голям удар по Николай Костов. Който със сигурност е прехвърлил в главата си няколко тактически варианта, за да помисли как да противодейства на противника и липсата на двамата да не се отрази пагубно. Така, както се случи при загубата от Локо Пд с 1:2 през уикенда.

Левски е определян за аутсайдер от букмейкърите. Но със сигурност има някои предимства, от които е длъжен да се възползва. Сините са по-напред с материала от Апоел. Тимът от Беер Шева е изиграл едва три официални мача, от които на всичкото отгоре не става ясно в каква форма са. Те очаквано отстраниха Паневежис, но срещите с литовците трябваше да са далеч по-леки. На домашната сцена обаче възпитаниците на Елянив Барда получиха звучен шамар. Те загубиха с 1:6 от Макаби Тел Авив в двубой за Купата на лигата. В този турнир обаче шанс получават повече резерви и млади играчи и той едва ли е мерило. В евротурнирите съставът от Беер Шева по принцип е стабилен – има само 3 загуби в последните си 23 домакинства. Но той със сигурност бе разклатен в навечерието на днешния сблъсък, което е коз в ръката на сините. Най-добрият играч на Апоел – Рамзи Сафури, бе отстранен, след като се сби със съотборника си Шай Елиас в съблекалнята по време на игра на табла. Пострадал при мелето е и Шагив Йехезкел. Климатът в отбора не е добър, като футболистите са разделени на две групи. А шефовете се чудят как да гасят пожара и какви наказания да наложат, които хем да са сурови, хем да не доотровят атмосферата.

Всъщност пустинята Негев се използва от Израелската армия и като полигон за изстрелване на ракети. Дали пък именно от там Левски ще се изстреля в плейофите на Лигата на конференциите? Това би донесло престиж, както и свежи и така необходими финансови приходи. Но дори и с елиминиране на Апоел Беер Шева за изстрелване в друга орбита на Левски като клуб няма да може да се говори. Но със сигурност повалянето на този съперник би било успех. Предстои да видим дали сините ще открият оазис в Негев (б.а. – температурата по време на двубоя ще бъде около 30 градуса). За тях няма нищо обещано в Обетованата земя (б.а. – още Обещавана земя, обет – обещание). Но точно там могат да покажат, че са обещаващ отбор. И да направят следващата крачка в развитието си. Апоел Беер Шева вече е елиминирал Лудогорец и Арда. Ще счупят ли сините стомната на израелците?

Материал на "Тема спорт"