Левски стартира сезона в Европа с красива победа в гостуването на северномакедонския Шкупи с 2:0. Успехът в Скопие наклони солидно везните в полза на "сините", които в крайна сметка записаха и късен успех като домакин, за да продължат напред в Лига на конференциите с общ резултат 3:0. 

На някого може би победата в Северна Македония му се е сторила рутинна, но реалностите се съвсем други. Цифрите сочат, че Левски в никакъв случай не играе силно като гост в Европа, изтъква в разработка „Мач Телеграф“ в днешния си брой. 

Отборът ще търси днес в Израел победа №17 в европейската си история като гост. И това от 106 мача. "Сините" имат успеваемост от 15% в мачовете далеч от България. 

Първата победа в гостуване е над исландския Вестманея през 1969 година. Успехът е категоричен - 4:0. Най-убедителната победа като гост в турнирите пък идва през 1976 г., когато е отнесен с 7:1 финландския Рейпас Лахти. След този епохален мач "сините" чакат цели 19 години за нов успех в гостуване. Той обаче е много сладък - 1:0 над Динамо Букурещ през 1995. Тогава попадението вкара Георги Иванов-Геша от корнер в последните минута.

Като най-престижен може да определим победата над Лацио с 1:0 през 2009 година, макар и онзи успех в Рим да беше без никакво значение за класиране, това се превърна в първата победа на български отбор в историята, постигната в Италия.

Отделно Израел може да се окаже петнадесетата държава, в която Левски постига успех. Интересно е да се уточни, че "сините" вече имат успех в турнирите срещу еврейски отбор като гост. Това се случи през 2003 г., когато "сините" удариха Апоел Рамат Ган с 1:0, но мачът се игра в Словакия, защото в онзи момент имаше солидни размирици в Израел. Именно Словакия пък е любимото място за гостуване на Левски. Отборът е записвал цели три победи там - над споменатия Апоел Рамат Ган и местните - Артмедия и Ружомберок. Няма друга държава, в която Левски да е повтарял победа като гост.

Снимка: Официален сайт на Левски