Членът на Управителният съвет на Левски Борислав Георгиев коментира финансовото състояние на „синия“ клуб и какви са перспективите пред Левски във финансово отношение. Той говори още за трансферната политика на Левски, за обстановката в клуба и за целите пред „сините“.

„В момента се намираме в стабилизиране на финансовите потоци като приходи и разходи. Да се надяваме, че този тренд ще продължи“, заяви Георгиев в предаването „Арена Спорт“ по БНТ.

„Очакваните приходи още не са пристигнали. Те ще бъдат определени, след като разберем какви глоби ще трябва да платим. От първите два мача с Шкупи имаме 78 000 евро глоби, част от които ще обжалваме. В близко бъдеще ще имаме яснота относно приходите“, разясни Борислав Георгиев за процеса по пристигането на приходите от евроучастието в клубната каса на Левски.

По повод финансовото състояние на клуба, той коментира обстойно: „Знаем след неблагоприятния отказ на господин Шолак да вземе участие в Левски, влязохме в преговори с НАП. Определихме мярката 70/30 – при плащане 100% към даден доставчик, 30% следва да отиде в НАП. Мярката е тежка, но и дисциплинираща, и наложи управителните органи да свикаме събрание за увеличение на капитала и да направим дарителска кампания, за да се олекоти главницата. Най-важното е, че главницата е лихвоносната. Лихва върху лихва не се дължи. Колкото бързо се изплати главницата, толкова по-добре, защото имаше време, когато лихвата на главницата беше 2500 лева на ден. В момента сме в ревизия заради по-дългосрочната програма да погасяване на дълга към НАП. От 1 март, когато влезе в сила тази мярка, искахме да върнем имиджа на Левски и да се оптимизират приходите и разходите. В края на юни бяха внесени около 900 000 лева по главницата, като за първи път от 3 години Левски изплаща текущите си задължения към Агенцията. Така ПФК Левски от 6 месеца не трупа нови задължения, а само погасява. До 1 септември са платени над 3,5 млн. общи задължения. Всички левскари трябва да са горди, че ПФК Левски е един от най-големите данъкоплатци на България сред спортните клубове. Към главницата са изплатени над 1 750 000 лева към главницата. Към доставчици на стоки и услуги са изплатени над 1 милион лева. В дългосрочен план ръководството взе решение, че главницата е с приоритет, защото тя затруднява финансовата дейност. Чрез ревизията искаме да видим какво ще можем да направим с главницата и да направим дълга управляем. Всички големи клубове в Европа имат дългове, с изключение на клубовете от Бундеслигата, но техните дългове са управляеми“

„Този ресор не е мой. Г-н Сираков, г-н Боримиров, г-н Йовов са специалисти в областта. Във всички случаи няма да продаваме на всяка цена. Ще се продават футболисти само при изключително изгодни за клуба суми. Искам да направя апел към водещи наши клубове да влизат в нерегламентирани контакти с наши футболисти. Ние няма да го позволим и ще се обърнем към компетентните органи. Те си ги знаят кои са клубовете“, коментира трансферната политика той.

„Засега няма изгодни оферти за футболисти на Левски, които да удовлетворят изискванията на клуба“, допълни Георгиев.

Той говори и за обстановката вътре в клуба: „Напрежение не е точната дума. Във всеки клуб, както във всяко дружество, колкото повече идеи има, толкова по-добре. Не е хубаво, когато има възражения, но няма представяне на алтернатива. Най-големият капитал на Левски е неговата публика. След европейското представяне показваме, че публиката ни става повече от европейска, защото тя се държа много коректно. Безспорен принос за всички тези суми, които споменах, имат феновете на Левски. Призовавам ги да останат такива и занапред, за да постигнем целите си – постигане на споразумение и изчистване на главницата“.

„Няма публика, която да подкрепя така ревностно своя отбор. Това го казаха и от Айнтрахт, които за пръв път играят тук. Те казаха, че такава публика не са виждали другаде в Европа, само в Турция“, благодари членът на УС на Левски на „сините“ фенове.

„Всичко е възможно. Предстоят ни няколко мача, които до голяма степен ще покажат дали ще се изпълнят целите ни“, изрази надеждата си в борбата за титлата Борислав Георгиев.

„В клуба се създаде спокойствие, всички решения се решават с вишегласие в кабинета на изпълнителния директор. Елин Топузаков пое отбора в труден момент. Ники Костов направи така, че да изживеем 6 невероятни мача. Той създаде спокойствие в клуба и отбора. Искам да благодаря и на генералния спонсор, който не спира да помага и без него Левски няма как да се справи с настоящите задачи“, благодари той на всички работещи в клуба лица.

„Няма член, на когото думата да тежи повече от друг член. Аз съблюдавам този процес, за да може той да се случва“, допълни той относно процеса по вземане на решения в клуба.

„Левски го е имало и ще го има и след нас и не може една личност или група от личности с неизяснени интереси и цели да определя цялостното развитие на клуба“, завърши Георгиев

Снимка: Lap.bg