ЦСКА и Левски завършиха 1:1 във Вечното дерби на България, което беше от 13-ия кръг на efbet Лига. 

И двата родни колоса могат да съжаляват, че не спечелиха мач №1 у нас, защото имаха отлични положения да го сторят, но не се възползваха.

Първото попадение в сблъсъка беше дело на Роналдо в края на първото полувреме с глава, а малко след подновяването на играта Уелтън пропусна да удвои преднината на Левски.

В ответната атака ЦСКА изравни чрез Джонатан Линдсет и грешка на Пламен Андреев, а секунди по-късно "червените" пропиляха златна възможност да направят светкавичен обрат.

До края и двата отбора имаха добри положения, за да стигнат до така бленувания успех, но в крайна сметка Вечното дерби завърши 1:1.

След него ЦСКА събра 24 точки и заема 3-то място, а Левски е с 5-ти с 22 пункта. След паузата за националните отбори, "червените" гостуват на Пирин в Благоевград, докато намиращият се в превъзходна форма Черно море ще играе на "Герена".

Срещу "Моряците" Левски ще търси първа голяма победа през сезона до момента, след като днес не спечели, а преди това загуби от ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив и Лудогорец. 


"Червените" започнаха със същия състав, който изнесе футболна лекция на Локомотив Пловдив насред стадиона в парк "Лаута". В атака бяха Дюкенс Назон и Майкъл Естрада, който имаше леки проблеми, но вчера тренира на 100%. Зад тях игра моторът на ЦСКА Тобиас Хайнц, подпомаган в халфовата линия от Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо. 

Николай Костов направи две промени от загубата с 0:1 от Лудогорец на "Герена". Кристиан Димитров, който беше с грип, зае мястото на Келиан ван дер Каап, докато Асими Фадига започна вместо Джавад ел Джемили. Извън групата остана Дарлан, който се разболя часове преди дербито. Бразилецът беше гласен за титуляр, но липсата му освободи квота за Рикардиньо, който поведе атаката на Левски.

Вечните съперници влязоха в сблъсък №1 у нас, разделени от 2 точки в полза на ЦСКА. "Армейците" се намираха и в превъзходна форма от 5 поредни победи, в които допуснаха само 1 гол. От своя страна Левски беше в по-колеблива форма – 3 успеха, 1 равенство и 1 загуба, но в последните 6 дербита "сините" имаха лек превес над "червените" – 2 победи, 1 поражение при 3 ремита.

Но моментната форма и статистиката не играят никаква роля преди най-големия футболен мач на България и най-успешните ни клубове започнаха сблъсъка равностойно.

В първите минути ЦСКА стоеше една идея по-добре на терена и пресираше дълбоко. На моменти агресивният подход създаваше проблеми на защитата на Левски, но в повечето случая тя се справяше чрез печелене на фуалове. Това накъса първите минути, в които пас на Майкъл Естрада пред голинията не беше засечен, а Джонатан Линдсет не успя да прехвърли Пламен Андреев. 

В 18-ата минута младият вратар на Левски се забави при високата преса на ЦСКА и топката му беше отнета. Тобиас Хайнц изведе Дюкенс Назон, който вкара гол, но попадението беше правилно отменено за очевидна засада на голмайстора на "червените". После далечен удар на национала на Хаити излезе в аут.

Постепенно Левски изнесе играта в центъра на терена, но не затрудняваше реално Густаво Бусато. "Сините" имаха нелоши атаки чрез Уелтън, но нито една не завършваше с удар към бразилския страж на "армейците". Но това се промени в 43-ата минута, когато с първия точен изстрел в дербито, резултатът беше открит. Вандерсон Цунами центрира отляво и Роналдо с глава изведе 26-кратния шампион на България напред – 1:0!

Второто полувреме започна в стила на истинско дерби. Първо Уелтън пропусна да удвои преднината на Левски, след като Бусато спаси, а в следващата атака ЦСКА изравни. Андреев излезе неразчетено, Джонатан Линдсет го финтира и от малък ъгъл вкара през трима "сини" футболисти, които бяха застанали пред голлинията в опит да изчистят, но безуспешно.

Малко по-късно ЦСКА пропусна да направи светкавичен обрат, след като Естрада се озова на чиста позиция и реши да подаде към Назон. Той се намираше пред опразнената врата, но Жереми Петрис с отлична намеса с тяло блокира национала на Хаити и спаси Левски. 

После и двата отбора имаха добри шансове да поведат чрез Андриан Краев и Назон, но ударите им бяха неточни. В 71-ата минута Уелтън отново развинти защитата на ЦСКА и навлезе в наказателното поле, но ударът му не попадна в целта.

В добавеното време и двата отбора имаха шансове да спечелят, но не вкараха гол и Вечното дерби завърши без победител.  

ЦСКА - Левски 1:1

Голмайстори: 0:1 Роналдо (43), 1:1 Линдсет (49)

ЦСКА: 1  Густаво Бусато, 17  Емануел Шакич (90-Кох), 19  Иван Турицов (70-Вион), 7  Джонатан Линдсет, 26  Марселино Кареасо, 14  Тобиас Хайнц (86-Шагоян), 21  Амос Юга, 29  Майкъл Естрада, 9  Дюкенс Назон (70-Фаетон), 22  Енес Махмутович, 6  Християн Петров
Треньор: Нестор Ел Маестро

Левски: 1  Пламен Андреев, 2  Жереми Петрис, 6 Цунами, 7 Роналдо, 8 Андриан Краев, 9 Рикардиньо (87-Ел Джемили, 90-Бачев), 10 Асен Митков (87-Ван дер Кап), 17. Уелтън, 33. Хосе Кордоба, 50. Кристиан Димитров, 97. Асими Фадига (72-Чандъров)
Треньор: Николай Костов

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Радослав Гидженов
Жълти картони: Хайнц, Юга, Естрада (ЦСКА); Митков, Рикардиньо, Димитров (Левски)

Галерия