Хебър Пазарджик поднесе първата сензация от 1/8-финалите за Купата на България, след като елиминира Левски след много драматична победа с 2:1.

Резултатът на стадион "Георги Бенковски" откри Ангел Бастунов в 68-ата минута от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Жереми Петрис срещу Олексий Збун.

В края Уелтън уцели гредата, но в 91-ата минута все пак изравни с превъзходно изпълнение. Изглеждаше, че сблъсъкът отива към продължения, но в осмата минута на добавеното време Атанас Кабов се разписа и класира Хебър напред. Секунди преди това гостите имаха претенции за дузпа за игра с ръка, но те не бяха уважени. 

Като цяло възпитаниците на Николай Костов се представиха много слабо в дъждовния следобед и съвсем заслужено отпадат от тази фаза на турнира за втора поредна година. 

Така сезонът за Левски у нас е напът да се превърне в пълен провал, след като в първенството "сините" изгубиха всякакви шансове за титлата, а борбата за участие в Европа ще е жестока. 

За 1/4-финалите вече се класираха Спартак Варна след победа с дузпи над Локомотив в София, Пирин Благоевград, елиминирал у дома Ботев Враца с 2:1, Арда след 4:1 над Литекс в Кърджали, както и ЦСКА, справил се трудно с 1:0 със Славия в Овча купел. 

По-късно днес Лудогорец приема Локомотив Пловдив, а последните мачове от 1/8-финалите ще се изиграят утре и противопоставят ЦСКА 1948 – Берое и Етър Велико Търново – Ботев Пловдив. 


Хебър създаде първото чисто положение в мача. В шестата минута водещият реализатор на първенството Георги Николов засече центриране от корнер на Атанас Кабов, но неговият удар с глава попадна в тялото на съотборника му в младежкия национален отбор Пламен Андреев. Топката рикошира от тялото на стража и се отклони към вратата на "сините", но той я изби с лява ръка.

Левски стигна до най-доброто си положение след центриране на Жереми Петрис отдясно, но на Уелтън не затрудни Матвей Игонен.

Хебър поведе в 68-та минута на срещата от дузпа. Жереми Петрис изби центриране към Алексий Збун, който опита да напредне към вратата, но бе фаулиран от френския защитник. Ангел Бастунов изпрати топката в долния десен ъгъл и домакините взеха гол преднина.

Левски натисна след гола и в последните десетина минути "сините" създадоха три положения, като и трите бяха завършени от Уелтън. В 81-та минута бразилецът стреля неточно от границата на наказателното поле, а седем по-късно получи перфектен пас от Марин Петков пред вратата. Той стреля с едно докосване и уцели лявата странична греда.

Третото положение обаче бе реализирано от Уелтън. Той направи добре познатия си пробив по лявото крило, който завърши с дрибъл към наказателното поле. Бразилецът се освободи от пазача си и преодоля Игонен със силен шут.

Хебър обаче нанесе финалния удар в последната девета минута на добавеното време. Кристиан Димитров направи голяма грешка и изби топка към връхлитащия отляво Атанас Кабов, който вкара за 2:1 и елиминира родния си тим от турнира.

Хебър - Левски - 2:1

Голмайстори: 1:0 Ангел Бастунов 68-дузпа, 1:1 Уелтън 90+1, 2:1 Атанас Кабов 90+9

Хебър: Матвей Игонен, Ангел Бастунов, Атхан Исуф, Атанас Кабов, Лазар Марин, Роберт Мазан, Георги Николов, Карлос Охене, Стилиян Тисовски, Стефан Цонков, Олексий Збун

Левски: Пламен Андреев, Кристиан Димитров, Асими Фадига (85-Асен Чандъров), Андриан Краев (77-Илиян Стефанов), Асен Митков (70-Дарлан), Жереми Петрис, Рикардиньо, Роналдо (70-Марин Петков), Цунами (85-Патрик-Габриел Галчев), Келиан ван дер Каап, Уелтън

Стадион: "Георги Бенковски", Пазарджик
Съдия: Васимир Ел-Хатиб
Жълти картони: Георги Николов (Хебър); Асен Митков (Левски).