Левски няма да подкрепи Димитър Бербатов за президент на предстоящия извънреден конгрес на БФС. Голяма част от топ клубовете на България също ще последват примера на сините и ще гласуват за друг кандидат.

Една от основните причини Левски да не подкрепя Бербатов е заради предложиния от него Изпълком. Там фигурират две имена, с които сините имаха сериозни разногласия. Става въпрос за Петър Хубчев и Петър Ганев. По-проблематично за родния гранд е присъствието на Ганев, който е от опозицията на „Герена“. Финансистът бе член на Надзорния съвет до началото на април 2023 година. Преди и след смяната му той даде поредица от интервюта, в които критикуваше управлението на клуба, твърдейки, че Левски е в “будна кома”.

Не е изключен вариант, при който представителят на клуба да пусне невалидна бюлетина, с което да покаже, че не вярва на нито един от седемте кандидати за шефското кресло.

От останалите отбори в елита Локомотив (Пловдив) и Славия вече обявиха, че застават зад Михаил Касабов.

Лудогорец, ЦСКА 1948, Локомотив (София) и Крумовград не са посочили техния фаворит за президент, но на 90% е сигурно, че той не е Димитър Бербатов.

Зад рекордьора по голове с националния тим на България засега твърдо застава само Пирин (Благоевград). Не е изключено това да сторят ЦСКА и Хебър, макар че от “Армията” и Пазарджик не са коментирали темата.

В групата на колебаещите се попадат Черно море, Арда, Ботев (Враца), Ботев (Пловдив), Берое и Етър, но по-голямата част от тях също ще подкрепят различна от Димитър Бербатов кандидатура, пише Спортал.

Добрата новина за бившия футболист на ЦСКА, Байер (Леверкузен), Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Монако, ПАОК и Керала е, че президентът на БФС не се избира с гласовете на професионалните клубове. Ако на вота участваха само тимовете от efbet и Втора лига, то Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров нямаше да спечелят, сочат предварителните нагласи.

Но правилникът е такъв, че всъщност президент на футболния съюз се става с гласовете на клубовете от “А” и “Б” областните групи, които представляват повече от 80% от вота.