Новият треньор на Левски Станислав Генчев коментира редица теми, свързани клуба. Младият специалист открои целите пред отбора, селекцията, бюджета, треньорския си щаб, методите си на игра и още много важни за привържениците на Левски въпроси

„Винаги е хубаво да си бил футболист в Левски и да знаеш каква е обстановката в съблекалнята. Вече седем години съм и треньор. Пет отбора съм водил в efbet Лига и това ми дава самочувствие, че мога да се справя“, открои Генчев миналото си като футболист на Левски в интервю пред „Дарик радио“ и „Дспорт“.

Той каза какво се очаква от играчите на „сините“: „Всеки един футболист на Левски трябва да има самочувствие. Зад гърба си има най-голямата публика. Когато излязат на терена, трябва да са с гордо вдигнати глави и да изпълняват изискванията на треньора. Носи притеснение, когато футболист не се влага или няма резултати. Футболистите трябва да дават всичко от себе си. Нямах супер талант, но се трудих много и затова бях в най-добрите отбори в България“.

„Голям плюс е Живко Миланов. Познаваме се много добре. Изискванията ни към играчите се доближават изключително много. Живко обича Левски със сърцето и душата си. Ще ми помага изключително много, заедно с Тасевски и Данчо Господинов“, доволен е той от своя щаб.

„Напълно съм наясно, че 15 мача без загуба, ако са 8 победи и 7 равенства, както в Крумовград, няма да са успех“, каза той за серията си в Крумовград.

Станислав Генчев открои целите пред „сините“: „Левски никога не трябва да се задоволява само с евроучастие. Левски трябва да се цели най-високо. Нашата цел е да направим отбор, който да се бори за първенството и купата. Не трябва да търсим оправдания. Когато си в Левски, това е последното нещо. Трябва да се работи и да се преследват целите. Публиката винаги е помагала. Когато Левски срещу Крумовград остана с 10, публиката направи така, че да не се усети. Ние можем да се преборим за шампионската титла“.

„Минимумът е две подготовки и два трансферни прозореца. През тази имаме 6 седмици. Отдавна не се е случвало. Това е напълно достатъчно за един отбор да изглежда така, както на всички ни се иска. Показал съм, че мога да се противопоставям срещу Лудогорец в миналото. Всички играят надъхано срещу Левски. Това ни показва грешките, които допускаме и ни помага да израстваме. Не трябва да чакаме помощ от другите отбори“, направи прогноза Генчев за развитието на отбора.

Той коментира и бюджета на Левски: „Имаме бюджет, но не може да харчим безразсъдно. Не може да се каже, че е постна пица, но не е от най-големите. Трябва да сме внимателни в селекцията. Времето ни притиска. Колкото по-рано се присъединят новите, по-добре. След това ще е по-спокойно. Зависи от позицията, ще се наложи на някои позиции да платим трансферна сума“.

„Винаги съм смятал, че гръбнакът на отбора е защитата. Вратар, централен защитник. Първо бихме дали пари за защитник и централен нападател“, категоричен е Генчев за евентуалните харчове за нови футболисти в Левски.

Наставникът на „сините“ благодари за подкрепата, която получава на стадион „Георги Аспарухов“: „Искам да благодаря на хората за подкрепата към мен и моя щаб. Ще работим да оправдаем доверието. Различни мнения винаги ще има. Задачата ни е отборът да изглежда добре и хората да идват спокойни на мач. Да са спокойни, че ще играем добре и ще побеждаваме“.

„Винаги съм показвал с моите отбори, че искам да пресираме високо противника. В Локомотив София бяхме направили най-много отнемания на топката, когато противникът изнася от аут. Не виждам причина да не го направим в Левски, особено с публиката. Ще се опитваме да отнемане топката в противниковата половина и да бележим“, каза той за изискванията си към отборите си.

Темата със съдиите също не бе подмината: „Съдиите са хора, допускат грешки, когато са поставени под натиск. Нека ги оставим на спокойствие. Надявам се всичко да е феърплей и да не коментираме съдиите. Да се надяваме, че няма да има съдия, който да дойде и да отреже главата на Левски на „Герена“. Искам да не пречат, а да свирят това, което виждат“.

„Имам пълен картбланш за селекцията. Наско Сираков в прав текст ми каза, че нося цялата отговорност. Ако дойде момент, в който нещата не вървят, ще търси отговорност от мен. Затова ще имам пълна свобода да работя. През последните години постоянно съм бил на работа в България, наясно съм с финансовата обстановка. След като съм се съгласил с условията, съм наясно. Футболът е бизнес. Трябва да гледаме това, когато привличаме един футболист“, увери Генчев.

„С играта си през пролетта и мястото си в националния отбор Серкан Юсеин показа, че може да играе във всеки един отбор, включително и Левски. За съжаление, утре няма да представя нито един нов, но се надявам до края на седмицата поне трима да представим. Имахме споразумение с един футболист, но в последния момент се появи оферта от Турция с двойно по-голяма заплата и отлетя за тях. Да се надяваме да няма подобни инциденти с другите“, заяви Генчев в Спортното шоу на Дарик радио.

Той коментира и ситуацията с българските футболисти: „Зависи от конкретния футболист, но го няма този респект към Левски от футболистите. Преди всеки беше готов да тръгне пеша към София, за да подпишат с Левски. Повечето чакат оферти от чужбина. Трудно е да се привличат футболисти, но все още има такива, които биха искали да дойдат. Естествено, че имаме амбиции. Когато Левски печели титла, купа, играе в Европа, ще вдигне много рейтингът. Много по-лесно е да се привлекат и български, и чужди футболисти“.

„Най-важно е, че искаме качество, а не количество. Дори бройката им да е по-малка да са хора, които да вдигнат нивото. Анализираме внимателно хората да отговарят на един профил. Минимум искаме пет, но може и повече“, категоричен е новият наставник на „сините“.

„Има тенденция в отборите до момента, че футболистите са ме изненадвали приятно. Надявам се това да се случи в Левски. Ще им обясним начина ни на игра. Подготовката е много важна. Когато разберат какво искаме, дават повече“, открои Генчев кариерата си до момента.

„В съвременния футбол футболистите трябва да се адаптират към всяка една система. Трябва да имаме интелигентни футболисти. Винаги съм се съобразявал с качествата, които имаме. Левски най-вероятно ще играе с трима централни заради профила на играчите, които имаме“, даде ясно да се разбере 43-годишният треньор.

Той говори за вратарския пост в Левски: „За Милан Борян никога не е ставало въпрос да пристигне в Левски. Имаме достатъчно пари да си позволим футболистите, от които имаме нужда. Агентът на Пламен Андреев има правото да говори каквото си поиска. Всички футболисти ще получат шанс. Който покаже по-добра игра, ще играе. Искам да постигна резултати и ще играят най-добрите и които изпълняват изискванията ни. Засега е близо идването на вратар. Получи оферти от още отбори, обмисля вариантите, но смятам, че ще се получат нещата“.

„По принцип футболистите винаги очакват по-добра оферта. Левски е гранд в България, в София сме. В началото на трансферния прозорец всеки се ослушва за по-добра финансова оферта, допълни той.

„Много е трудно за един футболист през всичките шест месеца до декември да поддържа оптимална форма. В Лудогорец имахме равностойни вратари и можеше да се правят ротации“, каза още Генчев за вратарския пост.

Той продължи с разкритията за това, какви футболисти ще търсят „сините“: „Ще търсим човек на десния бек. Искам на всяка позиция да имам двама равностойни футболисти. Ляв бек не търсим. Където имаме един футболист, не търсим. Цунами може да играе централен защитник, когато се налага, но е ляв защитник. Най-трудно е да се намери централен защитник левичар. Бяхме се договори с такъв футболист, но в последния момент се появи много по-добра оферта. Краев е приключил за Левски. Нуждаем се от футболист с неговия профил. Левски трябва да е стабилен при статичните положения. Гледаме няколко футболисти. Има разговори с футболисти, но всичко е въпрос на време

Не можем да си позволим футболист от Европейското първенство. Няма къде да гледаме на живо, затова само от видеозаписи. Всеки ще получи шанс на подготовката. След това може да има освободени“, каза с усмивка младият треньор.

„Много харесвам стила и работата на Юрген Клоп. Този стил и начин на игра ми допадат много“, призна Генчев за това, че се вдъхновява от Юрген Клоп.