Министерството на спорта чака Българския футболен съюз да представи завършена стратегия за развитието на детско-юношеския футбол, за да я финансира.

Въпросната концепция обаче трябва да бъде сериозно мотивирана, за да получи подкрепата на цялото правителство, заяви министърът на спорта Красен Кралев днес в БФС. Кралев коментира и последните резултати на националния отбор. Националите паднаха 1:2 като гости на Чехия, а няколко дни по-късно се стигна до шокиращото 2:3 в София от Косово.

"Получиха се неприятни резултати, но още по-неприятното е играта. От моята позиция няма да коментирам поведението на отбора, грешките на треньора и на играчите. Но както казваме, трябва да се започне отдолу. Държавата е готова да финансира, осигурени са достатъчно средства при представянето на една програма за развитие на детско-юношеския футбол. Тя обаче трябва да се защити и да бъде изцяло контролирана от държавата. Има заделени средства, но само при сериозна работа в школите", каза още министърът на спорта.

"Може би Косово е подценяван отбор, но футболистите им играят в големи първенства, и то по-голямата част. Което не може да се каже за нашия отбор. Но вероятно президентите- дали защото търсят бърза печалба, дали под натиска на феновете, предпочитат да пълнят клубовете си с готови играчи, чужденци".

По въпроса с новия национален стадион, Кралев допълни, че изграждането на такъв зависи и от участието на нашата страна в съвместната кандидатура с останалите три балкански страни- дали кандидатурата ще бъде за домакинство на Световно или на Европейско първенство. Иначе терени в София са коментирани с кмета на Столична голяма община Йорданка Фандъкова.

Относно изграждането на нов стадион на мястото на Българска армия, министърът на спорта е оптимист. Той добави, че има определени възражения към актуалния ПУП, но според него няма да бъде проблем, ако строежът се извърши в актуалната чаша на стадиона и отпадне пистата.

"Не можем да говорим за реконструкция извън ПУП-а. Стадионът обаче и така е достатъчно голям. Ясно е, че този стадион не може да отговори на европейските изисквания с козметичен ремонт. Трябва да се изгради нов стадион", каза още министърът.