Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде традиционното си интервю за "Тема Спорт" преди вечното дерби. Стратега коментира двата отбора преди сблъсъка, както и неубедителното представяне на армейците в контролите. Пенев обърна внимание също на новите попълнения в Борисовата градина и сътресенията около Левски.

Г-н Пенев, какви са очакванията ви за вечното дерби? Трябва ли ЦСКА да има притеснения заради резултатите и играта в контролите?
- Пак ме търсите мен за интервю, значи искате да вкараме гол, преди мачът да е започнал (смее се). Трябва да спрем да коментираме какво е било досега. Няма вариант да върнем контролите и да вкараме десет гола в тях, нито пък можем да си върнем загубените точки през есента. Каквото било - било. Насочваме се към пролетния дял от шампионата. Най-важното е, че първият мач е сериозен. Мисля, че играчите и треньорите знаят срещу кой отбор се изправят. Футболистите трябва да защитят емблемата, ръководството и най-вече себе си. Нужно е да изпълнят това, което им се дава като задачи, а нека да добавят и по нещо от себе си. Да се съобразят с името на съперника, защото дербито в събота няма да е тренировка или мачле на махленската улица.

В това време на доста държавни въпроси и напрежение се надявам да се получи хубав мач. Знаете, че винаги обичам да казвам, че нямам против ЦСКА да победи и с половин гол. И грозна да е играта, нека победата да е за нас. Така е по-сладко. Важна е ролята на треньорите, но на първо място са футболистите. Те трябва да си свършат работата. И даже да те сменят по време на мача, да знаеш, че си си изпълнил задачите и си дал всичко от себе си. Важното за ЦСКА е да спечелим дербито, но няма смисъл отсега да правим сметки.

Доколко неуредиците около Левски ще са от полза на ЦСКА по време на мача?
- Няма никаква полза, всичко се решава на терена. Това е материал само за вас журналистите. Нормално е да питате, и вие се вълнувате от футбола, симпатизирате, давате предимство на някой от отборите. Кой не иска да спечели този сблъсък? Всичко си зависи от играчите. Напрежението ще е по-голямо, защото мачът е първи за пролетта, но ще видим какво ще се получи. Нека феновете да си подкрепят отборите, защото, когато няма игра и желание долу на терена, те може да те мотивират.

Решава ли нещо дербито, защото и двата отбора са доста далеч от върха?
- Това въобще не трябва да притеснява нашите футболисти. Има много мачове до края на сезона, много грешки може да се допуснат. Дано грешките да са на тези по-напред в класирането. ЦСКА има апетити за челните места. Въпросът е да сме колектив на терена. Да си подсказваме на колегите, когато направят грешка, но и да я поправяме. Знаете, че когато един отбор победи, на първо място се поставя голмайсторът. Подавачът е втори, а треньорът идва едва на трета позиция. Даже резервите започват да се правят на интересни: "Ако ме бяхте пуснали, щяхме да ги бием с 2:0". Е, да беше вкарвал на тренировките през седмицата, щях да те пусна. При загуба пък е обратното. Тогава треньорът е първи. Качват го на операционната маса и го почват един му реже ръката, друг главата... Такива са реалностите. Затова казвам, че предпочитам грозна игра, но победа. Да се надяваме, че и съдиите ще са на ниво. Дано да са единни и да внимават да пускат авантажи, а не да накъсват играта.

В ЦСКА се насъбра доста напрежение заради липсата на голове в контролите, даже се чуха призиви за смяна на треньора. Има ли нужда от такива движения?
- Тези сухи периоди ги има и при най-добрите отбори и футболисти. Дали ще е ЦСКА, дали Барса, дали Интер - навсякъде е едно и също. Тези на терена трябва да търсят най-доброто от всяка ситуация. Защото после, ако не успеят да вкарат, ще ги сравняват със счупени рейсове, със счупени трамваи, как не можели да завиват и така нататък. Тези, които правят пропуски, ги скъсват от критики, все едно работят на пет места едновременно и всеки е недоволен от тях. Не бива да е така. Всеки иска да победи и всеки ще се раздаде в този двубой. Ако имаш добър колектив, всичко ще е наред. Иначе треньорите често се сменят. И аз колко пъти съм го преживявал... Примери много.

И все пак липсата на голове не може да не е притеснение. Вие бяхте на контролата със Струмска слава и дори и в този мач ЦСКА не успя да създаде много положения...
- Няма значение. Важно е мнението на треньора. Това беше последна репетиция преди дербито. Щабът си прави сметката. А пък знае ли човек - титуляр може да е някой човек, за когото първо не си планирал да играе. Ако футболистите и треньорите не се справят, могат само на себе си да се сърдят. Лошото става, ако президентът им се разсърди на тях, защото един месец ще вземат само стотинки (смее се).

Кой играч е способен да реши дербито?
- Всеки има такова има право, щом е на игрището. И защитник може да реши дербито, пък и вратарят може да вкара и пак ще се брои. За мен най-сладко ще е, ако някой защитник я нацепи с глава. Това ще му влезе във визитката за историята. Аз си мисля, че ако на Соу му тръгне играта, е способен да реши двубоя. Иначе средните хора и нападателите винаги са длъжници, ако вкарат, но накрая загубим мача. Това са доста относителни моменти. Няма как да предвидим каква ще е бурята, преди да е започнала - дали ще има градушка, или ще се размине само с вятър. Ние си беседваме двамата с вас, но може да има изненади в дербито. Левски пък не мога да ги коментирам. Ние вече минахме по техните пътеки извън терена. Те накъдето отиват, ние оттам се връщаме. При нас сега има спокойствие, но като резултати има какво да се желае. Долу-горе в ЦСКА има изградено ядро, има колектив и по-опитни състезатели, което винаги е предимство. Времето ще е приятно за футбол, оттам всичко зависи от организацията в играта. По принцип в дербито винаги казваме, че шансовете са 50 на 50, но нека да са 51 на 49 за ЦСКА.

През зимата ЦСКА привлече халф в лицето на италианеца Белтраме и още един нападател - Ахмедов. Достатъчно ли е, или отборът има още къде да се подсили?
- Хубаво е, че взехме среден човек, коментирахме вече, че ЦСКА се нуждае от такъв. Ще видим и Ахмедов, момчето е кораво и напористо, може да помогне. Такива биткаджии са полезни във всеки отбор. Оттам вече дали има нужда от още някой, най-добре преценяват треньорите и ръководството.

Какво ще кажете за финал?
- Желая да се получи един добър мач, но радостта да е за нашите фенове. Без значение на кое място се намира ЦСКА, винаги е по-приятно и по-розово, когато побеждаваме сините. Равният резултат ще е неприятен и за двата отбора. Надявам се да има и спокойствие по трибуните, да не се стига до неприятни сцени. А в главите на играчите трябва да е само и единствено победата - ако трябва и с грозна игра, пак да го кажа.