Новото попълнение на ЦСКА Жул Кейта е спечелил прякора си Баба Неймар, докато рита по улиците на родния си Конакри, но и терените във Франция са видели някои от чудесата на 22-годишното крило. Гвинеецът дойде на „Армията“ под наем от "Ланс", а преди това в продължение на два сезона е в "Дижон".

Първите му стъпки във Франция са в "Бастия", като островитяните го взимат след като Кейта прави фурор за юношеската селекция на Гвинея. Той обаче става жертва на обстоятелствата, защото клубът фалира и е пратен в пета дивизия на френския футбол.

Кейта изживява своя звезден миг в страната на Наполеон в мача на "Дижон" с "Ница" от Лига 1, когато за 24 минути игра крилото вкарва две попадения. След това не само регионалните, но и централните всекидневници отделят значимо място на Кейта като „So foot“ анализира силните и слабите страни на гвинееца.

„Стилът му е типичен за повечето крила от Западна Африка. Той е много бърз и може да направи смешен всеки един бек, който се изправи срещу него. Особено силен е при контраатаки. Много трудно е да му бъде отнета топката, а съчетанието от техника и скорост го прави изключително опасен. Има и много добро усещане кога трябва да подаде." 

"Кейта не е от крилата, които действат егоистично и изпускат добрия момент за развитие на атаката. Отдава му се не само паса на близка и средна дистанция, но може добре да насочи топката и на другия фланг“, пише изданието.

Според „So foot“ крилото обаче трябва да поработи значително по отношение на първото докосване и на завършващия удар. През сезон 2018/2019 Кейта изиграва 17 мача в елита на Франция за "Дижон". Започва следващия сезон в същия тим, но впоследствие преминава в "Ланс".

„Може да играе еднакво добре и на двата фланга дълбоко в половината на съперника. Кейта е способен да елиминира опонента си на съвсем малко пространство. Много интересен футболист е, който има огромен потенциал за развитие. Той също така е амбициозен, което си личи и от думите му, че може да бъде по-добър от Неймар“, казва работещият в щаба на "Дижон" Лоик Шалие.