В Базел „червените“ сътвориха поредната велика европейска вечер в историята си. Всички футболисти на българския отбор, които излязоха на терена на „Санкт Якоб Парк“, се раздадоха докрай и дадоха своя принос за успеха. Един от тях обаче бе над всички, давайки началото на фамозния обрат.

Тиаго Родригес се появи като резерва в последния половин час на двубоя, но това му бе достатъчно да поведе „армейците“ към групите на втория по сила европейски турнир. 28-годишният халф демонстрира най-силната част от играта си – удар от дистанция, с който на два пъти матира швейцарците.

Така той влезе в историята на клуба, като най-резултатния чужденец в Европа. Има вече 4 попадения и дели първото място с Маркиньос, Мауридеш и Евандро, но много скоро може да излезе еднолично на върха.

Купа

Тиаго пристигна в ЦСКА през лятото на 2017 г., ставайки част от сериозната по това време португалска колония на стадион „Българска армия“. Техничарят бе привлечен с трансфер от "Порто", където обаче така и не успя да се наложи. Въпреки това той може да се похвали със сериозна визитка, след като в предишната кампания записва 22 мача в Примейра лигата за Насионал. През сезон 2012/13 пък става носител на Купата на Португалия с "Витория" (Гимараеш), където е преотстъпен от „драконите“. Въпреки че е 21-годишен по това време, играе цял мач при изненадващата победа с 2:1 над "Бенфика".

„Избрах да дойда в ЦСКА, защото това е най-големият клуб в България. Всичко тук е фантастично, феновете са просто невероятни. Искам да ги поздравя, с тяхната подкрепа се чувстваме силни“, сподели футболистът малко след като отбеляза първия си гол за столичани при гръмката победа с 6:2 срещу "Ботев" в Пловдив.

Голове

Много скоро Тиаго печели привържениците, след като се разписва два пъти в дербито срещу "Левски". Прави го с шутове извън наказателното поле и още тогава става ясно, че „армейците“ вече разполагат с играч, който може да бележи от дистанция. Освен това се отличава и с погледа си върху играта, като е футболистът с най-много асистенции в състава на столичани. Завършва първия си сезон за ЦСКА с 9 попадения, всичките отбелязани в първенството.

Идването на Нестор Ел Маестро обаче не се отразява добре на португалеца. Треньорът често го пуска на крилото, където играчът не се чувства комфортно. В началото на 2019 г. в медиите се появява информация за интерес на "Легия" (Варшава) към Тиаго, който по това време има още 6 месеца от договора си с „червените“. Полският клуб предлага 150 хил. евро за халфа, разчитайки, че ЦСКА ще се съгласи на офертата, тъй като може да го изпусне без пари.

От „Армията“ обаче са категорични, че цената на футболиста е 2 млн. евро. В крайна сметка ибериецът проявява лоялност към 31-кратните шампиони и преподписва контракта си за нови 3 години (до лятото на 2022-а). Приключва и втория си сезон с 9 гола, като отново не пропуска да се разпише срещу вечния съперник при победата с 2:0 през пролетта.

Критика

Въпреки това ЦСКА пак остава на второ място в шампионата. Плеймейкърът пък е критикуван заради липсата на постоянство в играта си. Той има навика да „избухне“ със силен мач, а след това да го няма никакъв в 2-3 поредни двубоя. През първата половина на миналия сезон затвърждава тази тенденция. След това получава контузия в бедрото и заминава да се лекува в родината си точно преди настъпването на пандемията.

При подновяването на първенството постепенно връща формата си. Бележи и в двата мача срещу "Локомотив" (Пд) в Първа лига, но във финала за Купата на България е незабележим и не успява да прибави втори трофей и първи с ЦСКА във визитката си. За трети пореден път завършва кампанията с 9 гола във всички турнири.

Рекорди

Общата му статистика за „армейците“ е повече от впечатляваща. Със 121 мача е на второ място в клубната история при чужденците след Ибрахима Гай. Има 29 попадения за „червените“, като по този показател пред него при легионерите е единствено Али Соу, който има 38. След като екзекутира Базел, той окончателно се превърна в любимец на привържениците на ЦСКА, които не пропуснаха да засвидетелстват чувствата си към португалеца:

„Благодарим ти, магьоснико“, написа една от най-популярните страници на клуба в социалните мрежи. С подобно звание преди него на „Армията“ са имали честта да бъдат удостоени единствено легендата Димитър Якимов и Костадин Видолов. Тиаго вече спечели сърцата на феновете, остава да спечели и така чакания трофей в ЦСКА.

Освен с безспорните си футболни качества Тиаго впечатлява привържениците и със скромността си извън терена. Португалецът признава, че е домошар и най-много обича да е у дома заедно със семейството си. Той е женен за красивата си сънародничка София Монтейро. Двамата са родители на 2-годишния Сантяго. Малкият стана хит в социалните мрежи, след като наскоро се появи клип, на който е облечен с фланелка на „червените“ и скандира: „ЦСКА“.

Коментар на Иво Цукев, "Телеграф"