ЧФР Клуж три пъти поред стана шампион на Румъния, но нещата за подопечните на Дан Петреску въобще не са безпроблемни към днешна дата. Изключителни усилия им струваше последната титла, която бе спечелена в директен мач срещу Крайова, и то като гост. Клуж на 3 август успя да обърне мача от 0:1 до 3:1 в своя полза и ликува с титлата.

И решаващият компонент това да се случи бе опитът на отбора. Клуж не е нищо особено, но разчита безусловно на един компонент – обиграността на играчите. Сумарно титулярният състав на румънския шампион е с 1500 мача за клуба. Сравнението с ЦСКА по този показател е поне пет пъти повече. Това е огромното предимство на Дан Петреску, което го прави успешен в Румъния. А това е малко странно, защото треньорската кариера на Петреску съвсем не вървеше във възходяща линия до отиването му в Клуж. Дори сега след успехите той не е признат безусловно и като треньор. В последния мач с Ботошани Петреску беше изгонен от скамейката и въобще поведението около тъча не рядко му носи неприятности.

Всъщност в мача между ЦСКА и Клуж ще видим сблъсък на две все по-западащи футболни школи. Всички критики, които сипем по адрес на българския футбол, в пълна сила важат и за румънския. А една от основните причини Румъния да не е онази световна футболна сила, която помним, е точно сегашният шампион на северната ни съседка. Сив, безличен, лишен от сериозни футболни аргументи тим. Особено в частта легионери, нещата между Румъния и България напълно съвпадат. Третокласни футболисти, които нямат никакъв шанс да играят в големите европейски първенства. Но пък са по-добри от местните, които също не могат да мечтаят за голям футбол. Това е присъдата и за България, и за Румъния. И това също така е причината да се очаква равностоен мач без видимо предимство на един от двата съперника.

И все пак ако от нещо ЦСКА трябва силно да се притеснява, то е сработеността на румънския им съперник. Те притежават един ясен гръбнак от твърди величини. В защитата бразилецът Винисиус, на 36 години, е най-важният играч на Клуж. Често неговите попадения им носят трите точки. Постоянен партньор на Винисиус е Андрей Бурка, който също е опитен играч. И при него качеството е видимо. На двата фланга в защитата са познатият босненец Сушич и друг много опитен състезател – португалецът с румънски паспорт Камора.

На левия фланг на атаката совалката се нарича със звучното име Пуън. А отдясно се подвизава едно познато лице Чиприан Деак. Още един „стогодишен“ ветеран все още е на терена – Овидиу Хобан, който действа като дефанзивен халф. Хърватинът Дамян Джокович е мозъкът на отбора и с него трябва да се внимава. В нападение централният нападател Омрани има конкуренцията на привлечения през лятото хърватин Дебелюх. Там е и венецуелецът Марио Рондон. Друга позната фигура все още намира място сред титулярите в предни позиции Деак, който се бори за място в състава с Чипчиу.

Петреску има привилегията да разполага с дълга пейка, чрез която може да променя хода на мачовете. Планът на Дан Петреску за мача в София е ясен – стабилно отзад, а отпред ще се изчаква моментът за решаващ удар. Трябва да се има предвид, че новият вратар Бълградян все още не е влязъл в час. Освен опита другото евентуално предимство за румънците са върволицата им от мачове в Европа. В последните години много от сегашните им титуляри натрупаха по 50 мача в Европа, включително и такива в групова фаза. В ЦСКА няма нито един такъв. Но пък ЦСКА са доказали, че за тях всеки мач в Европа е по-различен от останалите. Базел и БАТЕ последни го усетиха.

Жаклин Михайлов, в-к "Тема спорт"