Легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов-Паро изрази надежда, че привличането на Бруно Акрапович за наставник на червените ще се окаже успешен ход. 

Пред "Тема Спорт" 75-годишният специалист коментира избора на босненеца, качествата му и треньорските рокади на "Армията" като цяло.

Г-н Никодимов, ЦСКА се спря на Бруно Акрапович за старши треньор. Как приемате неговия избор, откри ли клубът доказано име в негово лице?
-    Има и други доказани треньори, разбира се, не можем да кажем, че той е единствен. Акрапович изглежда сериозен човек, но ще му трябва време да опознае отбора. Като цяло обаче смяната на наставника в движение не е добре - започна Белчев, после друг, сега ще е този и става дълга и широка. Започва да наподобява ситуацията от миналата година по това време. Дано се справи и да постигне успехи, чисто като привърженик на ЦСКА го искам. Не ми харесват тези смени, но... това е треньорската професия.

Плюс ли е, че Акрапович познава изкъсо българския футбол, вече три години е у нас?
-    Да, но все пак влиза в нова съблекалня. Ще пробва различни футболисти. Но ако от ръководството са мислели да правят рокада, тя просто трябваше да стане по-рано. Сега взеха компромисно решение. Не виждам защо, ако са го харесвали, не го назначиха по-рано. Та той е тук от толкова време. Отдавна можеха да го направят, а не по никое време.

Кои са основните позитиви на Акрапович според вас?
-    Доколкото знаем, той е човек на дисциплината и строгостта. Такъв трябва да бъде всеки треньор по принцип. Той си извоюва авторитет с Локо Пловдив. Но Локо Пд не е ЦСКА, има разлика. Независимо от временното класиране и че има известно изравняване, то като клуб, като отношение на публиката, на играчите и всички в тима нещата са съвсем различни между ЦСКА и Локомотив Пд. Няма да му е лесно. Желая му успех и нямам нищо против него, защото ми се вижда сериозен човек.

Наричат босненеца "Човек за големите битки, който печели решителните мачове". Такъв ли е?
-    Печелят ги играчите. Но треньорът трябва да даде посланията, да даде характера на отбора. Треньорът има някаква стратегия, но някой трябва да я изпълни на терена. Не навсякъде може да стане това. Когато аз бях в ЦСКА, беше лесно, защото отборът беше съставен от българи и им познавахме и кътните зъби, а сега имат предимно чужденци и не е толкова лесно. Ще му трябва време да се ориентира и да опознае в детайли качествата и характеристиките на всеки един от състезателите. Това изисква определен период. Отборът трябва да се напасне към неговите виждания. Дано внесе най-вече ентусиазъм, защото ЦСКА не играе добре, виждате каква мъка е всеки един мач от първенството. Има проблясъци от време на време, но после пак се слиза на първото стъпало. Акрапович е по-опитен от предшествениците си и дано го оставят да работи.

Кое ще е от най-голяма важност, за да успее на "Армията"?
-    Червената публика иска едно - шампионска титла. И успехи в евротурнирите. Отборът изпусна питомното в Лига Европа, а почти и в България. Тази година отново купата остава шансът за някакъв трофей. Хубавото е, че решаващите мачове за трофея са чак напролет и Акрапович ще има време дотогава да изгради стил според вижданията си.

Дали пък треньорската рокада няма да събуди ЦСКА?
-    Възможно е. Но няма време. Той ги взима в движение и след 3-4 дни трябва да играят за Купата. Трябва да се съсредоточат там, но и в първенството да се трупат победи. Трябва обаче да се види коренна промяна у отбора като отношение към мачовете, защото ще последва пак нулева година, ще подменят пак половината състав, което като начин на работа не ми харесва. Не може всяка година да се взимат по 10 нови играчи, а трофеите все да ги няма. Акрапович, както и всеки един треньор, трябва да получи по-дълго време, за да реализира идеите си. Трябва да се разбере, че треньорът е шефът и той решава. В противен случай може да има само мимолетни проблясъци. Предполагам, че той през зимата ще иска да направи селекция и да подбере такива играчи, които му допадат на него и ще могат да изпълняват това, което ще изисква от тях. Но собствениците си знаят. Дано са направени правилните изводи и този път нещата да потръгнат. Хубаво е, че знае много езици и може да контактува с играчите директно, да търси път към тях лично, което е много важно.

Колко търпение всъщност трябва да има към новия треньор?
- Най-малкото тази и следващата година трябва да работи, за да може да развие идеите си. Знаете, че в Локомотив му трябваше около година, за да наложи възгледите си. Ако го вземат за 2-3 месеца и го сменят, какво ще стане? Ще дойде друг и пак същата работа. Акрапович ми се вижда сериозен, затова нека му дадат по-дълго време. Нека му се даде възможност да си подреди отбора, да го подсили с хора, които сам е селектирал, за да няма после оправдания. И сега има силни играчи в ЦСКА, естествено, но те трябва да показват повече на терена. Дано Акрапович се окаже добър избор.