Поне петима футболисти на ЦСКА са под въпрос за домакинството срещу Йънг Бойс в група А на Лига Европа идния четвъртък, 26 ноември, от 19:55 часа.

След отлагането на вечното дерби „армейците“ вече мислят за двубоя с швейцарците на националния стадион, който ще е при закрити врата и ще бъде предаван пряко по bTV action.

За него обаче не е сигурно участието на основни единици като Валентин Антов, Амос Юга, Жеферсон, Греъм Кери и Иван Турицов.

Десният бек Турицов даде положителен тест за корона-вирус в началото на миналата седмица преди лагера на младежкия национален отбор, като до ден-два би трябвало да излезе от карантина. Освен него, с позитивна проба е и левият бранител Брадли Мазику, който бе тестван на лагера с националния тим на Конго.

Появиха се информации и, че вратарят Густаво Бусато и крилото Греъм Кери също са били карантинирани за известен период. Снимка в Инстаграм, която по-късно бе свалена, показва как Бусато тренира в домашни условия, което подхрани предположенията.

Следобед обаче стана ясно, че бразилецът няма COVID-19 и се е включил на пълни обороти във вчерашното занимание на тима. Заради съмненията за заразяване той е останал вкъщи, изчаквайки резултата от теста си, който е бил отрицателен.

Негативна проба при бърз тест е дал и Греъм Кери. Другото ляво крило на тима Енрике Рафаел също е бил притеснен заради вирусна симптоматика, но пробата му се е оказала отрицателна.

От специална терапия в Белград пък вчера трябваше да се завърнат дефанзивните халфове Жеферсон и Амос Юга. Двамата бяха на процедури в клиниката на сръбската лечителка Мариана.

Жеферсон получи травма на мястото на стара контузия срещу Ботев Ихтиман за купата, a Юга се завърна с болки от лагера на националния тим на Централнаоафриканската република. Все пак надеждите са поне бразилецът да е на линия за Йънг Бойс.

Вторият капитан Вальо Антов пък до вчера беше под домашно лечение. Защитникът беше освободен от сбора на младежите и пропусна квалификацията с Естония заради вирусно заболяване. От понеделник би трябвало 20-годишният бранител все пак вече да тренира с отбора, но все още не е сигурно дали ще е готов за двубоя в четвъртък.

Заради усложнената епидемична обстановка бе взето решение 3 дни преди срещата с Йънг Бойс всички футболисти, треньори и служители в ЦСКА да преминат през задължителните тестове за COVID-19, които изисква УЕФА.

През тази есен червените следваха практиката, когато са домакини, да дават проби 48 часа преди мач, но няколкото положителни случая в клуба ще изтеглят тестуването още за понеделник.

Идеята е да имат възможност за повторно даване на проби във вторник, ако се окаже, че има положителен резултат предходния ден, пише "Тема спорт". 

Преди седемте мача в Лига Европа до момента - 4 домакинства и 3 гостувания, от ЦСКА нямаха нито един случай на позитивен футболист или треньор. 

Едни от първите два положителни резултата - на Петър Занев и Ахмед Ахмедов, бяха дадени в началото на септември при регулярните ежемесечни тестове в Първа лига, а последните потвърдени засега - Турицов и Мазику, дойдоха при лагери на националните тимове.