Жеферсон Серкейра Телес пристигна в ЦСКА точно преди 3 години - през януари 2018-а. Със себе си той носеше високо самочувствие и сериозна визитка. Няма как да е иначе, след като роденият на 13 май 1994-та ляв бек вече бе натрупал сериозен опит по терените на родината си с екипа на гранда Интернасионал и Витория Баия.

Сериозно се наблягаше и на онези редове в биографията му, в които се отбелязваше, че два пъти е печелил щатския шампионат, достигал е полуфинал в Копа Либертадорес, има мачове с националния отбор до 17 години, а в един момент дори попада в състава на кариоките за Копа Америка. Това бе достатъчно феновете на ЦСКА да го приемат с надежда и големи очаквания. Но историята около него се разви по изненадващ начин.

Стартът на Жеферсон в Борисовата градина не бе никак убедителен. Той пристигна със закъснение и изостанал в подготовката. Изявите му в зоната на левия бек бяха силно противоречиви, а на 6 април 2018-а бранителят за първи път се сблъска с истинския гняв на запалянковците. Бразилецът си изкара глупав червен картон при гостуването в Разград.

Направи го в началото на второто полувреме при резултат 1:1, а в крайна сметка червените загубиха решаващия за титлата мач с 2:3 и още тогава стана ясно, че няма да могат да се преборят за първото място. Само две седмици по-късно Жеферсон отново бе изгонен. И то в мач с Левски, който завърши 2:2 и окончателно лиши червените от шансове за първото място.

Жеферсон вече бе черната овца в очите на феновете. Те го бяха отписали и се надяваха час по-скоро защитникът да напусне Борисовата градина, а неубедителното му представяне все повече засилваше отрицателното отношение към него.

Началото на промяната дойде през есента на 2019 година. Милош Крушчич бе принуден да пусне някого като партньор на Кристиян Малинов като дефанзивен халф и той избра кротко седящия на пейката бразилец. Експериментът бе успешен и бе продължен от Стамен Белчев.

Хасковлията бе този, който наложи Жеферсон във вътрешността на халфовата линия и играчът записа няколко много силни мача на новата си позиция, която постепенно се превърна в основна за него. Той вече не бе смятан за ляв защитник, а бе преквалифициран на вътрешен халф и вече може да се върне в отбраната само за кратко, и то по заместване. Апотеозът на представянето му в полузащитата бе в двубоите с Базел и Рома.

Жеферсон демонстрира стабилност, самообладание, издръжливост и най-вече тактическа грамотност. Той пасна в тази зона и Бруно Акрапович също залага на него като партньор на лидера в тази част на терена Амос Юга.

Промяната при Жеферсон не се изчерпва само с повишената му полезност на терена, но и в подобрената му отговорност и дисциплина. За първи път, откакто е в ЦСКА, той пристигна навреме за подготовката, и то в отлично физическо състояние.

В мача с дублиращия състав на Аланияспор показа завидна физическа форма, което говори, че той е изчистил главата си, щастлив е на „Армията“ и е амбициран да надгради в представянето си. Жеферсон, който до момента е изиграл 83 мача с екипа на армейците и е отбелязал 2 гола, е сред малкото примери как даден играч от отписан, може да се превърне в ключов.

Материал на "Тема:Спорт"