В събота, виждайки го на мач от ФА къп, се убедихме колко силен имиджов ход е назначението на Алън Пардю за технически директор в ЦСКА. Армейците отново влязоха в ролята на българския футболен посланик в Европа. Така ще продължи да бъде и в следващите месеци.

Бившият наставник на Уест Хям, Саутхямптън, Нюкасъл, УБА, Кристъл Палас и Чарлтън често ще е улавян от камерите по трибуните на британските стадиони и ще бъде събеседник на английските журналисти, на които ще обяснява, че се намира в прекрасен клуб, в който се работи професионално.

Мениджър номер едно на Висшата лига за сезон 2011/2012 със своята репутация и контакти може да спомогне и за поредния сериозен трансфер на клуба. Армейците разполагат с голям талант в лицето на Валентин Антов, но когато той е предлаган от утвърдено, разпознаваемо и популярно име във футбола, цената от само себе си скача поне с милион евро. А и по-престижно е при еврогастролите на ЦСКА делегацията да бъде водена от Пардю.

В Борисовата градина се превръща в тенденция да опитват да се легитимират на европейската сцена не само чрез изявите си на футболния терен...Всичко започна през сезон 2001-2002, когато начело на червените застана бившият треньор на Лацио, Наполи, Торино и Интер Луиджи Симони.

Специалистът, който с нерадзурите (с Феномена Роналдо в редиците) бе спечелил Купата на УЕФА, акостира сензационно на "Българска армия", което веднага вкара ЦСКА в информационния обмен на всички водещи европейски медии.

Впоследствие екипа на ЦСКА облече френският национал Беноа Кое, който е най-титулуваният чуждестранен играч, стъпвал някога по родните терени. Шампионът на Франция с Марсилия и Нант, носител на Купата на УЕФА с Интер, награден с приза "Най-добър чужденец в Италия", успя да завоюва трофея и в България и снимката му с червената фланелка обиколи Европа.

Впоследствие в Борисовата градина се насочиха към привличането на реномирани чужденци, на които предоставяха директорски постове, а основната им задача, освен да свършат работа на клуба, бе да градят добър имидж на ЦСКА в Европа. Първи бе Родолфо Ваноли.

Италианецът пристигна на "Армията" през 2012 година като уважавано име в италианския футбол и по-специално в Удинезе. За него се твърдеше, че е с огромна заслуга за развитието на Маурисио Исла и ганаеца Асамоа. След престоя си в Борисовата градина Ваноли води словенските Копер и Олимпия Любляна, но винаги в своите интервюта се изказва изключително ласкаво за ЦСКА.

Италианската връзка на "Армията" продължи и Кристиано Джарета, който е смятан за откривател на настоящата звезда на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш. Джарета в момента заема директорския пост в английския Уотфорд, но с позициите си успя да помогне на червените за осъществяването на сериозния трансфер на Кирил Десподов в Каляри. Джарета продължава и в момента да е в много топли отношения с ръководството на ЦСКА и най-вероятно партньорството им ще продължи и за в бъдеще.

В Борисовата градина в момента е и друго сериозно европейско име. Става въпрос за директора на Академията Пауло Кардозо, който като част от Спортинг Лисабон е сред тези, дали път във футбола на Кристиано Роналдо. Всъщност, макар и да не се шуми много около него, Кардозо е човекът с най-големи правомощия в сравнение с останалите чуждестранни началници, минали през Борисовата градина.

Те имаха своята представителна функция, можеха да бъдат съветници или да съдействат за даден трансфер, но никога не получиха правомощия да взимат генерални решения. Португалецът се ползва с пълно доверие и неговата дума тежи най-много в Академията на армейците. Неслучайно по негово предложение в школата бяха извършени куп кадрови рокади.

Самият Кардозо признава, че му предстои много работа, докато въведе изцяло модела на най-сериозните световни школи на "Армията", но неговата цел е до 3-4 години от ЦСКА да тръгват за големия футбол световни звезди. "В момента имаме 4-5 момчета, които могат да играят професионално, още двама, които имат шанс да влязат в първия отбор, но нямаме специални", категоричен е Кардозо, чиято цел е откриването и развитието на таланти. За тази цел той постепенно изгражда и структурира по нов начин червената Академия.

Явор Пиргов, "Тема:Спорт"