За втора поредна година ЦСКА се класира на финал за Купата на България! "Червените" направиха за смях Лудогорец насред Разград и след 1:1 в първия мач в София, спечелиха с 2:1 на реванша.

Головете за големия успех вкараха Рафаел Енрике още в 3-ата минута и Георги Йомов в 36-ата. Точен за домакините беше Елвис Ману (73‘). Успехът на гостите можеше да е още по-убедителен, ако не бяха чудесните намеси на вратаря на разградчани Кристиан Кахлина.

През всички 90 минути "Орлите" така и не успяха да покажат, че заслужават да играят финал и бяха надиграни по всеки един показател. Така ЦСКА продължава да мачка Лудогорец за Купата на България и от четири опита, четири пъти е елиминирал "зелените".

В спор за трофея ЦСКА среща Арда Кърджали на 19 май.  


През първото полувреме ЦСКА беше пълен господар на терена и головете на Рафаел Енрике и Георги Йомов бяха най-малкото, с което Лудогорец се размина. Първото попадение падна още в 3-ата минута, когато Жорди Кайседо проби и успя да подаде към бразилеца, въпреки че беше притиснат до краен предел от Оливие Вердон. Енрике стигна до топката и с елегантно изпълнение над плонжа на Кристиан Кахлина откри резултат – 1:0!

Ранният гол скова "Орлите", които едва връзваха няколко паса помежду си. ЦСКА пък демонстрира отлична игра без топка, което допълнително затрудняваше домакините. По-късно Мено Кох засече с глава в аут, а единствената опасност за първите 45 минути пред Густаво Бусато създаде Кирил Десподов. Той пробва изненадващ удар от фаул, който вратарят изби.

В 21-ата минута Тиаго Родригес засече с глава, но Кахлина с фамозна намеса с една ръка спаси. Четвърт час по-късно нямаше какво да помогне на Лудогорец. Федерико Варела, който смени контузилия се Тиаго, се пребори и намери Енрике. Бразилецът центрира към далечната греда, където непокритият Георги Йомов нямаше как да сбърка и удвои преднината на ЦСКА – 2:0!

След почивката нещата на терена не се промениха и "червените" продължиха да доминират. В 55-ата минута Йомов получи дълго подаване, овладя на гърди и засече мощно, но отново Кахлина демонстрира класа и отрази. Валдас Дамбраускас веднага взе мерки и извади Клаудиу Кешеру за сметка на Елвис Ману.

Промяната раздвижи играта на Лудогорец в предни позиции и Десподов на два пъти можеше да намали изоставането. След час игра Вандерсон изведе бившия футболист на ЦСКА на чиста позиция, но Бусато с чудесна намеса изби, а при добавката крилото не уцели вратата.

Малко по-късно Десподов стреля от удобна позиция от фаул, топката облиза външната страна на гредата и излезе в аут. След това Бусато изби и шут на Антон Недялков. В 70-ата минута Кахлина за пореден път показа класа, след като спаси изстрел на Варела в долния десен ъгъл.

В 73-ата минута надеждите на Лудогорец се върнаха, след като Вандерсон намери Ману с пета и нападателят с удар по земя матира Бусато за 1:2! В 86-ата минута стана напечено, след като Любослав Пенев беше изгонен, а Алекс Сантана и Иван Турицов получиха червени картони и също напуснаха. Спречкването стана за груб фаул на Сантана срещу Митко Митков.

До края нов гол не падна, въпреки че Лудогорец атакуваше, най-вече чрез Десподов, и ЦСКА спечели мача съвсем заслужено.

Лудогорец – ЦСКА 1:2

Голмайстор: 0:1 Енрике (3), 0:2 Йомов (36), 1:2 Ману (73)

Лудогорец: 1. Кахлина, 22. Икоко (46-Сисиньо), 21. Григоре, 24. Вердон, 3. Недялков, 12. Анисе (33-Янков), 7. Сантана, 11. Десподов, 95. Каули, 88. Вандерсон, 28. Кешеру (57-Ману)
Треньор: Валдас Дамбраускас

ЦСКА: 1. Бусато, 19. Турицов, 2. Матей, 4. Кох, 18. Мазику, 3. Жеферсон, 21. Юга, 10. Йомов (69-Чарлс), 20. Тиаго (28-Варела), 7. Енрике (82-Митков), 30. Кайседо (69-Кери)
Треньор: Любослав Пенев

Разград, ст.: "Хювефарма Арена"
Съдия: Георги Кабаков 
Жълти картони: Вердон, Икоко, Недялков, Сантана, Ману, Григоре (Лудогорец); Тиаго, Матей, Юга, Турицов, Мазику, Чарлс, Бусато (ЦСКА)
Червени картони: Сантана 86' (Лудогорец); Любо Пенев 86', Турицов 86' (ЦСКА)

Снимка: Lap.bg