На 17 април 1996 година Левски прави феноменален обрат срещу ЦСКА в полуфинал-реванш за Купата на България. След като изостават с 0:2 на „Армията“, сините печелят с 4:2 и постигат 9-а поредна победа във вечното дерби във всички турнири!

В дните след двубоя тогавашният треньор на червените Георги Василев-Гочето, който вече е ставал 2 пъти шампион с Левски, изстрелва прословутата си реплика, че в Борисовата градина съскат змии, припомня "Тема:Спорт".

Така се стига до 27 април същата година, когато сини и червени се срещат в шампионатен мач. Победата за тима от „Герена“ е задължителна, защото води люта битка за титлата със Славия. До почивката двубоят е нервен, а голове няма. Последният съдийски сигнал на главния рефер Веселин Богданов идва при 1:0.

Той взима топката и тръгва да се прибира в тунела, последван от играчите. Тогава на пистата е хвърлена… жива змия. Първоначално се смята, че именно реферът е замерен с влечуго. Години по-късно обаче Богданов заявява:

„Змията на беше метната по мен, а по друг човек. Когато е паднала на пистата, аз вече бях в тунела и не видях нищо. Тогава журналисти ме догониха по коридора за коментар, но аз им отговорих, че не знам нищо. Знам по кого бе хвърлена, но не искам да споменавам името му. Смятам, че не е коректно да го правя, а и по-добре да не се получават интриги. Фенове на Левски седяха в сектор А на националния стадион, откъдето беше хвърлена змията. Човекът, към когото беше метната, си имаше доста сериозни проблеми с тях по онова време“, разкрива съдията.

Смразяващата картина е забелязана и от германски скаут, който е в ложите. Той представлява елитния Бохум и е дошъл да наблюдава Георги Донков.

Два месеца по-късно нападателят е продаден на немския клуб. Звездата в мача обаче е друг стрелец, минал през „Герена“ – Петър Михтарски. Той пронизва Пламен Николов в 69-ата минута и носи успеха на ЦСКА с 1:0.

Така след 42 месеца и 9 поредни победи над червените (серията стартира на 8 май 1993 г.) сините се дънят във вечното дерби. А това в крайна сметка им коства и титлата.

27 април 1996 година, А група

ЦСКА – ЛЕВСКИ 1:0

Голмайстор: 1:0 Михтарски 69

„Васил Левски“ 20 000

ЦСКА: Д. Попов, Ад. Зафиров, Енг. Енгибаров, Ст. Лулчев, Д. Митов, Ф. Филипов, (66 – Р. Христов), Р. Милосавов (60 – М. Деянов), А. Нанков (83 – Б. Янков), М. Петков, Г. Донков, П. Михтарски

Г. Василев

ЛЕВСКИ: Пл. Николов, Д. Марков, В. Дъртилов, Р. Русев (24 – П. Пенчев), Ив. Василев, Вл. Йонков, Ем. Велев (74 – Хр. Йовов), Д. Донев, Г. Иванов-Геша, М. Христов, Ил. Симеонов (46 – Т. Зайцев)

Ив. Кючуков

Съдия: Веселин Богданов