ЦСКА може и да криволичи в своето представяне като резултати, но напоследък усещането е, че с Любо Пенев нещата вървят в правилната посока. Да, бе допусната загуба от "Царско село", но преди това бе елиминиран "Лудогорец" за Купата на България и то след много силен мач в Разград. Последва побой с 6:0 над "Монтана", най-голямата победа този сезон, и за капак – тотално размазване на вечния съперник "Левски", но в крайна сметка смиляване и успех само с 2:0.

Съвсем логично във Вечното дерби за играч на мача беше определен Федерико Варела. Той беше наистина най-впечатляващият футболист на терена. Магичното му докосване правеше разликата в атаката на ЦСКА. И именно аржентинецът с испански паспорт даде асистенцията към Жюл Кейта, който рано-рано прободе „сините“.

Варела дойде на „Армията“ в началото на февруари в един доста буреносен момент, когато вече Валентин Антов пътуваше към Болоня, а трансферът на голмайстора Али Соу в "Ростов" се печеше. И някак си никой не обърна внимание на привличането на аржентинеца. Той има нелоша визитка, макар и в никакъв случай да не е впечатляваща. Бил е в школата на "Селта", а е играл за "Нион", "Порто „Б“, "Портимонензе", "Райо Махадахонда", "Леганес", "Лас Палмас" и за последно в "Денизлиспор". 

Началото беше трудно. Той дебютира в снега на стадион „Славия“ при успеха с 1:0 над „белите“. Влезе в 94-ата минута на мястото на Джером Синклер, за да бави време. И след това не впечатляваше, защото изявите му бяха епизодични. И това бе нормално, защото Варела нямаше мач от декември и му трябваше време, за да влезе в ритъм. По някаква причина той не записа нито един мач през март и веднага тръгнаха спекулациите, че през лятото ще бъде изгонен. Но тогава на хоризонта се появи Любо Пенев, който веднага започна да му дава колкото се може повече време. А от своя страна аржентинецът започна да му се отблагодарява с все по-добри изяви. 

Знаете ли къде Варела показа, че е играч, на когото може да се разчита? В Разград, в реванша за Купата с Лудогорец. Тогава той влезе на мястото на контузения Тиаго Родригес и участва в изработването на втория гол, дело на Йомов, който реално класира ЦСКА напред. В 36-ата минута на реванша Варела се пребори с Драгош Григоре и с великолепен пас между румънския защитник и Доминик Янков намери Енрике Рафаел, който центрира за Йомов – 2:0. Отиграване от най-висока класа за Варела. И това не остана незабелязано от Ел Голеадор, който след този мач започна все повече да го пуска в игра. Макар и за това да помогна контузията на Тиаго Родригес. 

В последните 4 мача Федерико даде 4 асистенции – към Кайседо при 1:1 с Арда, към Кох и Кери при 6:0 над Монтана, както и гореспоменатата към Кейта. Общо той има 344 минути в Първа лига след идването си в ЦСКА, като в тях е дал 4 асистенции, както стана ясно. Тоест – по една на всеки 86 минути. Но тук е важно да отбележим, че престоят на Варела се дели на две половини – единият безличен при Бруно Акрапович, а другият – плодовит при Любо Пенев.

Все още на Варела, който е лицето на „червената“ промяна, му се изплъзва гола. Последното му попадение датира от преди коронавируса да нахлуе в нашия живот. Или по-точно – в началото на 2020 г. бележи с екипа на "Лас Палмас" срещу "Алкоркон" в двубой от испанската Сегунда Дивисион. 

Общо в кариерата си има 3 гола на професионално ниво – гореспоменатият за "Лас Палмас", както и два за "Райо Махадахонда". Иначе има 16, но за дублиращия тим на "Порто". Ясно е, че Любо Пенев няма да чака попадения от Варела, но както виждаме, може да очаква асистенции и филигранни отигравания, които помагат на ЦСКА. И ако през лятото Тиаго Родригес поеме към Арабския свят, нещо, което се твърди усилено, той ще има отличен заместник в лицето на 24-годишния Федерико Варела.

Материал на "Мач Телеграф"