В сряда ЦСКА ще излезе в своя 34-ти финал за националната купа. Съперник на националния стадион ще бъде Арда, който за първи път ще спори в решителния двубой. Кърджалийци ще станат деветият дебютант във финал за купата на страната, срещу който се изправят армейците.

Дотук традицията е на страната на червените, които ликуват в 6 случая (75%), а в два финала биват шокирани от дебютиращия тим - Марек през 1978-а и Сливен през 1990 г.

По ирония на съдбата Арда също е от град извън големите 4 - София, Пловдив, Варна, Бургас, а единственото изключение е армейският триумф срещу Монтана през 2016-а.

Първата среща за ЦСКА срещу дебютант във финала е в спор за Купата на Съветската армия през сезон 1951. През предходните две години възпитаниците на Крум Милев губят битката за трофея от Левски (и двата пъти губят едва третия двубой срещу сините), а после техен опонент е коравият Академик София.

На 7 ноември на "Народна армия" нулевото равенство се запазва след 90-те минути, а регламентът за сефте предвижда продължения вместо преиграване. В 104-ата минута Димитър Миланов-Пижо вкарва с глава и носи първа национална купа за ЦСКА.

Четири години по-късно, на 11 декември 1955 г., стадион "Васил Левски" приема насочилия се към дубъл ЦСКА и дебютиращия Спартак Пловдив, воден от големия Тодор Диев. Червените повеждат с два гола на Пижо Миланов (8 и 29), но Михаил Душев и Димитър Дешев изравняват с попадения в 40-ата и 60-ата минута за 2:2 в редовното време. В продълженията на два пъти блесва Панайот Панайотов (97 и 113), а между тях хеттрика си оформя Миланов (108) за 5:2 в полза на столичани, които грабват третия си трофей в надпреварата.

Третият сблъсък за армейците срещу тим, който никога не е играл на финал за купата, идва в края на сезон 1960/61. След успеха над пловдивските спартаковци ЦСКА влиза в сух период в турнира за КСА, но на 28 юни на националния стадион няма никакви проблеми срещу Спартак Варна въпреки блестящите прояви на вратаря му Христо Вълчанов преди почивката - класическо 3:0 с голове на Ранков (59), Цанев (69) и Иван Колев (71) и четвърти дубъл в историята на клуба.

Успешната серия срещу дебютанти обаче е нарушена на четвъртия път, при това навръх 30-ия юбилей на ЦСКА. На 24 май 1978 г. пред 40 000 зрители на "Васил Левски" червените губят с 0:1 от Марек на треньора Янко Динков, като мачът е поверен на руския съдия Валентин Липатов. Точен за дупничани е Любен Севдин с топовен шут, който ражда лафа "Гол от 30 метра, в 30-ата минута, за 30-годишнината на ЦСКА".

Следващият случай, в който армейците спорят с отбор, дебютиращ на финал, е чак през 1989 г. Турнирът вече е за Купата на НРБ, а до решителния двубой се промъква бургаският Черноморец. На 24 май на стадион "Слави Алексиев" в Плевен акулите са пронизани безпощадно от Костадинов (44), Стоичков (50) и Лъчо Танев (59), а ЦСКА печели 4 трофея за два месеца - титла, купа, КСА и Суперкупа, която се брои към сезон 1989/90.

Именно в края му, на 30 май 1990-а, идва вторият изгубен от дебютант финал в турнира. В Габрово армейците подценяват коварния Сливен, който печели с 2:0 с попадения на Валери Вълков (40) и Йордан Лечков (76). Червен картон получава Петър Витанов-Патрик, а дори влизането на възстановения от контузия Стоичков на почивката не помага на столичани.

През новия век ЦСКА среща два пъти дебютиращ опонент в спор за купата, като и двата пъти печели трофея - все на националния стадион и все навръх 24 май. През 2006-а червените бият с 3:1 Черно море, а треньор на тима е настоящият изпълнителен директор на клуба Пламен Марков. Точни за успеха са Гъргоров с два гола (12, 28) и Да Заади (34), а за варненци бележи бившият армеец Моке (90+4).

Последната купа пък бе завоювана след 1:0 над изненадващия финалист Монтана през 2016 г. ЦСКА бе с третодивизионен статут, а голът на Станислав Маламов превърна армейците в първия отбор от В група, който печели трофея.

Ще има ли седми червен триумф срещу дебютант, или на Арда ще помогне южняшката магия и към Дупница и Сливен ще се присъедини и Кърджали? Ще разберем на 19 май.

Отборът на Арда от своя страна може и да е дебютант във финала за Купата на България, но играчите на кърджалийци се оказват два пъти по-титулувани откъм спечелени национални купи. Цели шестима футболисти от тима на Николай Киров са вдигали трофея у нас - Караджов, Делев, Крумов, Коконов, Мартинов и Костадинов, докато при 20-кратния носител ЦСКА са ликували едва трима - Занев и Йомов, като към тях добавяме и Тиаго, грабнал купата на Португалия 2013. Общото при всички е, че никой от тях не е триумфирал с настоящия си клуб.

Вратарят на Арда Иван Караджов е рекордьор с две купи на страната. През 2011-а пази за ЦСКА при успеха с 1:0 над Славия, а две години по-късно ликува с Берое с 6:4 след дузпи (3:3 в редовното време) в Ловеч. През 2017 г. пък Караджата се разминава с Купата на Беларус. С Шахтьор Солигорск губи финала от Динамо Брест след 1:1 и 9:10 при дузпите, а българинът остава резерва.

Идентична история има и капитанът на Арда Пламен Крумов, който през 2008-а изпуска Купата на Армения с "българския" Бананц Ереван с Марко Ганчев и Симеон Златев в състава и треньор Неделчо Матушев. Загуба 1:2 от Арарат. Все пак бранителят триумфира с Берое при вече споменатия финал с Левски от 2013 г., макар да пропуска своята дузпа.

Спас Делев печели купата заедно с Караджов в ЦСКА преди 10 лета. Бързакът от село Ключ вкарва победния гол срещу Славия.

Останалите трима носители на трофея от Арда ликуват в решителни двубои с Левски. Иван Коконов влиза като резерва за Черно море при 2:1 след продължения през 2015-а на "Лазур", а макар да не играят във финала със сините, Емил Мартинов и Мартин Костадинов помагат в похода на Славия към трофея за 2017/18 г.

Паметната победа на белите с 4:2 след дузпи над Левски подпечатва настоящото крило на ЦСКА Георги Йомов, реализирайки решителния удар от бялата точка срещу родния си клуб. Другият на "Армията", вдигал купата, е Петър Занев - с Литекс при 3:0 над Пирин Бл през 2009 г., когато от губещата страна е Делев.

Занев обаче е резерва в мача на "Герена", малко вероятно е да влезе и с Арда в сряда. През 2013-а пък Тиаго играе цял мач за Витория Гимараеш срещу гранда Бенфика при успеха с 2:1 във финала за Купата на Португалия. Месец след това халфът е купен от Порто.

Триумф за национална купа във визитките си имат и още няколко играчи, но те реално не изиграват нито една минута за тогавашните си тимове в турнира, френският защитник на Арда Никола Таравел веднъж е в групата на Динамо Загреб при похода към Купата на Хърватска 2016.

От ЦСКА един път като резерва е записан Амос Юга за Олимпик Лион, който печели Купата на Франция 2011/12. А Греъм Кери е в групата на Селтик в осминафинала с големия враг Рейнджърс (2:2 на "Айброкс"), като детелините вдигат Купата на Шотландия през 2011 г.

Материал на "Тема:Спорт"