Доста от клубовете ни демонстрират тревожната тенденция да пазаруват чужденци без каквато и да била концепция.

Това обикновено е продиктувано от липсата на достатъчно финансови възможности, на скаутска разработка на пазара, както и на работата без перспектива и поглед към бъдещето, пише "Монитор".

Новата селекция на ЦСКА обаче все повече показва осъзнаване поне в едно отношение. На „Армията“ до момента привлякоха четирима играчи – Нзила, Чатакакович, Баи и Вилдсхют, които са съответно на 20, 24, 24 и само нидерландецът е на 29 години.

Първите трима са футболисти във възраст, която им позволява да се мине спокойно във всички фази, включващи една година на адаптация, 2-3 сезона на експлоатация, в която качествата и им да бъдат максимално използвани от клуба и накрая все още да са във възраст, която да ги прави конвертируеми на външния пазар, стига да са показали необходимите качества.

Последните десетина години са показателни, че „червените“ трябваше да се отърват от два порока по отношение на чужденците – привличаха по прекалено много легионери всеки сезон и те не бяха в оптимална възраст.

На „Армията“ трупаха количество, а не качество, не се обръщаше внимание на възрастта на футболистите и всичко минаваше под директивата на необходимостта да се запълни някаква дупка през актуалния сезон без търсенето на дългосрочна перспектива.

Какво обаче показва тенденцията? Ако вземем сезон 2013/14, то ще видм, че средната възраст на привлечените легионери е 26,7 години, което е с 2,5 повече от тази на настоящите чужденци.

В нея попадат играчи като 33-годишният Мамаду Сидибе, 30-годишният Брайън Хауърд и 28-годишните Мболи и Милисавлевич. Малко по-тежко е положението през слесдавщия сезон, когато потокът от попълнения е 27-годишен. Тук се набиват играчи като 35-годишният индиец Сингх и две лета по-младият от него Маркиньос.

След идването на Гриша Ганчев на „Армията“ се забелязва също известно залитане към споменатите по-горе два селекционни порока, но с времето се върви към изчистването им. През първия му сезон в елита – 2016/17, средната възраст на играчите е 25,4 години, като тук попадат качествени играчи като Фернандо Каранга, който по това време е на 25 години и по-младият от него Рубен Пинто.

За шестте сезона на Ганчев в елита най-старият кастинг е през 2019/20, като средната възраст на привлечените е 27 години. Последните два сезона обаче категорично показват, че „червените“ са на прав път, като свалят възрастта на 24,5 години през двата трансферни прозореца през миналия сезон, а сега тя е само 24,2 години.

Какъв обаче е профилът на най-качествените попълнения в изследвания 10-годишен период? В двата сезона преди идването на Ганчев ЦСКА продаде само един от привлечените легионери, като сред тях имаше откровени недоразумения като Гуидо ди Вани, Ревсон, Супусепа, Причиненко и кой ли още не. Единствен румънецът Буш бе купен от Шефилд Уензди за 350 000 евро.

Все пак трябва да признаем, че това бяха турбулентни години за „армейците“, които заради тежкото финансово положение изпуснаха голяма част от играчите си като свободни агенти, а на всичко отгоре те заведоха и дела срещу „червените“.

Списъкът с най-успешните легионери трябва да започне с Каранга, който не само направи най-запомнящия се сезон на чужденец на „Армията“ с повече от 30 гола във всички турнири, но и бе продаден в Китай за 3,5 милиона евро.

На 25 години бяха също така и най-важният чужденец на ЦСКА в последните пет сезона – Тиаго Родригес, продаден преди два дни в Саудитска Арабия за 500 000 евро, както и Мауридес, спазарен в Китай за почти милион.