Статистиката на Осиек в евротурнирите дава още надежди на ЦСКА да продължи в плейофа в Лигата на конференциите. Хърватите са играли 12 пъти в евротурнирите в историята си. Загубят ли на чужд терен, нито веднъж не са успели да продължат напред.

Още в дебюта си в Европа през 1995 година съперникът на ЦСКА катастрофира с 0:4 на терена на Слован (Братислава) за Купата на УЕФА. Пет сезона по-късно падна със същата разлика, но с резултат 1:5 като гост на Спарта (Прага). Друго поражение беше с 0:3 от Уест Хям през 1999 година. В нито един от случаите Осиек не можеше да приеме съперниците на своя стадион заради войната в бивша Югославия.

В мача срещу Уест Хям се стигна и до скандал, пише "Труд". Хърватинът Игор Шимац игра неправомерно за "чуковете", които бяха забравили за негов червен картон от миналото, заради който трябваше да е наказан. След натиск от държавата обаче ръководството на Осиек не пусна жалба до УЕФА, която можеше да донесе служебно 3:0.

Преди две години хърватите загубиха от ЦСКА с 0:1 на "Българска армия". Спечелиха със същия резултат реванша, но "червените" продължиха след дузпи. Сега "армейците" имат преднина от 4:2 след първата среща.

Снимка: Lap.bg