Адвокатът на ЦСКА Първан Първанов коментира думите на Борислав Михайлов. Президентът на Българския футболен съюз заяви, че Стойчо Младенов не е прав и футболната централа е помагала на "червените" в последните години.

Юристът обаче подкрепя казаното от Екзекутора на Ливърпул, че БФС и Михайлов работят в ущърб на интересите на клуба.

"Борислав Михайлов визира три идентични като съдържание писма от 16 януари 2018 година, които изпрати до УЕФА - за Теодор Теодоридис, за главния юрисконсулт Емилио Гарсия и за отговорника за федерациите от източна Европа Зоран Лакович".

"В тези писма БФС молеше УЕФА да отчете факта, че ЦСКА е най-титулуваният футболен клуб в България, и че за активите на фалиралото дружество е спечелен търг, и ще бъдат заплатени безпрецедентните за България 8 000 000 лева, както и факта, че в България кредиторите на дружества, оперирали футболни клубове и обявени в несъстоятелност обикновено не получават нищо. С оглед на тези факти писмата отправяха молба до УЕФА да допусне ЦСКА в европейските клубни турнир." 

"Никой от адресатите не отговори на тези писма. Ефектът беше точно обратен на търсения. УЕФА не само не помогна на ЦСКА, но продължи още по-усилено да атакува ЦСКА в арбитражните производства пред КАС, които клубът беше завел, за да търси отмяна на решението на УЕФА за изваждане от ЕКТ. Вследствие на това поведение от страна на УЕФА, ЦСКА направи няколко процесуални искания пред арбитражния състав, които бяха удовлетворени изцяло." 

"В този смисъл думите на Стойчо Младенов, че БФС и Борислав Михайлов работят в ущърб на интересите на клуба, намират пълна подкрепа, дори в това, уж добронамерено действие на Борислав Михайлов. Напълно споделям и подкрепям Стойчо Младенов в неговите критики към Борислав Михайлов". 

"Дори бих казал, че този режим работи в ущърб на целия български футбол, не само на ЦСКА. Забележете какво правят с Левски - изкуствено продължават да го лицензират при положение, че клубът трябва незабавно да се оздрави през процедура по несъстоятелност, която БФС има право да разреши да бъде направена докато клубът играе в Първа лига. Защо не го правят, за мен е пълно недоумение. Предполагам, че е, защото сред тези хора четенето на регулации и предприемането на действия не са основни качества".

"Дали Михайлов спечели заслужено пореден мандат като президент на БФС? До вписването на решенията на Конгреса на БФС в Търговския регистър, фактическият състав не е завършен и Михайлов не е президент на БФС. Такова вписване още няма. От фактите, с просто око се вижда, че не е налице законосъобразен избор, и Борислав Михайлов не е избран за президент с нужното мнозинство".

"Смятам, че ако няма вмешателство в работата на длъжностните лица по регистрация и впоследствие в тази на съдиите, които ще разгледат решението на ДЛР, Борислав Михайлов няма да може да се легитимира като президент на БФС и ще трябва да се проведе нов Конгрес. Според мен, това така или иначе ще стане факт с оглед на високия резултат на Димитър Бербатов и правото на клубовете да искат свикване на извънреден Конгрес".

"Тоест, под някаква форма нов Конгрес ще има. Моето мнение е, че в момента Михайлов и неговите лейтенанти се подготвят точно за този сценарии, като "на пожар" се приемат нови клубове, които да могат да се реализират като гласове в негова полза, на един такъв нов Конгрес. Тъжни български реалности.

"България е в най-тежкото си положение, откакто в страната съществува организиран професионален футбол. От години националният отбор е сведен до статута на футболно джудже, какъвто статут България никога в историята си не е имала. Това се дължи единствено и само на слабото управление на режима на Михайлов, който включва необразовани, некомпетентни, безволеви, а в много случаи, и откровено корумпирани хора. Това е факт по цялата вертикала във футболната федерация".

"БФС е един зле построен, и още по зле управляван кораб, който е потънал в блатото на корупционните индулгенции, и които практически са се превърнали в единствената причина, поради която тези хора сутрин ходят на работа. Реалността е, че вместо развиването и оперирането на професионален футболен клуб да е печеливш бизнес, това е бреме, поддържано с цената на повсеместни феодални зависимости от общинските бюджети и държавата, който модел по никаъв начин не предпоставя развиването на професионален спорт на пазарен принцип". 

"Единствените два клуба, които горе-долу се справят са ЦСКА и Лудогорец, като и при двата това се дължи на ексцентризма на собствениците им, не на благоприятната икономическа и регулаторна среда, която БФС трябва да им създаде. При Гриша Ганчев е спортният хъс и любовта към спорта, при Кирил Домусчиев е някаква форма на желание за величие на всяка цена".

"В резултат на така сложилия се модел гръбнакът на професионалния български футбол, който позволяваше създаването на силен национален отбор е счупен. Левски е на командно дишане. Останалите ключови отбори работят с максимално ниски бюджети, и почти винаги на ръба на оцеляването, или въобще не съществуват."

"Равносметката е много проста, БФС се провали напълно в основната си задача да създаде от Българската професионална лига печеливш бизнес продукт. Мисля, че ако Борислав Михайлов има достойнство и чувство за отговорност, трябва доброволно да се оттегли и да предостави възможността на Димитър Бербатов и неговия екип да покажат какво могат", заяви Първан Първанов пред колегите от "Топспорт".