Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев гостува в предаването “Червен картон” в Българска Свободна Телевизия след двубоя Лудогорец – ЦСКА 2:0.

„Видях два отбора, които практикуват изключително грозен футбол и са водени единствено от желанието си да не загубят. Както често се случва във футбола едно или две тактически неграмотни отигравания, в случая на ЦСКА доведоха до загубата. Игра? Безумие е да се коментира такъв вид футбол. Горката топка, как оживя, не знам. ЦСКА цяла есен играе този тип футбол. Веднъж те покрива късметът, веднъж не те покрива и в случая не ни покри.

Лудогорец дори повече от ЦСКА се надяваха да не загубят мача и за тях това бе много важно. Пролича си най-силно при радостта им след срещата. Те се радваха така сякаш бяха победили европейския шампион. Но мен ме интересува играта на ЦСКА, а аз такава не виждам. Това не е моят футбол. Ако на друг му харесва – окей“, сподели Георгиев.

„Треньорите в България са безгласни букви. Те знаят, че когато на собственика му писне, стават и си заминават. И се чуди на кой първо да угоди – на собствените си виждания ли, ако ги има, на мениджърите ли, на собственика ли… И в крайна сметка понеже се опитва да угоди на всеки и нищо не става. Треньорите в България гледат да си вземат заплатата, колкото се може по-дълго, защото друго не могат да правят. Те живеят с тази мисъл, но няма как да развиваш играта по този начин.

Имаше един период, в който на Стамен Белчев му се даде време и той, ако не се лъжа, е най-дълго задържалият се треньор начело на ЦСКА презе последните години.  Като цяло много са тънки моментите. Нали не си представяте, че собственикът ще се обади и ще каже: “Пусни този или онзи”. Съвсем по друг начин се случват нещата и те много добре знаят за какво говоря, но пуста заплата – седят и мълчат. Но не ги обвинявам за това. Нали и те семейства хранят, а после две-три години могат да седят без работа.

Всеки треньор трябва да получи време, в което да се покаже. И да се знае, че този треньор ще развива определена система на игра, която ще даде резултат след определен период. Нямам представа каква система на игра практикува ЦСКА в момента и не мога да я открия, гледайки мачовете. Нямам идея какво има предвид Стойчо Младенов и какво са говорили със собственика на клуба, когато са се разбирали да поеме тима. Затова не мога да отговоря на този въпрос. Наблюдавам, интересно ми е, но не мога да видя никакво развитие. Нека изчакаме зимата. Предполагам, че ще има нова селекция, подготовка и да видим напролет, но ще е твърде късно така или иначе за този сезон.

Най-лошото е, че хората започнаха да свикват с това и тази славизация започва да обхваща все повече фенската маса. Апатия, обезверяване, които са видни, защото все по-малко хора ходят на стадиона.  Ти ако играеш хубав футбол, хората няма да си седят вкъщи, но това обезверение се отразява на всичко“, добави бившият директор.

„Тогава и сега хората, с които се водят преговорите за „Армията“ са същите. Проблемът е градоустройствен. Той не е възникнал сега, а стоеше и преди 5 години. Има шанс за нов стадион, но само ако Общината в лицето на Столичен общински съвет приеме такъв ПУП (Подробен устройствен план), който да позволи на клуба да построи стадион, който да има европейски вид. Този стадион, в този му вид е обида към всеки футболен привърженик не само у нас, а по света. Ролята на държавата е да се погрижи нейният имот да бъде реновиран и да му се повиши стойността. Никой не иска държавата да инвестира пари. Ние, червената общност искаме тя да позволи на собственика да инвестира неговите пари в нейната собственост. Ето тук е абсурдът – молим държавата да разреши на някой да инвестира в нейния имот“, сподели с недоумение Георгиев.