Бившата звезда на ЦСКА Маркиньос е сред играчите, вдигали с екипа на „червените“ последната шампионска титла. При това в рекорден сезон, когато отборът не загуби нито един мач в първенството и Купата на УЕФА. С ЦСКА бразилецът спечели и два пъти Суперкупата на България. Той е сред чужденците с най-много мачове за ЦСКА – 115, има и шест срещи за националния отбор на България. След като се отказа от футбола, откри своя мениджърска агенция и вече няколко негови играчи подписаха договори с български отбори. Маркиньос говори пред Gong.bg преди финала за SESAME Купа на България срещу ЦСКА.

Марки, отдавна не си идвал у нас, но следиш ли българския футбол?

– Така е, за съжаление, но скоро ще го направя. Въпреки това не съм загубил интерес към българския футбол, като следя най-вече какво става с ЦСКА. Това е моят отбор, в него минаха най-хубавите ми години във футбола. Живеем в света на интернет и това ми помага не само да се информирам за новините около любимия клуб, но и да гледам доста репортажи от мачове.

Тогава вероятно знаеш за предстоящия финал между ЦСКА и Левски, интересът към който е направо стряскащ на фона на случващото се през последните години.

– Разбира се. И аз го чакам с нетърпение, нищо че съм на другия край на света. Чета, че трибуните на Националния стадион ще бъдат пълни, а няма нищо по-хубаво от това. Щастлив съм, че и аз няколко пъти съм играл на „Васил Левски“ и на „Армията“ в подобна атмосфера.

Имаш близо 70 гола в България, а никога не си вкарвал на Левски.

– За съжаление това е факт. Разписвал съм се във вратите на всички отбори, които в онези години играеха в „А“ група, но не и в тази на Левски. Онзи ден дори си говорих с Дубала, който също игра в България, на тази тема. Победи над Левски имам няколко, дори с Беласица, но не и гол.

Кои са най-хубавите и най-лошите ти спомени в ЦСКА?

– Най-хубаво беше, когато взехме титлата през 2008 г. с 16 точки пред Левски. А най-лошият бе срещу Тулуза в евротурнирите, защото отпаднахме в последната минута.

Изненада ли те спадът в играта на ЦСКА, който доведе и до раздялата със Стойчо Младенов?

– Да, и то много. Не го очаквах и нямам обяснение защо се получи. Стойчо и неговият щаб са много добри треньори и не мисля, че основната вина е в тях. Но в цял свят е така – при липса на резултати се сменят треньорите.

Прогнозите са в неделя на трибуните да ври и кипи, както казваме у нас. Според теб може ли футболистите на ЦСКА и Левски да прегорят в тази нетипична обстановка за мач по родните терени?

– Не вярвам. Това по-скоро би удвоило силите им, на някои дори крила може да поникнат от подкрепата на феновете. Няма нищо по-хубаво от това да играеш пред пълен стадион, независимо дали си млад, опитен или чужденец.

Очакваш ли двубоят да се реши на треньорските скамейки, където са доказани имена като Алън Пардю и Станимир Стоилов?

– Неписано правило е, че треньорската смяна внася импулс в играта на футболистите. След смяната на Стойчо Младенов с Пардю не се забеляза подобно нещо и в четирите мача, но аз си мисля, че тази искра ще се запали със закъснение – в неделя срещу Левски. Явно на новия треньор му е трудно да наложи своите идеи, все пак знаем каква класа е Стойчо Младенов и какъв е неговият стил. Стоилов е доказано име, виждат се вече резултатите от работата му в Левски. Със сигурност тяхната роля ще е много голяма, защото в равностоен мач едно треньорско решение може да промени хода на двубоя. И нямам предвид само смените.

Познаваш ли новите бразилци в двата отбора?

– Имам отлични впечатления от Маурисио Гарсес, когото съм гледал в Бразилия. Може би малко бавно се адаптира към ЦСКА, но съм сигурен, че ще се докаже, ако получи достатъчно време, защото има много качество в неговата игра. За Уелтън и Цунами не мога да кажа нищо. Чета добри отзиви за представянето им в Левски, но признавам, че не знаех за тях преди да дойдат в България. Но не се учудвам, защото в Бразилия има страхотни футболисти дори и в трета дивизия. Важно е да се уцели точният играч с качествата, които са нужни за неговия отбор.

А кой е твоят фаворит в мача?

– По принцип в такива дербита фаворит няма. Спомням си една загуба от Левски в период, когато ЦСКА имаше по-добър отбор. Случвало се е и обратното.

Все пак би ли дал прогноза за финала?

– Мисля, че ЦСКА ще спечели Купата на България. Ще победи с 2:0 или 2:1, а един от головете ще вкара Кайседо. Еквадорецът не е случаен футболист, много е добър и това се знаеше още преди да дойде в ЦСКА.