Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Десислава Иванова, която обръща внимание на сагата в любимия си отбор - ЦСКА.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Аз съм един неорганизиран фен на ЦСКА и се гордея с това! Не искам да бъда огранизиран и за мен това не е определящо, за това колко обичам отбора си и колко го подкрепям! Подкрепяла съм организираните фенове, както финансово, така и на стадиона, но това съвсем не значи, че съм безрезервно съгласна с тях и че няма да ги критикувам, когато техните действие не съответстват на моите виждания и житейски принципи!

Защо реших да напиша всичко това? Ключовата дума е ИНТЕРВЮТО дадено от собственика на клуба, по въпроси на фенове! Едно е сигурно на този свят, че всеки може да има мнение и да го изкаже на глас. Е, аз ще го направя!

В първия въпрос се отчитат многото направени грешки. Чест и почитания за което! За мен трябва да имаш топки и да си мъжкар по душа, за да признаеш грешките си! В днешно време са рядко такива хора. Впечатление прави, че е отчетено като грешка и доверието в ръководни органи в държавата.

Във втория въпрос се дава уверение, че комуникацията с феновете трябва и ще се подобри в най-скоро време. Ето тук, аз лично критикувам ръководството на клуба и смятам, че е време нещата да се казват и говорят, независимо дали ще сринат нечий авторитет или ще компрометират някаква личност. Когато се премълчават събития и условия поставени от хора, когато не се спазват уговорки, а са дадени обещания за това, трябва да се казва точно и ясно. Мълчанието създава теории на конспирациите и слухове от сорта "Чух на опашката за хляб" - резултатът е ясен, малката снежна топка става все по-голяма и се превръща в смъртоносна лавина. С истината напред - това е моята лична максима. ЦСКА е над всичко, над сринати авторитети и над човешкото его!

В третия въпрос се говори за маркетинга на клуба. Гриша Ганчев често е упрекван, че разглежда ЦСКА като бизнес. Което между другото аз приемам за добра новина, но ще изтъкна доводите си малко по-надолу. Дали ако той приема ЦСКА като бизнес, няма да иска да развие маркетинга? За да има добър маркетинг, трябва да има регулярни доставки на фен-артикули. Видно това е било сложно в отношенията с "Адидас". Условията по договора не са предразполагали да сме сериозен клиент, с голям обем потребление, което от своя страна ни прави непривлекателни за световния концерн. Да си го кажем в прав текст - "Адидас" крещяща нужда от договор с ЦСКА няма, достатъчно са големи пазарите им по целия свят. Е, вече сме подписали договор с друга марка и съм сигурна, че нещата ще се подобрят по отношение на фен-артикулите. Но в мен, неорганизирания фен, винаги е възниквал въпросът, защо фен магазинът пред "Армията" не помогне в развитието на маркетинга на клуба? Нали там се слага емблемата на клуба и се продават артикули с тази емблема. Значи съществуването на този магазин е на базата ЦСКА. Аз не мога да си представя как ще обичам клуба си, ще имам възможност да му помогна и няма да го направя?! Нека този магазин стане официален магазин с артикули на ЦСКА! Преди да видим сламката в нечие око, нека първо видим гредата в собственото си!

Четвърти въпрос - Треньорите. Да си призная и аз, просто като фен, съжалявам точно за тези двама треньори Стамен Белчев и Нестор Ел Маестро. Особено за втория. Интересното тук е изразът - "Да угодя на група хора". Ами... дано собственикът вече си е взел поуката да не угажда на група хора. Ще повторя - ЦСКА Е НАД ВСИЧКО! - и съответно над каквато й да е група хора. Е, дано и тази група хора са осъзнали грешката си! Не може треньорите да се слагат и махат заради група хора. Искаме да станем клуб като европейските - е, групата хора нямат място в тези решения. Споделя се, че от сутрин до вечер треньорите са по интервюта, при фенове /явно търсещи подкрепа/ и къде ли не.

Ами извинявам се, ама на треньора работата му е на тренировка с отбора. Всичко друго се върши след приключване на занятията. Ако аз съм работодател и мой служител се вее къде ли не, но не там, където трябва да е - тръгва си незабавно. Треньорът да е психолог. Да, треньорът трябва да мотивира, поощрява и наказва, но работата на психолога е много по-дълбока и значима. Съгласна съм - има и такива треньори, като Клоп, Гуардиола и Сър Алекс Фъргюсън примерно, но ако някой може да си ги позволи - да заповяда. И между другото... Нестор беше точно такъв, но да не задълбаваме. За мен в отбора трябва да има психолог.

Знам, че това не е застъпено като практика в целия български спорт, но за мен това е голяма грешка. Видно за всички нас е, как отбор стигнал до две точки от първото място, може да се срине чисто емоционално и психически - ето тогава си трябва психолог. С твърдението, че треньора трябва да произвежда играчи, съм на 1000 процента съгласна. Това е заложено в професията треньор, да може да създава и развива спортиста. Ако не успяваш да го направиш, значи нещо ти куца като треньор. И пак се връщам на двамата цитирани треньори в началото - да, те са треньори в истинския смисъл на тази дума, защото произвеждаха играчи, защото при тях играчите израстваха и се развиваха, а не бедстваха психически.

Изключително силно впечатление прави израза "Получаваме удари отвън и отвътре". Ясно е, че нашият клуб има много врагове и зложелатели отвън, ама защо по дяволите и отвътре??? Ударите отвътре според мен са от хора, които не обичат ЦСКА и гонят някакви интереси, иначе няма логика. Спешно клуба трябва да се изчисти от хора, нанасящи удари отвътре.

Другия фрапиращ израз е "Ти ми дай парите, аз ще се оправя". Дали се е родил бизнесмен на тази земя, който... ей тъй да си дава парите на някой със страхотното обещание - АЗ ЩЕ СЕ ОПРАВЯ? Каже ли ми мой служител такова нещо, ще му се смея много дълго в лицето. Друг аспект на това е раздаването на пари за трансфери. Собственикът си е взел поука. След като плати адски много пари за стари дългове, едва ли би направил това втори път. Вземаме този и онзи, подписваме договори, но кой ще плаща после? Не помним ли какво стана? И никой не може да се сърди, че е предпазлив. Адмирации за тази предпазливост. Както сам казва г-н Ганчев, трябва да има "Строга финансова политика". Това е ключът към това отборът да се самоиздържа почти. Това е ключът към финансовата стабилност на отбора. Няма място за треньори, които искат да печелят комисионни на гърба на отбора. Това обстоятелство и много други нарушени финансови принципи доведоха клуба до състоянието в което беше 2016 година и от което същият този собственик спаси съществуването на клуба и го изведе над повърхността малко преди да потъне.

Според мен в клуба трябва да има Мениджър, който да е извън поста треньор и да се грижи за финансовите параметри на трансферите. И задължително този мениджър не трябва да е в комбина с треньора. Всеки трябва да си знае задълженията и отговорностите. Професията Мениджър е на икономическа и управленска основа и няма как да се вплита в тази на треньора. Особено за българските ширини и манталитет. Интересен факт е, че всеки треньор дошъл в ЦСКА е запознат с политиката на клуба, но впоследствие нещата се променят. Ами да се подписват съответните декларации, че е запознат и ще следва политиката на клуба и ако дойде заветният момент на завъртане, тази декларация да види бял свят. Пак опираме до истината и ясните отношения, които да са достояние на фенската общност.

Дали ако треньорът знае, че това е практика, ще се извърти и ще каже друго??? А ако случайно има неблагоразумието да го направи, то той сам ще срине собствения си авторитет. Пак казвам - С истината напред!!! Предполагам, че това не се вписва в разбиранията на г-н Ганчев и той може би не приема такъв вид отношения. Но имайки предвид историята, имайки предвид, че думата Доверие вече има друго разбиране, а доверието може да го имаме само към най-добрите си приятели, както в случая - Пухчо. Винаги може да се измисли начин да се представят нещата елегантно, но точно. Без да се пазят авторитети, които са разочаровали. Това се отнася двустранно разбира се.

В петия въпрос се засяга темата Стойчо Стоилов. Този човек никога не съм го виждала, но от изявите му в публичното пространство, колкото и редки да са те, от изключителните попадения на футболисти били част от отбора на ЦСКА и от това, че препатил, опитен и зрял човек като г-н Ганчев му има доверие, го усещам като честен и лоялен към клуба. Да, някой ще каже преценката ми е субективна и ще е прав. Но фактите за привлечени добри футболисти са ясни. Комисионерските интереси май също са ясни. Неудобните хора са коректните хора. А той определено е неудобен. И ако някой сега си помисли - ето и Л. Пенев и С. Младенов са неудобни за собственика и затова ги гони, няма да е прав в съпоставката си. Защо? Защото тези личности са се връщали няколко пъти в клуба и са махани няколко пъти от клуба от различни собственици, явно тук не говорим за неудобни, а за неправилни. И нека треньорите излязат и кажат в прав текст с какво г-н Стоилов се е намесил в работата им - С истината напред!

Лошата новина в интервюто, че за пореден път се говори за вътрешни борби. Ами едва ли е случайно. Явно някой иска да срине ЦСКА отвътре, хиените отвън надушват пуснатата кръв и си вършат работата чудесно. Защо? Защо в ЦСКА има вътрешни борби? Лично моя отговор е, че борби има, когато има финансови интереси. Ако нещо не се прави за пари, то се прави за много пари. Предвид целия комерсиален свят, едва ли това учудва мислещия човек. Да, време е "кепенците да паднат" стига толкова.

Ако искаме да сме отбор по европейски стандарт, задкулисието, корупцията и финансовите сметки нямат място на Армията. Да оздравим клуба отвътре, за да е силен отвън. Много по-болно е друго вметнато при отговора на този въпрос, че явно има фенска маса, която гледа да се възползва от парите на клуба. Ехо, мили хора, ЦСКА не е баница от която да режете и дърпате. Как може да се наречеш фен на даден отбор, ако искаш да се възползваш от парите на клуба. Нали обичаме безкористно, до последен дъх, с цялото сърце?! Ума не може да ми го побере това. Привърженикът е там, на трибуните. И ДО ТАМ!!! Аз лично много ще се радвам, ако Стойчо Стоилов се върне на работа в клуба!

В шестия въпрос се засяга темата за г-н Стойчо Младенов и селекцията на отбора в завършилия вече сезон. Да видим фактите. Наистина г-н Младенов при идването си каза, че отборът е супер и има потенциал за надграждане. Има записи на такива изказвания, всички знаем. Видно е имало договорка за съвместна работа на г-н Младенов и г-н Ганчев. Иска крило - получава две. Това, че е искал трима футболисти и са му осигурени, имената им се знаят, също е факт. До тук чудесно! Как тогава твърдиш след време, че не участваш в селекцията? С какви очи го казваш? Какво се промени от идването му до март месец, че ширината избяга, класата хвана бързия влак и изчезна, яйцата станаха пиленца и не става омлет от тях.

Защо причината се търси в ръководството и в частност в собственика? Той ли работи с тези момчета? Същите тези момчета, които спечелиха толкова много точки в първенството, че въпреки трагичния пролетен полусезон пак са втори. Как си отива безвъзвратно една класа от футболист, който я е имал преди няколко месеца? За да съм обективна и честна, трябва да се отбележи, че се контузиха основни играчи, че други имаха лични проблеми, че се натрупаха картони благодарение на "прекрасното" съдийство спрямо ЦСКА. Да, и това са факти! Но кой трябва да обиграва резервите? Едва ли собственика. Или може би този треньор, ходейки по срещи с фенове, е прибързал с обещанията? Факт е, че напрежението в отбора стигна невиждани висоти! То се режеше с нож. Кой искаше нещо на всяка цена и защо? Видно не е собственикът? Точно в такива моменти е ред на психолога.

ЦСКА имаше нужда от професионален психолог, който да успее да вдигне момчетата и да каже на треньора, че с публични обиди не става. Нека се кара, да крещи, да обижда, но в съблекалнята, не пред камерите. Футболът е отборен спорт. Отборът трябва да се разглежда като семейство. Треньорът трябва да е гръб и рамо, на което спортистът да се опре. Няма безгрешни хора, няма и да има. Но с честни, човешки отношения, диалог и търпение всичко се постига. Ако искаш спортистът да се раздаде на макс за теб, трябва той да те уважава и цени. Няма спортист, на който мнението на треньора да не е важно и определящо. Пак ще се върна на психолога. Този човек можеше да е полезен в случая, защото всички сме човешки същества и имаме сривове. А защо се стигна до този емоционален и психически срив, аз не знам. Но това бяха фактите. От това дойде коренната разлика. И идва момента в който г-н Младенов казва, че ще си ходи, защото не приемат неговите условия за начина на работа.

Добре, ама това не се ли прави в края на сезона? Защо преди най-важните и решаващи мачове? Защо говори за селекция, когато няма отворен трансферен прозорец? Извинете ме, ама за мен това е БЯГСТВО и ПРЕДАТЕЛСТВО! Дали треньорът не осъзна своята безизходица с този отбор и това, че авторитетът му е сринат? Дали искаше да избегне съдбата на загуба и неодобрението на феновете? За мен доводите за решението на г-н Младенов да напусне са просто оправдания и нищо повече. Даже подозирам, че е поставил неизпълними изисквания към ръководството, въпреки, че е запознат с политиката на клуба, за да му бъде отказано и той да си намери мотив да напусне!

От един неорганизиран фен! Очаквайте утре втора част!

 

Десислава Иванова, специално за Gol.bg