Няколко дни футболна България бе в очакване на интервюто на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, в което той щеше да отговаря на феновете на тима. Бройката на питанията надхвърли 1300, но те бяха синтезирани в едва 13, като всеобщото мнение е, че останаха неглижирани и пропуснати голяма част от директните въпроси, които изискват конкретни отговори. И така в крайна сметка очакваният ефект, а именно успокояване на страстите сред червената общност, не бе постигнат, като привържениците продължават в още по-голяма степен да са разделени от “за” и “против” бизнесмена, а преобладаващи са критичните мнения.

Всъщност какво каза Ганчев в тези близо 40 минути? Един от основните изводи, който може да бъде направен, е, че той няма намерение да се разделя с акциите на клуба, каквито информации се появиха на няколко пъти в последната година, а относно битието и политиката на армейците лайтмотивът бе “било каквото било, а занапред пак от същото”. Няма как да очакваме друго, при положение че се сблъскахме с изключително занижено ниво на самокритика, като вината бе разпределена поравно между предишни “ръководни фактори в държавата, които са професионални лъжци” през треньорите, които “много го дразнят” и “кибиците на “Армията”, които с непристойното си поведение обиждат майки и баби на деца от школата. Всъщност конкретни мерки за справяне с проблема чухме само спрямо последните, тъй като бе обявено наемането на нова охранителна фирма и пропускателен режим. Всичко друго бе в сферата на пожелателното и без да се споменат реални мерки за разрешаване на кризата. Но нека да видим какво (не) каза бизнесменът по другите основни 
теми в импровизирания диалог.

Фенове, маркетинг, стадион

Още в самото начало бе засегната темата с липсващата комуникация между клуба и привържениците, несъществуващия на практика маркетинг и стадиона, който самият Ганчев нарече “гробница”. За първото собственикът чистосърдечно си призна, че не разбира от пиар, но обеща, че съвсем скоро ще видим коренна промяна в положителна насока. Да видим… Намери се виновник и за агонизиращия маркетинг. От една страна – в сегашното си състояние “Армията” не позволява откриването на модерен клубен магазин, а от друга, клубът имал много проблеми с доставчика на официална екипировка. И тук прозира поговорката, че когато липсва желание, има оправдание, а в противен случай търсиш решение. За справка – фен магазините на Рома и Лацио не се намират на “Олимпико”, а са в луксозни помещения в центъра на Рим, както и маркетингът не се състои само в продажба на официалния екип, а има десетки други варианти и инициативи. А това е чужда материя на отговорните фактори на „Армията”. И по-важното – липсва  дори желание. Лишените от детайли и конкретика обещания продължиха и когато стана дума за “Българска армия”. Той каза, че има надежда, налице е разбиране от сегашното правителство, осигурено е финансиране, но това е обявявано и преди. Не обясни и защо, докато се чакат разрешителни, документи, проекти и прочие не се взеха поне някакви елементарни мерки – да се замете, да се поизчисти, да се изрежат храстите, които са плъзнали по трибуните, да се подменят счупените седалки и да се сложи едно ново табло, с каквото разполагат дори във Враца и Монтана. Но тук става дума за конкретни действия, а на този етап в ЦСКА всичко е пожелателно и отложено за неопределеното бъдеще.

Треньорите и селекцията

Такава е ситуацията и с треньорите, за които след 14, много скоро 15 смени в последните 6 години Ганчев се закани, че “все някога ще улучи”. Именно, когато заговори за треньорите и селекцията, собственикът показа, че ЦСКА ще продължи да следва познатата хаотична линия. И проблемът не е толкова в модела “ние предлагаме няколко играчи на треньора, той си избира от тях и ние му ги водим”. Напротив. По този начин се избягва “натопяването на човката”, за което спомена бизнесменът. Няма как да го упрекваме, че не е изпълнил желанието на предишни наставници, които са пожелали да разполагат с парите на клуба и да са основната движеща сила при трансферите. Все пак Ганчев не е чак толкова голям любител на екстремните преживявания, за да повери няколко торби с пари в ръцете на наставници като Акрапович и Стойчо Младенов. При първия за 3 години през съблекалнята на Локо Пд минаха около 100 играчи, а вторият е замесен в немалко скандални трансфери на “Армията”, като за част от тях клубът все още продължава да плаща. По-големият, а може би и основен проблем е в начина, по който се назначават наставниците. От думите на собственика разбрахме, че той и хората от обкръжението му нямат изграден профил на треньор, а се взима предвид настояването на “близки приятели” (б.а. – малко по-рано в интервюто Ганчев убедено заяви, че няма приятели, а само добри познати), натиск на определени групи или просто се залага на “табели”. А резултатът от това е очеваден – за една година начело на червените минаха трима треньори с коренно различни виждания и философия за играта и в крайна сметка се стигна до там, че самият Гриша Ганчев да отчете, че “по-слаб отбор от ЦСКА през пролетта няма”. И тук някъде бизнесменът допусна още една грешка, като показа, че не е съвсем откровен в това, което говори, като се оплете във взаимно изключващи се твърдения. Първо заяви, че схемата на работа в клуба е следната – на треньора се предлагат играчи, той ги одобрява и чак тогава те се привличат. След това обяви, че все още не е взето решение за нов наставник, а само 2 минути по-късно бе категоричен, че клубът е готов с имената на евентуалните нови попълнения. Стоп! На кое да вярваме, защото несъответствията станаха няколко. Последно – взето ли е решение за нов треньор и той одобрил ли е привличането на играчите, или те вече са набелязани, но наставникът, който още не е сигурен, ще работи с тях на заварено положение?

Титлата

И така стигаме до голямата болка на феновете, а именно – титлата, която стои далеч от “Армията” вече 14 години. И тук Гриша Ганчев допусна две кардинални грешки, а те го отдалечиха от търсения ефект на укротяване на страстите и спечелване на доверие. От една страна, той отново се облегна на “опорката” за монопола в шампионата и за методите на опонента. Но когато си завършил на 20 точки зад първия, загубил си от него с 0:5, а общата голова разлика в директните мачове от сезона е 1:11, да говориш за задкулисие, колкото и то да съществува, е несериозно. Още повече, че Ганчев се увлече и стигна твърде далеч, като каза нещо, което е повече от скандално. “Аз не искам по този начин”, сподели той, когато заговори за титлите, спечелени при Илия Павлов (1997) и Васил Божков (2003, 2005). По този начин бизнесменът постави под въпрос историята и успехите на клуба, което и 80-те похарчени милиона не му дават основание да прави. Още повече, че той подцени успехи от миналото, като в същото време към настоящия момент благодарение на политиката и взетите от него решения ЦСКА така и не можа да изгради истински, шампионски отбор. Отбор, който да носи наслада с играта си. И това показаха трите последователни финала за купата, в които армейците нито веднъж не доминираха, както повеляват традициите и историята, а на всичко отгоре и два пъти си тръгнаха с наведени глави. Това спортно-техническо лице на червените е следствие единствено и само на решенията, взети от ръководството, колкото и Гриша Ганчев не пожела да си го признае. Защото именно отговорните фактори в клуба назначават треньорите и правят селекцията. И видяхме какъв отбор е произведен от всичко това. Но докато самият той не осъзнае грешките си, реална промяна в ЦСКА няма да има, а интервютата като това ще са излишни, защото хората вярват на дела, а не на думи и празни обещания. Как да се стане шампион, като за толкова години така и не е изграден силно играещ отбор?

 

Явор Пиргов, "Тема спорт"

Снимка: Lap.bg