Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме продължението на материала на Десислава Иванова, която обръща внимание на сагата в любимия си отбор - ЦСКА.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.


И тук идва моментът за ЛЕГЕНДИТЕ, една от които е точно г-н Младенов. Да, уважавам и се прекланям пред легендите на клуба и това което са направили за него. Но това, че са били страхотни футболисти, не ги прави страхотни треньори и извънземни хора, които никога не грешат. ЛЕГЕНДА е титла и всеки, който я притежава трябва да се държи на висотата на титлата си и да си дава сметка как да я пази. Никой не може да отнеме на ЛЕГЕНДИТЕ техните успехи, но това не значи, че трябва цял живот да им се кланяме. Живеем в съвременен нов свят, друг вид футбол. Нека легендите останат такива и продължим да ги уважаваме, но ако те се държат с достойно и с чест. Ако сам потъпчеш честта и достойнството си, титлата Легенда не може да те спаси и да се криеш зад нея. Мисля, че всички ние сме свидетели на такива действия от легенди. И аз бих попитала – Къде са легендите във ВИПА? Този отбор ви даде много!

В седми въпрос Гриша Ганчев засяга селекциите през годините. Нека треньорите през годините, в които той е собственик, да кажат кой играч им е наложен без те да са го одобрили. С истината напред! Да чуем двете страни! И тук пак ще върна темата на чистите и откровени отношения. Като се появят твърдения от този род, независимо от коя страна са. Нека другата излезе и каже своята позиция. За да няма митове и легенди. Нека неорганизираният фен като мен, сам направи преценката си.

Осми въпрос – Дадохме ли мача на финала за купата на България? Ами аз лично ще попитам тези които го твърдят. Как играе отбора целия пролетен дял и двата мача след финала за Купата? Като Манчестър Сити или като Ливърпул??? Как въобще на някой му хрумна, че сме го дали?! Проблемите в отбора са видни от международна станция МИР. Те не са от вчера и от днес. А срещу нас беше отбор окрилен от вдъхновение и ентусиазъм. Еми, какво точно ви учуди, че чак се появиха твърдения, че сме дали мача? Или една лъжа като я повторим 100 пъти и почва да ни се вижда, че е истина. И без да чуя отговора на г-н Ганчев по този въпрос, съм сигурна, че не сме дали мача. Просто нямаме спортен и мотивиран отбор.

Девети въпрос е ясен. Ще играем с юноши от нашата школа. Браво, това е мечтата на много фенове и ще стане факт! Да пожелаем успех на юношите ни и дано не бъдат смачкани психически в своята крехка за големия футбол възраст от претенции и критики на фенове. Защото за израстването на млади таланти е нужно време и търпение.

Десети въпрос е свързан със стадиона и дали е имало натиск от властите в държавата. Видно за всички е, че с новото правителство има много светлина в тунела и нещата могат да се случат – ЦСКА да има модерен европейски стадион. Аз искам да обърна внимание на едни други думи казани от собственика и то е следното. При предишната власт г-н Ганчев е трябвало да направи определени неща за да се случат нещата със стадиона и базите. Но въпреки, че ги е направил е останал излъган. Или както той каза - "намазаха ми ските". Какво ми говори това?! Че собственикът се бори от години да реши проблема със стадиона, но не всичко зависи от него. А защо го прави? Някои ще кажат, заради бизнес. Добре, да приемем, че е заради бизнес. Значи, се цели ЦСКА да е на печалби, да се разпределят дивиденти, да е стабилен финансово, да е фактор в българския футбол. Нещо лошо някой да вижда в това? Няма уважаващ себе си бизнесмен, който да не иска проектът създаден от него да не е на печалба. Няма бизнесмен, който да има едни пари да харчи и 
да ги хвърля в една черна дупка. Според мен г-н Ганчев се е борил през годините стадиона и базите да станат факт, защото знае значимостта на това за бъдещето на отбора, а той никак не е безразличен към това. Хубавата новина – подписват се договорите до дни. Мисля, че няма човек, който да отрече, че една съвременна база за юношите и модерен стадион няма да дадат тласък в развитието на клуба в правилната посока. Но има и лоша новина засегната в отговора. Ограничава се достъпа до стадиона заради оплаквания. Разбираемо! Особено след последните вандалски прояви и изцепки на група фенове. Адмирации г-н Ганчев. Стига толкова толерантност. Щом се чупи, хвърля и руши, трябва да се вземат мерки. И нека да не сме обидени. Доверие е имало към феновете, но след последните събития няма как да има. Който сам си направи нещо, никой друг не може да му го направи.

Десети въпрос – той е пределно ясен. ЦСКА се бори винаги за победа. В отговора на този въпрос г-н Ганчев критикува играта на отбора. Той не е заслепен, че всичко е цветя и рози. Той вижда нещата реално. Без да търси вина! Не носи "розови очила", един израз, който е доста популярен в социалните мрежи напоследък.

Единадесети въпрос – за финансирането на новия стадион. Стана ясно, че е осигурено. Дали това не говори много? Какъв риск поема опитният бизнесмен да почне строителство на стадион в най-смутните времена, на несигурност и финансови кризи? За да го прави, видно е смел и мечтата му е над всичко. ЦСКА Е НАД ВСИЧКО!

Дванадесети въпрос – 80 000 000 лв! Няма какво да се говори. Не даваш такива пари, ако не обичаш клуба, ако не си отдаден на каузата ЦСКА и ако си безразличен за бъдещето на тази кауза!

Тринадесети въпрос – Шампион на всяка цена! Не мерси! Не искам любимия ми отбор да е шампион с уредени и купени мачове! Въпрос на чест коята всеки уважаващ себе си "армеец" има. С това управление на БФС, няма как да станем шампион по честен път. Но няма нищо вечно. Ще изчакам да мине и това време и ЦСКА да вдигне титлата честно и с достойнство, както са го правили предците в този клуб.

Четиринадесети въпрос – не искам да разглеждам мача с Литекс, защото това нищо не носи. Дали 5 или 8 гола... все е победа за противника. В отговора на този въпрос има далеч по-интересни неща. Защо феновете режат вени след равен и загуба? Кой е отборът който не губи? Нужно ли е да се насажда напрежение, като то не води до нищо продуктивно? Да, ще кажа, че има много хора, които са емоционални и искат винаги и само победи, но това е мираж, утопия. Това го няма в спорта. А футболът е спорт, нали така? Не е важно колко пъти ще паднем, а да успяваме да се изправим и да продължим. Защото този пролетен полусезон не успяхме да се изправим. Да боли... и мен ме боли и хиляди фенове ги боли, но дали единството и силата се каляват в трудните моменти. Нали в тежките моменти си проличава подкрепата към отбора. Но явно в ЦСКА не се получава, защото почват теориите на конспирациите – този се продал, онзи бойкотира, трети е некадърник /нищо че преди няколко мача е играл като лъв/ и т.н. митове и легенди. И неусетно стигаме до 
случката в която играчите на ЦСКА бяха замеряни и наричани с грозни имена. Болката от загубата на финала не беше нищо в сравнение с болката от тази постъпка. И какво постигнахте мили недоволни фенове? Тези футболисти ще си тръгнат от ЦСКА, но петното от постъпката ще е на нашите чела. Ние ще го носим и ще търпим подигравки за него. Имидж граден с години е сринат. Копаем ли дъното? Много „обичам“ думи от сорта – "Те не знаят какво е ЦСКА". А Салах дали знае какво е Ливърпул, или Бензема знае какво е Реал (Мадрид)? Те са професионалисти и като такива играят и се борят за победа, без значение дали е за ЦСКА, Струмска слава или Манчестър Сити. Ако не я постигнат получават по-малко. Нормално. И аз да не си свърша работата, ще получа по-малко. Днес са на "Армията", утре не са. Да ви подсетя за друг рефрен – ЦСКА ТОВА СМЕ НИЕ!!! – Да, така е, ние сме ЦСКА, а не конкретните футболисти. И ние сами ще си носим петното.

Според мен г-н Ганчев е човек, който милее за клуба, който е готов да се бори за неговото бъдеще! В интервюто беше сдържан, толерантен, пазещ авторитети и премерен. Но това не значи слабост, а сила, чест и достойнство!

ЦСКА не е за продан, собственик не се търси, има си и то достоен такъв. Има много какво да се подобри и съм сигурна, че ще стане. Защото когато влагаш сърце и душа всичко се случва, макар и по трънлив и труден път. Но колкото е по-трънлив пътя, толкова е по-сладка победата.


Единственото, което искам от ЦСКА е да го има!

Да е празник за мен всеки път когато съм на стадиона!

Да се радвам и плача с ЦСКА, както го правя от 80-те години, та до днес.

Любовта ми към ЦСКА е безкористна, чиста и непреходна.


Десислава Иванова, специално за Gol.bg