Капитанът на ЦСКА от шампионския сезон 2002/03 Георги Антонов коментира пред „Мач Телеграф“ изминалата лятна подготовка на ЦСКА, както и ситуацията в и около клуба десетина дни преди началото на новата кампания. Бившият бранител сподели, че „армейците“ отново закъсняват със селекцията, което е омагьосан кръг през последните няколко години.

„В лятна подготовка е нормално да има и спадове в играта, защото се набляга повече на физическите тренировки. Лошите резултати не означават задължително, че отборът не е в добра форма. И ние през 2000 година бихме всички през лятото на лагера във Франция – Монако, Монпелие, 1:1 с Лион, 3:3 с Бастия и после тръгнахме зле в първенството“, започна бившият бранител.

„От новите футболисти сърбинът Туфегджич ми направи добро впечатление и също Слави Шопов си личи, че има много хляб в него. Вижда играта това момче и дори ще се изгради още в ЦСКА – само да няма контузии, да не го урочасаме, може да направи хубав трансфер навън, но всичко си зависи от него. В отбрана отборът допускаше доста голове, но защитниците постоянно се меняха – Турицов го нямаше, Матей се възстановява, Кох се контузи, а важното е да се залага на една четворка и тя да се стикова. И покрай нея да се обиграват и по-млади момчета. Някои от тях получиха шанс в Австрия, но те показаха колебания – имаше и един по-бавничък, но не съм сигурен за името. Със сигурност е имало притеснение у тях предвид възрастта им, но е нужно търпение, по-старите да ги въвеждат и да не ги засипват само с критики. Липсата на Мазику се усети, но макар и да звучи смешно, никак не е лесно да се намери качествен бек. Новият холандец Де Нойер все още не е започнал, за да го преценим“, допълни Гошо Антонов, който играеше като десен бек. Според него, изборът на Саша Илич е логичен и положителен избор на ръководството.

„Сръбската треньорска школа винаги е била популярна. Саша Илич е легенда на Партизан, а и с Чукарички е надградил – с по-слаб отбор да стигне до третото място. Тоест може да работи и с „незвездни“ играчи. Според мен, добре се е ориентирал Гриша Ганчев към сръбската школа. Все пак ЦСКА е имал успехи с Йешич. Единствено Илич трябва да се впише в „българщината“ тук, защото в Сърбия изглежда по-професионална работата им, вадят постоянно футболисти и треньори. Ние трябва да се учим от тях.“

Георги Антонов още не може да си обясни треньорската рокада от пролетта, когато Стойчо Младенов напусна и бе заменен от Алън Пардю.

„Познавам Стойчо – винаги е държал много на ЦСКА и иска всичко да е точно спрямо играчите като пари, да няма забавяне. За да си тръгне след победа над Славия за Купата и то толкова бързо, имаше нещо вътрешно, а не както пишеха, че се е уплашил от мачовете с Левски и плейофите. Стойчо дава мило и драго за ЦСКА и обича клуба до гроб. Имах големи надежди да вдигне отбора, но стана нещо – дали не му направиха и бойкот след зимната подготовка, не знам. Играха много слабо, а бяха същите играчи, влезли в групите на ЛК.“

Все пак 51-годишният Антонов е оптимист за сезона на ЦСКА, но оправдава бойкота на феновете, които свалиха доверието си от клубното ръководство в края на май.

„Ще отида на първите мачове. Бях и на турнира за Чика Дени заедно с Вальо Найденов. Ходим на стадиона, виждаме се с приятели и бивши колеги. Сектор Г е в правото си за бойкота. Всяка година стигаме до една точка и после буксуваме. Определят ръководството като аматьорско, защото виждат, че няма промяна. Всяко лято си взимат играчи в последния момент и се обиграва състав в движение. През 2002-а Стойчо почна още от май месец да прави селекцията и ни каза, че ще има много промени – беше си набелязал Брито, Жоао Карлош и др. ЦСКА страда от това забавяне и не може да заиграе на ниво. Винаги съм оптимист за тима. Искам да стартираме с победа за самочувствие срещу македонците от Гьорче Петров в Европа, а до групите зависи и от жребия“, каза роденият във Видин екснационал и посочи кои трябва да са лидерите на тима:

„Българите трябва да поведат ЦСКА – Йомов и Турицов да стегнат чужденците, които да знаят какво име е клубът, а не само да си взимат заплатите и да си тръгват. Наши момчета трябва да го направят, защото чужденците са наемници, поиграят 1 -2 години и преминават в друг отбор. На повече българчета трябва да се залага“, завърши Георги Антонов.

Снимка: Lap.bg