Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев говори пред “Тема Спорт” по най-актуалните теми, свързани с армейците. Ето какво каза той за мача с Базел, Стойчо Младенов, Саша Илич, новите попълнения на червените…

Г-н Георгиев, ЦСКА победи Базел и макар крайният изход никак да не е ясен, то червените изненадаха с добра игра…

– ЦСКА е орисан да играе европейски мачове. Независимо от резултата в реванша, този отбор загатва за потенциал и ако му се даде още малко добавена стойност, може да говорим за дългосрочно развитие за каквото всъщност копнеят всички, обичащи ЦСКА.

В дните преди мача с Базел една друга тема сякаш измести от фокуса на армейците срещата с швейцарците…

– Предполагам визираш назначение на новия оперативен директор на отбора от покрайнините на София. Нека започнем с това, че в България футболните хора в по-голямата си част са силно надценени като капацитет и умения. У нас много лесно лепваме етикети от рода на “легенди” и им създаваме някакъв ореол, който често няма нищо общо с реалността. Стойчо Младенов завинаги ще има място в историята на ЦСКА и това е неоспоримо. Гледах и слушах внимателно какво говореше той при представянето си. В случая прозира елементарен маркетингов трик, целта на който е ясна. За голяма част от феновете на ЦСКА фигурата на “колегата от Плоски”, както го определи Любо Пенев, беше символ не толкова на някакви треньорски успехи, а повече на това, че с няколко заучени фрази успяваше да се “сложи”, казано на жаргон, на феновете и в негово лице те виждаха някакъв вид водач срещу несправедливостта. Това е и причината да бъде привлечен от новия си работодател – с идеята да въздейства на феновете. И точно тук вече говоря за тази неспособност да си дадеш реална оценка къде си и какво можеш да постигнеш. Липсата на трезва самооценка го е подвела и му е вдъхнала куража да смята, че той е фигурата, която ще допринесе за “един ЦСКА”. Всъщност той реално успя! За мен това само сплоти червената общност, но не в посока, откъдето идва в момента заплатата му.

 

Да се върнем на ЦСКА – виждате ли разлика в представянето на армейците в сравнение с периода, когато Младенов бе начело на тима?

– Разликата е една – в ЦСКА вече виждаме треньорската работа/ Не е тайна, че футболът, изповядван под ръководството на Младенов, беше от миналия век, но така или иначе това вече е в историята. Всъщност добрата новина от импровизираната пресконференция в Бистрица преди няколко дни бе, че той слага край на треньорската си кариера.

Каква е оценката ви за първите 2-3 месеца на Саша Илич начело на отбора?

– Саша Илич има едно огромно предимство – към него нямаше абсолютно никакви очаквания. В същото време той идва от аналога на ЦСКА в Сърбия и няма нужда да му се обяснява какво е ЦСКА. Прави впечатление, че има нужда от още играчи, които да дадат характерен облик и дано наистина се получи. Но така или иначе оценки за работата му е редно да се дадат след поне година начело на отбора.

Какво е мнението ви за новите попълнения?

– На мен новите играчи ми допадат, но е твърде рано и при тях за оценка. Смяната на култура, език, храна и каквото се сетиш изисква време, което обаче те нямат. За всеки нов футболист е важно да играе, да се чувства на място, тогава и той би бил пълноценен. Сложна е материята и тук е ролята и на треньора, и на клуба, а и на феновете, за да могат тези играчи да се почувстват “у дома”.

ЦСКА започна да плаща трансферни суми за играчи, има лек напредък в маркетинга, организират се “армейски следобеди”, тимът записва добър сезон в Европа, старта в първенството не е страхотен, но е добър и въпреки това организираните привърженици продължават бойкота си….

– За мен основният проблем, който ще даде друг тласък в развитието на клуба е стадионът. Всичко останало е на заден план. Впрочем този напън на доскорошния съдружник на Васил Божков е точно с тази цел – да се възпрепятства по всякакъв начин строежът. А какво по-лесно от това да плащаш заплати на няколко емблематични фигури от историята на ЦСКА, за да се опиташ да си пришиеш история. Бойкотът не е приятен за нито една от страните, но смятам, че случилото се на почивката на мача с Базел (информацията ми е единствено на база публикации във Фейсбук) не е нормално.

В същото време вечният съперник Левски вече не е в Европа, но поиска преиграване на реванша с Хамрун. Как приехте жалбата им?

– Честно казано, мача на историческите ни опоненти не съм го гледал, но ще ти кажа нещо, което е свързано с ЦСКА. През пролетта на 2003 година червените загубиха на “Армията” от Черно море. Тогава заболя, защото начело на моряците беше Вили Вуцов и съчетано с изпочупената съблекалня наистина имаше опасност от някаква лека форма на паника. В този момент факторите от клуба решиха да подават жалба за някакво формално нарушение на правилата и това можеше да се превърне в един от срамните моменти в иначе славната ни история. Добре, че разумът надделя. При други това не се случи и сега си носят последствията, но това не е новина.

Снимка: Lap.bg