Лидерът ЦСКА ще брани върха в класирането за първи път в неделя. След като в сряда армейците се изкачиха на водаческата позиция с трудна победа над Ботев в Пловдив, 4 дни по-късно те ще я защитават във Враца. При успеха над жълто-черните възпитаниците на Саша Илич не впечатлиха с представянето си, но се пребориха за трите точки с повече агресия през втората част.

Силно се включи нападателят Дюкенс Назон, а с ключови намеси се отличи най-постоянният в червения състав – вратарят Бусато. Срещу Ботев Враца сръбският наставник ще иска да види различно и доста по-доминантно лице от своя тим, а съперникът изглежда много подходящ. Всъщност според статистиката зелените са най-удобният съперник за ЦСКА в настоящия състав на Първа лига. 31-кратните шампиони се намират в серия от 11 шампионатни победи над неделния си противник, пише Тема спорт. Толкова дълга е успешната поредица и срещу друг член на елита – Септември, но тя започва преди повече от 60 години, докато срещу Ботев е в рамките точно на едно десетилетие.

За последно армейците стъпват накриво под Околчица през ноември 2011, когато домакините стигат до 2:2, а в края на срещата Жуниор Мораес пропуска дузпа. Оттогава насам ЦСКА е безкомпромисен срещу този съперник.

Първата победа от серията срещу врачани идва на 7 май 2012 година, когато Мораес се реваншира за пропуска си на „Христо Ботев“ с гол и асистенция за успеха с 2:0 на „Армията”, който е последван от още 10 победи в следващото десетилетие. Някои от тях са доста убедителни, като такива бяха двубоите от миналия сезон. Преди малко повече от година червените победиха с 4:2 във Враца, а е любопитно, че само един от голмайсторите в онзи мач може да се появи на терена в неделя – младият играч на домакините Мирослав Маринов. За Ботев резултата откри Дориан Бабунски, а за гостите с две попадения се отличи Георги Йомов, чиито права са спрени. По веднъж пък се разписаха Брадли Мазику и Йоан Бай. През пролетта на „Българска армия“ червените бяха още по-категорични и се наложиха над съперника си с 4:0, а дебютен гол отбеляза бразилецът Маурисио Гарсес. Начело на врачани в тези двубои бе настоящият им наставник Даниел Моралес, който се завърна на поста преди 4 кръга. Бразилецът започна силно с победа с 2:0 над Хебър, но след това Ботев спечели само точка от следващите си три двубоя срещу Черно море, Арда и Локо София и е жаден за добри резултати.

Най-големи проблеми в споменатия период пък Ботев Враца създава на ЦСКА под ръководството на Антони Здравков. При Сухия зелените се опъват сериозно на червените още през април 2013 година, когато двубоят на „Христо Ботев“ завършва 3:4, а победният гол на Лукас Саша пада във финалния четвърт час. Последният път, в който столичани „трепериха“ срещу врачани, отново бе при Здравков – 2:1 на „Армията“ през декември 2020-а.

След оставката на Росен Кирилов тази есен Дани Моралес и Антони Здравков бяха в задочен спор за вакантната позиция, а предстои да разберем дали бразилецът, който бе предпочетен, ще успее да повтори примера на конкурента си и този път да затрудни ЦСКА.

Двубоят на стадион „Христо Ботев“ е в неделя от 16:45 часа.

Снимка: Lap.bg