Играчът на ЦСКА Марселино Кареасо беше награден като най-добър футболист в efbet Лига за месец октомври според ИнСтат Индекс.

22-годишният колумбиец заслужи статуетката в традиционната класация, която се организира за пети пореден сезон от Асоциацията на българските футболисти (АБФ), в сътрудничество с ИнСтат - една от най-големите компании за футболни анализи и статистика.

Марселино събра ИнСтат Индекс 248. Той изпревари двама играчи на ЦСКА 1948 - халфът Ивайло Чочев и защитникът Джонатан Перейра. Чочев остана втори с индекс 240, а бразилецът се нарежда след него с 236.

Това е първа победа за Марселино Кареасо в авторитетната класация. За последно футболист на ЦСКА-София бе печелил статуетката преди два месеца, когато защитникът Юрген Матай стана номер едно за месец август.

За победител се обявява футболистът с най-висок ИнСтат Индекс, който се определя чрез формула на основа действията на играча - голове, асистенции, точност на подавания, успешни единоборства и други показатели. Процентът на успешни действия увеличава индекса, като върху него оказва влияние и нивото на опонента в мача.