ЦСКА 1948 измъкна точка от Лудогорец и по този начин не позволи на хегемона да се върне на върха в класирането, където два кръга преди края на шампионата се намира ЦСКА. Само след няколко дни тимът от Бистрица гостува на армейците в Борисовата градина, а този мач може да предопредели кой ще е шампион на България. Едва ли в навечерието на двубоя има по-добър събеседник от бившия капитан на ЦСКА и доскорошен старши-треньор на Чочев и компания Тодор Янчев. Той се съгласи да говори пред “Тема Спорт” и да сподели своето мнение за предстоящия сблъсък. Ето какво каза Янчев.

Тошко, неочаквано за мнозина ФК ЦСКА 1948 София направи 2:2 с Лудогорец, а след мача твоя наследник Атанас Рибарски сподели, че заслугата за силната игра е и твоя. Приемаш ли този резултат и като лично удовлетворение?

– Не крия, че се радвам, че момчетата успяха да вземат тази точка, макар че много съжалявам, че не успяхме да спечелим купата и Лудогорец ни надигра само няколко дни по-рано. Във финалния мач напрежението ни дойде в повече и не успяхме да разгърнем потенциала си. Щастлив съм, че играчите успяха да се съберат и само няколко дни по-късно взеха тази точка в много оспорван мач, в който те показаха и огромен характер. Най-хубавото от всичко бе, че видяхме, че феърплеят в България е жив.

Думата “феърплей” е най-използваната в последните дни, когато говорим за мача между ФК ЦСКА 1948 и Лудогорец…

– Не съм се съмнявал, че подходът ще бъде такъв. Познавам добре братя Найденови и те винаги са държали много на честната игра. И за миг не съм си помислял, че ФК ЦСКА 1948 София ще тръгне да влиза в уговорки независимо кой е съперникът. В този ред на мисли бъдете сигурни, че те няма да отидат на “Българска армия” като обречени. Моето мнение е, че шампионатът ще се реши в последния кръг.

Бившият ти отбор все пак помогна на ЦСКА да се задържи на върха в класирането и армейците са на крачка от титлата. Смяташ ли, че това ще повлияе на феновете на червените и ще се намали малко от напрежението и агресията, които съпътстват двубоите между тези два съперника?

– Искрено се надявам да не се стига до грозни сцени, а иначе не знам как ще подходят феновете на ЦСКА. Те обичат безумно своя отбор и ще са готови на всичко, за да го подкрепят и да му помогнат да спечели мача. Надявам се скоро това разделение да приключи. Трябва да има един ЦСКА!

Ти си бивш капитан на ЦСКА, а само допреди няколко дни бе треньор на ЦСКА 1948 София. За кой ще стискаш палци в този мач?

– Всеки, който ме познава знае за кой ще стискам палци. Независимо къде съм играл или работил през годините, моето сърце винаги е било на “Българска армия”. Кръвта вода не става. Разбира се, че ще стискам палци за ЦСКА и искам отборът да стане шампион. Поради тази причина след това ще ми се случи нещо нечувано (смее се) и ще стискам палци за Левски на мача в Разград, но там според мен ще е много трудно на сините и не вярвам да успеят да вземат нещо.

В тази връзка едва ли ти е било приятно чувайки обидите от страна на червени фенове, когато пое ЦСКА 1948 София?

–    Разбира се, че не е приятно. Наясно съм, че много фенове на ЦСКА не приеха добре това мое решение. Въпреки това аз не съжалявам. Намирах се в такъв момент от кариерата си на треньор, че нямах право да откажа подобна оферта. Аз търсех начин да изляза от ролята на “помощника” и да поема по своя път на старши треньор. За това бях учил, завършил магистратура, бях се готвил и исках да водя отбор, който има амбиции и преследва цели. Това е причината, поради която приех. Не съм отишъл в Бистрица за пари. Смятам, че за тези месеци, в които бях начело на ЦСКА 1948 София показах, че мога да работя. За мен класирането на финал за купата и това, че запазихме третото място в класирането е успех. Показах на себе си, че мога да се справя и се надявам хората също да са го видели.

Едва ли обаче не си чул подмятания, че си избрал Бистрица, заради Стойчо Младенов. И едва ли са малко хората, които смятат, че там си продължил да бъдеш под негова опека…

–  Истината е, че г-н Найденов така е структурирал нещата, че нямахме никакъв допир със Стойчо Младенов и дори някога да съм имал нужда от неговата помощ, не съм имал възможност да я получа. С ръка на сърцето мога да кажа, че никой не се е намесвал в работата ми.

Говори се, че Цветомир Найденов едва ли не реди състава спрямо статистически данни…

–  Не, не! Няма такова нещо. Единственото, за което съжалявам е, че се налагаше да пращам играчи за втория и третия отбор. Това натрупа умора в състезателите и рефлектира върху представянето и резултатите на първия отбор. Никой обаче не се е намесвал в определянето на състава.

Загубата във финала за купата с Лудогорец ли те накара да си тръгнеш?

– Не, решението го бях взел доста преди финала и бе плод на вътрешно усещане. Запазвам най-добри чувства към всички в клуба.

Кои според теб са силните страни на ЦСКА, които ще помогнат на отбора да победи ЦСКА 1948 Сф?

– Задачата няма да е лесна, но основните козове на ЦСКА според мен ще са публиката и амбицията. Убеден съм, че след като два кръга преди края са на върха армейците са готови на всичко, за да спечелят титлата и ще играят с много по-голяма амбиция от обичайното.

Преди малко каза, че според теб титлата ще се реши в последния кръг, но ЦСКА вече 5 поредни мача не успява да вкара гол на Левски, а сега по-всяка вероятност ще е нужна победа…

– Да, серията е доста неприятна, но вярвам, че армейците имат сили да сложат край и да победят. Това ако се случи ще бъде незабравим момент за всички, които обичат ЦСКА. Няма по-сладко нещо от това да спечелиш титлата с победа във вечното дерби.

А не смяташ ли, че последните мачове трябваше да се играят по едно и също време?

– Може много да се разсъждава на тази тема. От една страна са прави тези, които твърдят, че отборът, който играе по-късно има предимство да знае резултата. От друга страна, ако този, който играе по-рано победи, то цялото напрежение пада върху другия… Сложно е. Истината е, че независимо кога се играят мачовете, този, който иска да стане шампион трябва да ги печели. А и смятам, че ако са в различни часове ще е по-добре за феновете, за да могат да ги гледат.

Не смяташ ли, че в ЦСКА сбъркаха, като преди време не си върнаха Ивайло Чочев…

– Ивайло е прекрасен човек и футболист и според мен е най-добрият в българското първенство. Той със сигурност щеше да помогне много на ЦСКА, но такова е решението на шефовете на клуба. От ЦСКА 1948 заслужават само уважение, че решиха да подадат ръка на Ивайло. Да инвестират в него и сега той им се отблагодарява по най-добрия начин.

За финал – кажи ми с една дума кой ще стане шампион?

–  ЦСКА!

Снимка: Lap.bg