Бившият футболист и помощник-треньор на ЦСКА Ангел Червенков даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира оставащите два мача на червените до края на шампионата. 58-годишният специалист каза дали армейците имат сили да спечелят двубоите си и да завоюват титлата. Той сподели мнението си за работата на Саша Илич и посочи къде е правилната позиция на Амос Юга. Червенков коментира и къде трябва да бъде подсилен тимът през лятото.

Г-н Червенков, ЦСКА отново е на първо място в класирането. Имат ли сили армейците да спечелят оставащите си два мача и да триумфират с титлата?

–       В момента всичко е в ръцете на ЦСКА. Отборът трябва да издържи на напрежението и да се възползва от грешната стъпка на Лудогорец. Това е клуб, в който е необходимо да си свикнал с високите очаквания и критерии и да се бориш само за първото място. Второто е загуба. Да се надяваме, че червените ще се съберат и концентрират да изиграят на висота оставащите два двубоя. И най-накрая ЦСКА да се поздрави с шампионската титла, защото тя липсва от дълго време в клубната витрина. Очаквам да има феърплей в оставащите двубои. Това е едно от нещата, които са важни, защото от години не сме виждали толкова интересен завършек на първенството. Както на върха, така и при изпадащите. Шампионатът е много оспорван и завързан. Има много позитивни неща, които се виждат през целия сезон. Забелязва се коректност и липсват грубостите, които бяхме свикнали да виждаме. Единственото, което не ми допада, е присъствието на малко българи, и то най-вече във водещите отбори. Разбираемо е, че когато преследваш високи цели, ти трябват класа и качество. За съжаление няма достатъчно такива в родните играчи, с които разполагаме в момента.

Трябва ли Саша Илич да остане начело на тима след края на сезона?

–       Не е колегиално и редно да му давам оценка. Ако успее да спечели титлата, тя ще бъде отлична, защото се е справил с поставената му задача. При второ място няма да се приеме добре работата му. Да, ще се отчетат положителните резултати, които постигна през цялата кампания, но критериите на феновете на ЦСКА са много високи. Да не забравяме, че всички отбори имат своите спортно-технически проблеми в края на сезона. Част от играта са контузиите и наказанията. Двата основни претендента ЦСКА и Лудогорец не са в оптималните си състави, но това го има във футбола.

Къде е точната позиция на Амос Юга, който в последния мач игра като халф, а в предишните двубои бе ползван в ролята на защитник?

–       Той си е опорен халф. Всичките му други роли са по принуда. При схема 3-5-2 го налагат като защитник. Колкото и да се старае, прави фатални грешки. Иначе е можещ футболист. Но така е преценил треньорът и отговорността е негова. В много мачове Юга се справи чудесно, но зависи срещу кого играеш. Видяхме, че при бърз и техничен футболист като Десподов той не се представи на ниво, но това беше очаквано.

Къде трябва да се подсили ЦСКА през лятото?

–       За мен на всяка една позиция трябва да се привлекат нови играчи. Забелязва се, че при фланговите защитници има нестабилност. Плюс това контузията на Брадли де Нойер се оказа тежка. Но да кажем, че той се очакваше да бъде продаден. Макар че ЦСКА допусна много малко попадения до този момент, в защитата трябва да има по-голяма стабилност и подвижност. В средата на терена не се вижда необходимата креативност. Затова бранителите са принудени да играят с дълги топки в предни позиции и се прескача халфовата линия. Разбира се, трябва да се вземат футболисти, които могат да играят в няколко схеми, за да може треньорът да използва различни тактически прийоми срещу определени съперници. Примерно, ако играчите се разположат в система 4-4-2, ще има недостиг в нападателната мощ и по крилата. Но Гриша Ганчев много добре знае къде да подсили състава и ще го направи. Разбира се, при спечелване на титлата и задаващи се квалификации на Шампионската лига ще е необходимо много качество в селекцията.

Снимка: Lap.bg