Бившият акционер в ЦСКА и близък приятел с един от съсобствениците в клуба Христо Стоичков – Емил Димитров, даде интервю за „Тема Спорт“. Той говори за горещите теми на „Българска армия“, като изрази оптимизъм, че тимът може да излезе от кризата, в която се намира от началото на сезона.

Г-н Димитров, едва ли сте доволен от старта на сезона на ЦСКА. Къде според вас се крият основните причини за слабото представяне в началото на кампанията?

– Не съм вътре в кухнята за да откроя една или две основни причини. Че не тръгна добре отборът се вижда от всички. Но мисля, че се през лятото се привлякоха качествени футболисти и след това се взеха своевременни мерки за излизането от кризата, което се видя в мача с Берое. И смятам, че ако продължават така, нещата ще придобият нормален характер.

Звучите оптимистично, но в същото време програмата на ЦСКА е доста тежка. В следващия месец предстоят две гостувания в Пловдив, сблъсъци с ФК ЦСКА 1948 Сф, Левски…

– Ако искаш да си шампион не се съобразяваш срещу кой играеш. Трябва да биеш всички и те да се съобразяват с теб. В противен случай не си за ЦСКА.

Смятате ли, че Нестор Ел Маестро е правилният човек да изправи ЦСКА на крака и да го изведе на следващия етап от развитието му, след като преди няколко години беше уволнен заради несправяне със задачите си?

– Надявам се да се е развил в позитивна посока спрямо предишния си престой тук. Все още е рано за оценки. Нито може да се хвали заради една победа срещу Берое, нито пък обаче да тръгваме да го гоним, защото със заварени футболисти не е започнал да печели всеки мач веднага. Несериозно е да искаш оставка на треньор след няколко мача. За съжаление тези, които винаги са недоволни от всички най-често изобщо не си купуват и билети, но разбират от футбол най-много и са най-гласовити. Хубаво е, че дойде тази победа в Стара Загора за да има повече спокойствие за работа новият треньор.

В началото на годината на „Армията“ имаше преструктуриране, като семейство Ганчеви остана с 40% от собствеността, а други 40 преминаха във фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. До какво мислите, че довежда и ще доведе тази промяна?

– Влиза играч с добри финансови възможности. Това няма как да не е положително за ЦСКА. А и най-малко името на Ицо Стоичков (б.а. – Кавалерът на „Златна топка“ остава с 20 процента от дяловете в клуба) помага и в международен и във вътрешен план, така че тези реформи могат да бъдат само позитивни. Знаеше се, че Юлиян Инджов не е запален футболен фен, а е добре когато собствениците на ЦСКА живеят с играта и отбора.

През лятото ЦСКА направи най-скъпата си селекция от две десетилетия насам. Ще има ли трайна промяна в трансферната политика на клуба?

– Няма такова нещо като качествени свободни агенти във футбола. Разбира се, всяко правило има изключения. Но те са изключения, защото се случват много рядко. Никой клуб не си изпуска силните футболисти. Не извадиш ли пари за трансфери в най-добрия случай можеш да намериш играчи от средно качество. Естествено и това не е гаранция. И в нашия, и в световния футбол сме ставали свидетели на случаи, в които за някой футболист се дават огромни пари и после той тотално разочарова. Затова е много важна и скаутската работа. Но когато финансите се харчат умно, ще има резултати, а след това даже ще има и възвръщаемост. Все пак ЦСКА винаги е бил трамплин за излизане към големия футбол.

Някои побързаха да отпишат ЦСКА от борбата за шампионската титла след катастрофалния старт…

– Шампионатът е в изключително ранен стадий и никой не трябва да бъде отписван, още повече пък ЦСКА.

Какво смятате за конкуренцията за първото място, най-вече в лицето на Лудогорец и Левски?

– Левски стоят малко по-добре тази година, но пак ще ги натиснат финансовите проблеми и ще трябва да продават. Не им е добро положението, но в крайна сметка е хубаво, че показват зъби, защото съперничеството между ЦСКА и Левски трябва да бъде развито. Това е големият исторически дразнител. Лудогорец е дошъл от нищото и най-вероятно в един момент и ще си отиде пак там. И за да има български футбол, трябва да има силни ЦСКА и Левски, това е истината.

Можете ли да отличите някои от футболистите на ЦСКА, които ви правят по-сериозно впечатление, и да откроите някое разочарование?

– Взехме добър централен защитник (б.а. – Браян Кордоба), в атака също очаквам с времето новите попълнения да се адаптират и нещата да се подобрят. Хайнц вече показа, че разполага с големи възможности, така че има някои поводи за оптимизъм. Липсва ни капитанът Матей, но в крайна сметка треньорът е длъжен да изкара максимума от наличното, с което разполага. А и не смятам, че на някой пост в състава има тежки дупки. Разбира се, всички фенове искат да има повече българи в отбора. Но за да се случи това, трябва да ги произведем, да ги наложим. А това е трудно, когато се бориш за шампионска титла. Не че не го правят големите отбори, но това е дълъг процес. Със сигурност ни куца налагането на млади футболисти, но това са реалностите.

Темата със стадиона продължава да е на дневен ред, като в момента се разглеждат поредните обжалвания срещу проекта на ЦСКА. От клуба пък обявиха, че това е един от последните етапи преди началото на така чаканата реконструкция…

– Преди колко години казах на вас журналистите и за кой път ще трябва да се повторя, че зелени рекетьори и измислени партии до последно ще спъват строежа на стадиона. И както виждате, се получава точно това. Жалби, ПУП-ове, визи, темата ми е много болна. Това че сме на последен етап преди първа копка също го слушам от много години. И на последния етап винаги се намира някой, който не е сложил две тухли една върху друга, да обжалва, да бави и т.н. И нещата пак се връщат няколко етапа назад до безкрай.

Снимка: Lap.bg