Вратарят на ЦСКА Густаво Бусато ще влезе в клубната история следващата събота. Ако всичко върви по план и не получи контузия или наказание, дербито с Левски ще е 161-ият двубой на бразилеца с фланелката на червените, пише "Тема спорт".

По този начин той ще се превърне в чужденеца с най-много участия за армейците, като ще изпревари сънародника си Жеферсон и Ибрахима Гай, които в момента са лидери с по 160. Стражът ще се изравни с двамата в понеделник срещу Локомотив Пловдив, а срещу Левски трябва да излезе еднолично на върха по този показател.

Бусато ще бъде футболистът, който за най-кратко време ще постигне подобен актив, което е и нормално на база неговата позиция. Тя предполага повече участия и по-малко контузии. Густаво пристигна на стадион „Българска армия“ през лятото на 2019 г. от нискоразредния бразилски Итуано.

28-годишнияят по това време вратар няколко месеца беше резерва на Витаутас Черниаускас, но след това го измести от поста и оттогава не го е изпускал. Макар и дълго време да беше неубедителен, безпрецедентно търпение и липса на сериозни алтернативи го оставиха под рамката, за да се стигне до последните две години, в които той отбеляза огромен прогрес.

От подценяван от чужди и недолюбван от свои Бусато се превърна в един от най-добрите вратари в първенството и най-постоянният футболист на ЦСКА. Беше с ключова заслуга за сериозната битка, която армейците дадоха на Лудогорец за шампионската титла през миналия сезон. Почти във всеки мач се отчита с ключова намеса, а само след седмица се очертава да запише името си с големи букви в червената история.

Снимка: Lap.bg