ЦСКА спечели доста лесно гостуването си на втородивизионния Черноморец Балчик онзи ден и се класира за 1/8-финалите на турнира за Купата на България. След краткото приятно разсейване край морето обаче армейците трябва светкавично да се завръщат в пълна бойна готовност и да се настройват на шампионатна вълна. Едва 65 часа и половина след последния съдийски сигнал в Балчик тимът на Нестор Ел Маестро гостува на Крумовград в двубой от 17-ия кръг на първенството. Срещата на тренировъчната база в пловдивския квартал Коматево е най-ранната за червените през тази година – започва още в 13:00 часа на обяд.

В последния кръг срещу Хебър армейците изиграха първия си добър мач от месец насам и спечелиха с 3:0, като продължават да се намират на върха в класирането (б.а. – тимът е втори с равни точки с лидера Черно море, който има предимство в преките двубои). До края на есенния полусезон за ЦСКА предстоят общо 4 срещи в първенството – неделното гостуване на Крумовград, домакинство на Етър, визита на Славия и дерби с Лудогорец на „Армията“ за финал на годината. Спечели ли тези мачове, отборът на Ел Маестро със сигурност ще зимува пред основния си конкурент за титлата от Разград, а е твърде вероятно и да се изкачи на първата позиция, което ще се случи при грешна стъпка на Черно море.

Но за да изпълнят тази цел, червените трябва да направят 4 големи крачки, първата от които още в неделя. Във втория кръг от сезона ЦСКА, още воден от Саша Илич, победи трудно с 1:0 новака Крумовград, който също вече е с друг треньор – Станислав Генчев замени наскоро Неманя Миланович. И именно присъствието на новия наставник на противниковата скамейка може да буди притеснения в Борисовата градина. Бившият футболист на Левски и Лудогорец се превърна в истинска черна котка за 31-кратните шампиони, откакто замени спортния екип на терена с коженото яке край тъчлинията. Младият специалист се е изправял общо 7 пъти срещу армейците като наставник и е загубил само веднъж. И докато 4 от тези срещи са начело на разградчани, които са най-неудобния съперник на ЦСКА в исторически план, то в останалите три той водеше отбори от ранга на Крумовград.

Първият му сблъсък с червените в ролята на старши треньор се състоя на 30 септември 2017 г., когато те се намираха в серия от 8 победи под ръководството на Стамен Белчев. Тогава обаче дойде гостуването на Етър на Генчев и тя приключи след равенство 2:2 с късен автогол на Рубен Пинто.

Следващите 4 пъти, в които младият специалист се изправи срещу ЦСКА, бяха в ролята на временен наставник на Лудогорец. Първите два също завършиха наравно – 0:0 и 2:2, а на 29 ноември 2021 надигра Стойчо Младенов с 2:0 в Разград. По-малко от месец по-късно обаче Екзекутора взе реванш на „Армията“ с 1:0 след победен гол на Юрген Матей. Това е и единствената загуба на Генчев срещу ЦСКА.

През миналия сезон той води Локомотив София, като железничарите и Лудогорец бяха единствените два отбора, срещу които червените не успяха да спечелят в хода на кампанията.

В неделя Генчев ще срещне червените с четвърти различен отбор, а задачата да сложи край на каръка срещу него ще е на Нестор Ел Маестро.

Материал на в. „Тема Спорт“