Помощник-треньорът на ЦСКА Александър Гицов обяви целите пред отбора до края на този сезон, а именно първото място в шампионата. Младият специалист даде интервю пред изданието „LIGAPORTAL“, в което засегна доста теми, свързани с „червения“ клуб.

Първо: Как сте? Добре ли изкарахте Нова година?

– Да, добре съм. Началото на годината мина добре. Вече се подготвяме отново и сме на тренировъчен лагер в Турция за три седмици. Това е нормално за източноевропейските клубове, защото зимите са сурови и няма изобилие от терени с изкуствена трева.

Как върви подготовката?

– Момчетата много се запалиха, имаме напрегната програма, включително и контролни мачове. Всички заедно чакаме пролетта.

Как попаднахте в ЦСКА? Какво ви убеди?

– Работех с Нестор Ел Маестро в Щурм Грац. Този контакт остана и се появи възможността в ЦСКА. Това е чудесна възможност за мен да придобия международен опит. Подкрепата тук е огромна, хората са луди по футбола.

ЦСКА има страхотно минало в международния футбол – колко от това все още може да се усети? Защо българският футбол толкова трудно повтаря предишните си успехи?

– Това с историята на ЦСКА определено се забелязва – още от първия мач, който имах тук като помощник-треньор. Летяхме за мач в Румъния и безброй журналисти и фенове ни чакаха на летището. Подкрепата тук е огромна, хората са луди по футбола. След фалита на ЦСКА, собствениците правят всичко възможно клубът да се върне на мястото, където беше преди. Проблемът на българския футбол е, че дълго време пренебрегваше младите таланти и разчиташе на златно поколение. След международните успехи, които бяха много по-отдавна, все още имаше топ международни футболисти като Бербатов и Петров. Само през последните няколко години нещо се случи отново и хората инвестираха в младежката работа. Мисля, че България отново ще играе по-голяма роля в бъдеще.

Преди това работихте много успешно във FAC във 2-ра лига на Австрия, гледате ли австрийския футбол отдалеч?

– Да, определено, но не само защото съм работил там, а защото имам приятелство със старши треньора на FAC Митя Мьорец. Първо сме приятели, после колеги. Аз също се чувствам австриец, въпреки че съм роден в България. Рядко пропускам мачовете на FAC.

Започнахте треньорската си кариера в Post SV във Виенската камара на общините, имате ли още контакти там?

– Да, и си го спомням много добре. Това беше първата ми спирка и затова бе много важна. Следя и Виенската камара на общините, но разбира се повече Регионаллига Изток.

Какви са целите пред ЦСКА тази година?

– Ами мисля, че би било страхотно, ако мога отново да работя на международно ниво с ЦСКА. Когато Нестор и аз дойдохме, имаше само реванш в Лигата на конференциите. Тогава нямахме време за работа, за да успеем да обърнем съперника и да продължим, но изживяването беше наистина специално. В шампионата целта тук винаги е първото място.

Къде трябва да ви отведе вашето лично пътуване?

– Виждам бъдещето си отново в Австрия – семейството ми живее във Виена. Но ще нося опита си в ЦСКА с мен, докато мога.

Снимка: БГНЕС