Дългата зимна пауза приключва за ЦСКА и треньорът Нестор Ел Маестро най-накрая ще може да си отдъхне. През целия подготвителен период сърбинът с британски паспорт чакаше да дойде време за официалните мачове и открито изразяваше недоволството си, че обществеността се интересува от приятелските срещи.

В първите контроли по време на лагера в Турция представянето на червените бе, меко казано, притеснително и след втората поредна загуба в тях част от феновете дори поискаха наставникът да си тръгне.

Той обаче демонстрира спокойствие и на няколко пъти заявяваше, че тимът му се намира точно там, където трябва да бъде няколко седмици преди подновяването на първенството, а единствената важна дата за него е 18 февруари. „Тогава ще бъдем готови и ще празнуваме успеха“, изрази увереност Нестор още в края на миналия месец.

След две победи и две загуби в Турция и още два позитивни резултата срещу Литекс и Септември на родна земя така чаканият от Ел Маестро първи официален мач най-накрая дойде.

В неделя от 17:45 часа ЦСКА посреща Ботев Враца, като ще дебютира като домакин на националния стадион, след като в последния есенен кръг изигра последен мач на „Българска армия“ в настоящия му вид преди предстоящата реконструкция. Загубата с 0:1 от Лудогорец в този двубой прати червените да зимуват едва на трето място в класирането и през пролетта те ще трябва да атакуват върха от задна позиция.

Макар и поставен под напрежение заради лошия край на есента и слабия старт в контролите, Нестор Ел Маестро получи невероятен шанс да проведе пълноценна зимна подготовка с ЦСКА. От една страна, предишният му престой завърши още преди последната зимна проверка, казано в кръга на шегата. Доста по-сериозно погледнато обаче, много рядко се случва даден треньор да няма почти никакви проблеми с контузии по време на паузата между двата полусезона.

Самият сърбин отчете, че над 90 процента от футболистите му са взели участие в над 90 процента от тренировките. Освен това атмосферните условия както в България, така и в Турция бяха изцяло в услуга на армейците и не се стигна до нито една отменена контрола или размествания в програмата на заниманията. В Борисовата градина не могат да се оплачат от каквито и да е външни фактори и ако не са готови за рестарта на първенството, ще трябва да търсят причините единствено в собствената градинка.

Червените се разделиха с двама от основните си нападатели – Дюкенс Назон и Майкъл Естрада, а до момента привлякоха само един техен заместник в лицето на Фернандо Каранга. Завръщането на бразилеца предизвика еуфория сред феновете, но моментната му форма не вдъхва сериозно спокойствие у треньора Ел Маестро.

Доверието към сърбина бе декларирано от изпълнителния директор Филип Филипов, но дори и Фичо уточни, че треньорите зависят от резултатите, които постигат. И ако досега Нестор отказваше да му се търси отговорност по време на контролите, сега цялата тежест на високите очаквания пада върху плещите му още в първите официални мачове.

Домакинство на Ботев Враца, гостуване на настоящия лидер Черно море и 1/4-финал за купата срещу Арда могат да пратят пролетта на ЦСКА и Ел Маестро в съвсем различни посоки. Днес сърбинът и тимът му трябва да направят първата крачка от съвместния им път към шампионската титла. Място за оправдания няма.

Тема Спорт