Едно от местата в сърцето на Ралф Рангник е край Боденското езеро: престой в обичайния хотел, заобиколен от зеленина и изглед към брега, е идеален за няколко дни пълен релакс. Или размисъл. Или по малко от всичко - Ралф, Професора (предпочита Архитекта), никога не се отделя от своите футболни идеи. И непрекъснато ги актуализира.

Рангник и Милан се разминаха, а от няколко седмици вече не е ръководител на отдела за технически разработки (ключова дума за него) към футболното направление на "Ред Бул". През последните 8 г. той бе архитектът на възхода на РБ Лайпциг: от четвърта дивизия до челото на Бундеслигата и Шампионската лига. А преди изведе Хофенхайм от третото ниво до елита. С Шалке 04 спечели Купата и Суперкупата на Германия. Засега Италия е пропуснат или отложен етап. В Серия А са наясно, че Ралф е екипен играч, а мотото му са трите К - капитал, компетентност и концепция.

Г-н Рангник, Милан се целеше с вас в Шампионската лига, кога бяха първите контакти?
- Късния октомври, когато отборът бе в сложна ситуация на 3 точки от зоната на изпадащите.

След това контактите продължиха ли?
- Никога не съм говорил за това публично. Но за да стане ясно, не съм подписвал договор или неустойка, допреди три седмици бях ангажиран с "Ред Бул".

Изненадан ли сте, че Милан потвърди треньора Пиоли?
- Отборът бе най-добрият след коронавируса. Промяната не би била мъдра или уважителна. Пиоли си заслужи оставането. Оцених го като човек в интервюта, винаги фокусиран върху целите. Дали това е правилният избор в дългосрочен план, е друг въпрос. Струва ми се, че Милан не знае какво иска.

Неприятно ли ви беше, че Малдини и Бобан реагираха остро срещу вас?
- Житейско правило ми е да не говоря за хора, които не познавам лично. И от моя страна, за Милан никога не съм казал половин дума. Мога да говоря за бившия играч Малдини: той беше изключителен, истинска легенда. Но не мога да кажа същото като спортен директор - просто не го познавам в тази роля. Човек би трябвало да се запита дали собственикът е доволен от резултатите на базата на инвестициите през последните години. Дали съм причината за развода между Звоне и Милан? Трябва да попитате клуба.

Ако бяхте дошъл, щяхте ли да освободите Ибрахимович?
- Въпросът е друг - защо Mилан се обърна към мен? Работя върху растежа, а младите учат много по-бързо. Не е моят стил да настоявам за 38-годишни играчи, не защото не са достатъчно добри, а Ибра със сигурност е, а защото предпочитам да създавам стойност, да развивам талант. За мен няма смисъл да се съсредоточа върху Ибра или Кяер, но това е моята идея, нито правилна, нито грешна, просто различна. Когато Ибра каза, че не ме познава, е прав, защото аз също не го познавам лично и не съм разговарял с него.

Как Милан може да се завърне на върха?
- Поставяте си конкретна цел, в случая Шампионска лига, защото никой не е щастлив да играе в Лига Европа. В четвъртък сте в Баку, а в неделя - в Каляри. Примерът е на 30 км от Милано - Аталанта има 1/3 от оборота на Милан, но е по-напред в Серия А. Там правят интелигентни инвестиции, имат една от най-добрите школи в Европа. Ако някой е добър, опитвам се да разбера какъв път е следвал. Гасперини е отличен треньор, но не е единствената причина. Вие печелите като отбор. Сред италианските треньори веднага споменавам Конте: той има изискан, активен и агресивен футболен стил.

Това не е ли и вашият стил?
- За да е успешен, един отбор трябва да си знае стойностите. В "Ред Бул" идеята е високоскоростен футбол с преса и контрапреса, в Америка го наричат Ralfball. Всеки млад играч е формиран така.

Това ли е тайната на успехите ви със Залцбург и Лайпциг?
- През юни 2012 г. Матешиц (създател и собственик на "Ред Бул") ме покани за треньор на Залцбург. Пристигна с хеликоптер в моята къща в Бакнанг. Попита ме как може да има същия успех във футбола, както с Фетел във Формула 1. Отговорът ми беше да се съсредоточи върху момчетата с първи или втори професионален договор, а не с последен. Предложих всички отбори в групата да имат общ стил на игра и скаутинг. С Лайпциг успяхме с футболисти, с които сме от години - Kлощерман, Деме (вече в Наполи), Поулсен, Халщенберг, Гулачи, Забитцер, Форсберг, Вернер (вече в Челси), Юпамекано. Никога не сме имали криза и през следващите 100 години ще бъде трудно да се повтори направеното. Днес клубът е на стойност 800 млн. евро. Винаги съм казвал на Матешиц: "Харча парите ти все едно са мои." Това важи и за сигурните инвестиции като Холанд, когото за първи път видях преди 3 години в Moлде. Между Хофенхайм, Лайпциг и Залцбург ръстът на стойността на играчите, които сме придобили, се е увеличил от 120 милиона на 1,200 милиарда, 10 пъти повече.

Как се виждате - като треньор, спортен директор или и двете?
- Зависи от проекта. През последните 36 години винаги съм бил по-успешен, когато можех да бъда нещо повече от треньор. Търся най-добрите хора, най-качествените професионалисти, от персонала до диетолозите, от психолозите до анализаторите и скаутите.

Бихте ли работили в Серия А?
- Само, ако има подкрепа и единомислие. Kлоп не взима играч, чийто манталитет не отговаря на идеята за играта, която има. Гуардиола прави същото. Играчи, които не търсят най-добрите заплати, а треньор който показва точно какво иска да прави с тях.

От вашите учители повече сте като Саки или като Земан?
- Играх в контрола срещу Динамо Киев на Лобановски и това ме впечатли: те тичаха все едно са 14 на терена. През 1991 г. бях със съпругата си на почивка в Трентино и открих, че Фоджа на Земан тренира наблизо. всеки ден гледах заниманията му. Имам спомен със Саки, който ме свързва с Милан. С Шалке спечелихме с 5:2 на "Меаца" срещу Интер на требъла и го елиминирахме в 1/4-финал на Шампионската лига. Предната вечер в хотела срещнах Галиани, който беше прочел някои мои интервюта и ми даде телефона да говоря с Ариго. Казах му, че неговият Милан ме е впечатлил повече от всеки друг отбор. Днес съм удовлетворен, че 8 от 18-те треньори в Бундеслигата са работили с мен. Плюс други, които са в чужбина: Шмид (Бейджин Гуоан), Хазенхютъл (Саутхемптън), Щрубер (Барнзли) и Жолт Льов, помощникът на Тухел (ПСЖ).

Можем ли да завършим с довиждане в Италия?
- Кой знае.

GAZZETTA DELLO SPOR, превод на в-к "Тема спорт"