Лидерът в италианската Серия "А" Милан спечели своята група "H" в Лига Европа, надвивайки Спарта Прага с 1:0 като гост.

Момчетата на Стефано Пиоли откриха резултата в средата на първото полувреме чрез Йенс Хауге, направил хубав индивидуален пробив. Това се оказа и единственото попадение за вечерта.

Българинът Мартин Минчев игра за чехите 65 минути и беше сред най-добрите на терена, но беше заменен малко след едно от най-класните отигравания в мача.

Милан събра 13 точки и спечели групата си, а от върха в последния момент падна Лил (11 пункта). Французите загубиха визитата си на последния Селтик (4 точки) с 2:3. Спарта Прага остана на трета позиция с 6 точки.


Преди началния съдийски сигнал с едноминутно мълчание беше почетен световният шампион и голмайстор на Мондиал 1982 Паоло Роси, напуснал този свят на 64-годишна възраст.

"Росонерите" стартираха много агресивно и атаките се редуваха в половината на чехите, в чийто състав излезе бившият футболист на Черно море Мартин Минчев. Диего Далот шутира опасно в долния ляв ъгъл, но вратарят Милан Хеча се намеси с крак.

Спарта се посъвзе и също погледна в предни позиции, но в 23-ата минута седемкратният европейски клубен шампион откри резултата след страхотен пробив на Йенс Хауге, завършил с техничен удар в долния десен ъгъл.

Милан можеше да удвои пет минути преди края на първото полувреме, когато Самуел Кастийехо "комбинира" с бранител на чехите след щастлив рикошет и излезе сам срещу вратаря, но би право в неговия обсег.

Българският национал Минчев имаше няколко много хубави включвания с точни пасове, но неговите съотборници не бяха толкова акуратни и нито се възползваха от шансовете си, нито го намираха на изгодна позиция.

Хауге отправи точен и слаб удар веднага след почивката, а десетина минути след началото на второто полувреме овациите обра Минчев. Родният футболист отигра по фамозен начин от въздуха с левия крак и изведе Ладислав Крейчи сам срещу вратаря, но неговият съотборник би право в тялото на Киприан Татарушану.

Последваха нови скоростни акции на "росонерите", чийто край обаче беше вял и безинтересен. Като цяло гостите имаха леко игрово превъзходство, но Спарта изобщо не изглеждаше обезсърчен, за наша радост Минчев беше най-добрият футболист на домакините и играта му беше изчистена от грешки. Учудващо нашето момче беше заменен в средата на втората част.

В 77-ата минута Спарта остана с човек по-малко заради директния червения картон на Доминик Плехати, нарушил правилата срещу Даниел Малдини. Това явно вдъхнови пражани и Крейчи отправи неособено безопасен снаряд, профучал малко над целта.

Милан доминираше в заключителната част на двубоя, но не стигаше до чисти голови положения. Вместо това в 92-ата минута вратарят Татарушану трябваше да спасява с дясната ръка удара на Карлсон.

 

Спарта Прага - Милан 0:1
0:1 Йенс Хауге - 23'